Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИЕД екзамен.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать

51.Економічні ідеї декабристів

Під назвою декабристів в історію ввійшли дворянські революціонери, які очолили визвольний рух у Росії в першій чверті ХІХ ст. Кульмінаційним пунктом руху було повстання 14 грудня 1825 року.

Політична програма декабристів передбачала знищення самодержавства. Майбутнє Росії вони зв’язували або з республіканським устроєм (П. Пестель, С. Муравйов-Апостол, К. Рилєєв), або зі встановленням конституційної монархії (М. Тургенєв, М. Муравйов).

Центральним питанням соціально-економічної програми декабристів було знищення кріпацтва. Декабристи гостро критикували кріпосницький лад, який гальмував розвиток продуктивних сил країни. Вони були прихильниками переходу до нової економічної системи, що грунтувалася б на особистій і господарській свободі, на приватній власності та вільнонайманій праці.

Програма декабристів об’єктивно була буржуазною, спрямованою на знищення феодального ладу з його становими привілеями та на формування капіталістичних відносин. Проте суб’єктивно декабристи не були ідеологами буржуазії, як не були й ідеологами селянства, інтереси котрого певною мірою відображали.

Виникнення і формування ідеології декабристів зумовлювалося соціально-економічним станом суспільства і розвитком прогресивних ідей у Росії на початку ХІХ ст. У цей час на суспільно-політичній арені з’являються дворянські ліберали-реформатори: М. Сперанський, М. Балуг’янський, М. Мордвинов та інші. Хоч якими різними були ідеологічні засади цих державних діячів, проте їх об’єднував дух реформаторства. «Російським реформатором» назвав М. Сперанського М. Чернишевський. Усі вони мали відношення до поміркованих ліберальних реформ, що розроблялись у перші роки царювання Олександра І.

Головним змістом економічної програми декабристів було скасування кріпацтва. Щодо цього намітились дві тенденції, які знайшли відображення в аграрних проектах П. І. Пестеля («Русская правда»), а також М. Тургенєва і М. Муравйова.

53.О.І.Герцен, м.П.Огарьов, м.Г.Чернишевський та їх економічні погляди.

Центральне питання - скасування кріпосного права. В Франції бурж. ревіння. 1789 покінчила з феодалізмом, і прогрес, що став результатом цього, спостерігали інтелігентні офіцери російської арії, громлячи наполеонівську армію до Парижа. З їхнього середовища вийшли декабристи, кот. проте не стали идеологаи буржуазії: це специфиика Росії - споконвічна домінанта крестьянста в предсталениях про продуктивні сили. У нач. 19 професійних економістів у Росії не був; универ. курс читали приїжджі німці.

Герцен і Огарьов видавали в Лондоні з 1857 журнал »Дзвін», у кот. пропагували, у тому числі, свої эк. погляди. Огарьов звільнив своїх кріпаків за невеликий викуп, будував сах. заводи, виступав за викуп землі селянами. Розчарувавши в реф. 1861, зайняли більш крит. позицію по отн. до самодержавства (Ленін назвав її »революційною агітацією»). Герцен  теорія »селянського социализмма»: право кожного на землю; володіння землею - общинне; керування - общинне.

Чернишевський 20 років провів у Вілюйському посиланні за рев. деят. Вважав принудит. працю гл. причиною бідності гос. у цілому. Пропонував перевести землю в гос. собств. з общинним володінням і загальним произв., а капіталізм треба не пускати в Росію (у наступних квитках: так само думали укр. і рос. народники). Соціалізм завдяки збереженій общинній формі легше всього осущ. у Рос., а не на Заході, хоча ідея виникла там. А зберегти громаду може тільки держава. у противоввес західної ПЭК, кот. він назвав «ПЭК. капіталістів», запропонував «ПЭК. трудящих». Для майбутнього соціалістичного господарства запропонував поняття »внутрішньої вартості» - оцінку предмета з урахуванням благополуччя всіх трудящих. Вважав, що в майбутньому прибуток увіллється в зарплату.

Питання54.Економічна програма народників

В економічній думці Росії другої половини XIX ст. провідним напрямом було народництво, тобто певний різновид утопічного соціалізму, властивий країнам із низьким рівнем економічного розвитку, переважанням сільського господарства і дрібних виробників. У народництві виділяються дві тенденції — революційна і ліберальна, а відповідно — і два етапи розвитку. Перший — із 60-х до середини 80-х pp., пов'язано із діяльністю революційного народництва. Другий — із середини 80-х до кінця 90-х pp. — характеризується переважанням у народництві ліберальних ідей. Усім без винятку представникам народництва, до яких би течій чи напрямів вони не належали, притаманні певні спільні риси: визнання капіталізму в Росії занепадом, регресом, а також визнання самобутності, «неповторності» російського економічного ладу взагалі і селянина з його общиною, артіллю зокрема. Народники вірили в можливість запобігти розвитку капіталізму в Росії, ідеалізували вигаданий ними «народний лад», проголошуючи його запорукою прогресивніших, ніж капіталізм, суспільних відносин соціалізму. Революційні народники сподівались здійснити соціалістичні перетворення через селянську революцію. Селяни мають стати авангардом революції. Велася агітаційна робота серед селян. Схильні до приватної власності на землю серед селян. Левицький та Червинський (ліберальне нар.): зберегти общини, щоб протистояти масштабним капіталістичним перетворенням; відтворювали ідею дрібнобуржуазного способу вир-ва.