Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
яна-організ-я шпори.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
375.3 Кб
Скачать

16.3. Основні напрями використання мобільних під­ розділів

Практика функціонування мобільних будівельних підрозділів до­зволяє виокремити такі основні напрями їх використання:Здійснення будівництва в індустріально слабоосвоєних районах, в тому числі для здійснення піонерного будівництва.Виробництво БМР в умовах взаємодії з територіальною будіаель-ною організацією у випадках недостатньої потужності територіальних організацій для освоєння існуючих (запропонованих замовниками) обся­гів робіт.

  1. Зняття "пікових" навантажень, насамперед по пускових об'єктах, у зоні дії територіальних будівельних і монтажних організацій;Зведення об'єктів по таких видах будівництва:

- лінійно-протяжних об'єктів чи споруд - об'єктів нафтогазового комп­лексу (трубопроводи, насосні, газоперекачувальні станції); об'єктів зв'яз­ку та ліній електропередач; транспортне будівництво (залізничне й авто­шляхове будівництво, мостобудування, тунелебудування); зведення теп­лових, атомних електростанцій і т.п.;- сільське будівництво при споруджені виробничих і житлових об'єк­тів;- монтажні та спеціалізовані роботи при монтажі будівельних констру­кцій або технологічного обладнання, виконання спеціальних робот (сан­технічних, електромонтажних, теплотехнічних, вентиляційних і т.п).

16.5. Характеристика експедиційного, вахтового та експедиційно-вахтового режиму організації праці робіт­ників мобільних підрозділів

експедиційний режим трудової діяльності передбачає виконання БМР упродовж обмеженого часу (2-4 міс). Робітників, без сімей, направ­ляють до місця виробництва робіт, яке знаходиться на значній відстані від місця постійного проживання. Вони розміщуються в експедиційних мобільних селищах чи існуючих у районі будівництва стаціонарних на­селених пунктах.Робота впродовж усього експедиційного періоду здійснюється з ви­хідними днями, що проводяться безпосередньо в районі здійснення ро­біт (будівництва об'єкта). Облік робочого часу ведеться з урахуванням фактично відробленого часу при подовженій робочій зміні, з наступним наданням відгулів після завершення експедиції.вахтовий режим трудової діяльності передбачає періодичне (маят­никове) переміщування від місця постійного проживання до об'єкта бу­дівництва і назад, з чергуванням часу роботи та відпочинку. Будівельно-монтажні роботи здійснюються змінним (вахтовим) персоналом, який У період перебування в район; іюзміщення об'єкта будівництва проживає у спеціально створених вахто в їх селищах чи існуючих у районі будівниц­тва стаціонарних населених і унктах. Мінімальну тривалість вахти реко­мендується встановлювати, виходячи з умови, щоб загальний час перебування в дорозі в обидва кінці не перевищував 10% робочого часу за один цикл праці та відпочинку. Як засвідчує практика, найраціональ-нішою тривалістю роботи вахти є термін 2-3 тижні.

експедцційно-вахтовий режим є синтезом експедиційного та вахтового режимів. Він передбачає використання базових (проміжних) селищ (містечок) або існуючого житла при переміщуванні робітників від постійного місця проживання у регіон майбутнього будівництва з на­ступною організацією трудової діяльності по вахтовій зміні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]