Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Natali.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
5.29 Mб
Скачать

2.3. Аналіз формування маркетингової програми підприємства.

Місію і Бачення підприємство впроваджує через чітко сформульовані Політику і Стратегію.

Визначивши Місію і Бачення, лідери витратили значні зусилля щоб установити шлях і методи досягнення свого Бачення. Неодноразово обговорювали в підрозділах, у робочих групах, на засіданнях технічної Ради підприємства питання: як з найменшими труднощями і найкращими результатами рухатися до свого Бачення. Формування остаточної редакції Політики і Стратегії зайняло біля року. Для знаходження розуміння поточного моменту і майбутніх потреб різних учасників життєдіяльності поза і усередині підприємства збиралася різноманітна інформація:

  • про ринки України і зарубіжжя,

  • про потреби споживачів туристичного продукту

  • про потреби персоналу

  • про потреби постачальників

  • про потреби партнерів

  • про потреби суспільства

  • про потреби державних структур.

Велику роль має особиста участь першого лідера в пошуку кращого світового досвіду. З цією метою він виїжджає в робочі поїздки по фермах і господарствам кращих постачальників сільськогосподарської продукції. Його думка є визначальним при узгодженні політики і стратегії. Для складання прогнозу майбутніх потреб і власної стратегії використовуються матеріали, опубліковані в засобах масової інформації, звіти по відрядженнях працівників на виставки, конференції, на підприємства України і зарубіжжя. Механізм обробки інформації – через електронні носії, шляхом побудови зручних для аналізу графіків, таблиць, діаграм. Підготовкою матеріалів аналізу займаються хазяї процесів із залученням усіх зацікавлених сторін, менеджер – аналітик комерційного відділу, економічна і фінансова служби і начальник департаменту керування якістю. Результати аналізу розглядаються групою по удосконаленню для вироблення пропозицій, можливе обговорення в широкому колі всім персоналом, потім рада лідерів розглядає розробляє пропозиції ,а потім рада директорів і засновників розглядає і затверджує погоджені рішення (про засідання ради лідерів повідомляє група по удосконаленню). Корисність і важливість різних джерел інформації переглядається один раз у рік на засіданні ради лідерів, аналізується і робиться висновок про доцільність використання джерела надалі. При останньому перегляді Стратегії і Політики в 2005 році з'ясувалося, що підприємство може і хоче піти по шляху задоволення не тільки явних (сьогоднішніх), але і неявних (майбутніх) чекань перерахованих вище зацікавлених сторін.

Лідери думають, спираючи на прогнози вчених і опубліковані рекомендації, що це є головною потребою споживачів майбутнього, тобто майбутній ринковий простір.

При розробці поточних планів, виходячи з політики і стратегії, визначаються ризики, зв'язані з перевищенням термінів виконання договорів, не досягненням запланованих результатів. Оцінюються можливі наслідки й імовірність виникнення таких ризиків. За результатами аналізу ведеться прогнозування конфліктів. З огляду на можливість їхнього виникнення, робота ведеться на їхнє попередження. У ході безпосередніх контактів виявляються й узгоджуються крапки розбіжності. Узгодження інтересів відбувається також під час телефонних переговорів, ділового переписування, ділових зустрічей. Проводяться маркетингові дослідження з метою виявлення явних і схованих потреб, здійснюється двосторонній зв'язок. При цьому особлива увага приділяється інформуванню зацікавлених сторін, подачі якісної реклами. Великий обсяг інформації про діяльність підприємства, місії, бачення, політики і стратегії, про результати діяльності систематично доноситься до зведення суспільства через іміджеві публікації, прес-конференції, прес-реліз, участь у виставках, семінарах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]