Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
форм 2.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
128.89 Кб
Скачать

14.Монетизація економіки та фактори грошової пропозиції.

Коефіцієнт монетизації є показником, що характеризує фінансовий ринок. Його можна охарактеризувати:

1)переведення платежів у грошову форму;

2)з точки зору насиченості економіки грошима

Вперше цей термін був введений А. Маршалом: Md = KPY

К – коефіцієнт монетизації =1/V

K = Ms/PY

Показує питому вагу грошових активів у ВВП

Цей коефіцієнт показує, яку частину грошових активів економічні суб’єкти бажають мати у вигляді готівки.

Сьогодні коефіцієнт монетизації визн. З співставлення М23) до номінального ВВП. Коефіцієнт монетизації показує якою мірою ВВП забезп. грош. коштами.

Рівень монетизації економіки визн. ступенем розвитку фінансово-кредитної системи. З іншого боку монетизація визначає свободу руху капіталу в економіці. Існує певний зв'язок між показниками на душу населення.

У структурі споживання, у країнах, що розвиваються, переважають товари щоденного вжитку, левова частка доходів йде на задоволення першочергових потреб.

У структурі грошових агрегатів найбільшу питому вагу займатиме готівка, а обсяги заощаджень будуть значно меншими.

Попит домашніх господарств реструктуризується у бік товарів 3, 4 необхідності = заощадження зростають

Тому питома вага готівки, яка має високу швидкість обертання зниж. у структурі грошової маси, і відповідно зростає коефіцієнт монетизації економіки.

Чим вищий ступінь насичення еконоіки грошима, тим більша питома вага безготівкових грошей у структурі М3.

Коли коеф. монетизації високий, це підвищує ефект монетарного регулювання економіки

Якщо економіка недомонетизована, то ефект регулювання з боку Центрального банку буде незначним.

15.Гроші та процентні ставки в умовах низької та високої інфляції.

Інфляція також перерозподіляє доходи між дебіторами й кредиторами: вона приносить вигоду одержувачам кредиту, тому що вони позичають гроші з більшою купівельною спроможністю, а повертають кредиторові знецінені інфляцією гроші. Звідси значний ріст номінальних процентних ставок в умовах сильної інфляції при падінні реальних процентних ставок. Нарешті, інфляція приводить до дезорієнтації економічних агентів через нестабільність інформації про ринок.

В умовах нестабільної економіки серйозною обставиною є інфляція, під дією якої гроші знецінюються з швидкістю, пропорційною її темпу. Тому не випадково в умовах інфляції процентні ставки за кредит значно зростають і розглядаються як захід, що протидіє знеціненню виданої в кредит суми грошей, оскільки остання повертається кредитору в більшому розмірі

під час низької інфляції чи дефляції Відсоткові ставки близькі до нуля і може виникнути пастка ліквідності.

Кількість грошей під час низької інфляції достатня для задоволення потреб економіки, а пі час високоїк інфляції кількість грошей дуже висока.

16.Сеньйораж: сутність, підходи до визначення та моделювання. Інфляційний податок: сутність, математична формалізація, економічні наслідки.

Cеньйораж – дохід. Який отримує держава від первинної грошової емісії у зв*язку зі своїм монопольним правом випускати нові грошові знаки.

Реальний сеньйораж являє собою обсяг дод. грош. маси скорегований на рівні цін.

Для більш точного розр сеньйоражу слід відрізняти витр які центр банк у зв’язку з друк грош має:

МС – витрати пов`язанні з друкування грошей

Процес первинної грошової емісії може викликати інфляцію.

У зв’язку з цим приватний сектор несе втрати у вигляді скорочення купівельної спроможності, яка має назву «інфляційний податок».

Розрахувати інфляційний податок можна:

ІТ = [(Рт – Рт-1 )/Рт] * ( Mst/ Pt)

Якщо відсутнє економічне зростання , то темп інфляціє дорівнює темпу зростання грошової маси. Величина інфляційного податку = SE =IT, коли Yt-1 = Yt

величина SE як і податковий дохід не може зростати нескінченно із зростанням грошової емісії, тому існує такий темп інфляції при якому дохід бюджету від емісії досягають максимуму. Збільшення інфляції вище цього оптимального темпу інфляції призводить до зниження податкової бази та зменшення сеньйоражу.

17-18. Місце та параметри розвитку фондового ринку. Ринок цінних паперів та фінансова криза. Світовий фондовий ринок та світова фінансова криза: взаємозв’язок та сучасні особливості.

Фондовий ринок є системою екон і правових відносин повязаних з випуском і обігом цінних паперів. Залежно від ступеня розв фонд ринку може виступати ефект механізмом акумуляції, розподілу та перерозп вільних фін. Рес серед галузей економ. Ефект функціонув фонд ринку в багатьох країнах забезп ефект використ вільних фін рес та стійкі темпи ек зрост, як сегмент фін ринку фонд ринок підлягає класифікації за терміном обігуцінних паперів фонд ринок поділяють на ринок грош і капііт цінних паперів. На ринку грош цінних паперів перебувають в обігу боргові зобовязання з терміном обігу менше 1 року ( короткостр облігації, векселі, комерц цінні пап). На ринку капіт цінних пап мають обіг інструментів вліасності - акції а також середні і довгостр боргові зобовязання, безстрокові цінні папери, і цінні пап з терм обігу більше 1 року. Ринок цінних паперів зазвичай розгляк склад фін ринку який є Місцем де зустріч ті у кого в пооцесі господ діяльності виникає потреба у коштах для розшир своєї діяльності й ті у кого накопич заощадж що можна використ для інв. Таким чином на фін ринку відбув переливання коштів від тих хто потребує інвест. Головна відмінність ринку цінних пап від будьякого ін трад тов у тому що товари виробляють, тоді як цінні папери випускають в обіг. Щоб товар дійшов до споживача потрібно організація рух товарів а для цінних паперів своя. Товар продають 1 чи кілька разів а цінний папір може продаватись і купуватись необмежені кількість разів. Ринок цінних паперів - це складова ринку бідьякої крани. Підгрунтя - тов ринок, гроші і грош капітал. Світовий фін ринок - сук-сть попиту на позичк капітал з боку позичал та його пропозиції з боку кредиторів країн світової співдружності. Він забезп акумуляцію і перерозподіл фін рес через посередників. Найбільш зручний інструмент для опису динаміки та оцінки стану фонд ринку є фондовий індекс - узагальн показник стану ринку цінних паперів розрахов як сер вел на основі курсової вартості вхідних в нього цінних паперів. Вони показують зміну співвідношення між поточним і поперднім базисним станом розв аналізованої част ринку цінних паперів. Через співставлення поточного значення індексу з його попереднім значенням можна аналізув реакцію ринку на ті чи інші макроек події. За ими можна проаналізув зміну стану справ в окремих сегментах ринку цінних паперів на регіонал і галузев фонд ринках в окремих емітентів.