Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методич.служб.обов.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

2. Фактори, які впливають на визначення розподілу обов’язків серед працівників прокуратури районного рівня.

Організаційну роботу з розподілу службових обов'язків між працівниками прокуратури районного рівня умовно можна розділити на декілька етапів.

На першому етапі визначаються види роботи, які необхідно розподілити між працівниками прокуратури, враховуючи її компетенцію, яка, в свою чергу, обумовлена функціональними обов'язками прокурорів, визначеними Конституцією України, Законом України "Про прокуратуру" та наказами Генерального прокурора України.

Розподілу підлягає, передусім, наступна прокурорська робота:

- підтримання державного обвинувачення в суді;

- представництво в суді інтересів громадянина або держави та їх захист при виконанні судових рішень;

- нагляд за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудове слідство;

- координація діяльності правоохоронних органів та взаємодія з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування у боротьбі із злочинністю;

- нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян;

- нагляд за додержанням і застосуванням законів.

На другому етапі необхідно визначити приблизний обсяг часу, необхідного для виконання роботи прокуратури як в цілому, так і за окремими напрямами її діяльності.

При цьому слід мати на увазі, що в органах прокуратури немає науково обґрунтованих нормативів для всіх видів прокурорської роботи. У зв'язку з цим прокурор визначає завантаженість своїх підлеглих на основі особистого досвіду та інтуїції, що не завжди збігається з фактичним обсягом роботи, яку вони виконують.

Якщо цього не враховувати, то розподіл обов’язків може бути проведено нерівномірно, що негативно вплине на загальну організацію роботи прокуратури.

Третій етап пов'язаний із закріпленням за кожним прокурорсько-слідчим працівником конкретних обов'язків, що здійснюється, як правило, за галузевим принципом (у спеціалізованих прокуратурах – за зональним або територіальним) та з урахуванням теоретичної підготовки, практичного досвіду, індивідуальних нахилів та здібностей працівників.

На четвертому етапі готується наказ про розподіл службових обов'язків, формулювання якого мають викладатись юридично грамотно, згідно з вимогами чинних галузевих наказів Генерального прокурора України, чітко та конкретно, щоб кожен працівник знав і належно виконував свої функціональні обов'язки.

Наказ підписується прокурором районного рівня і під розписку з ним ознайомлюють кожного прокурорсько-слідчого працівника з передачею йому примірника. До підпису наказу прокурором його доцільно обговорити на оперативній нараді.

П ри розподілі конкретних обов'язків між окремими працівниками прокуратури враховується низка факторів суб'єктивного та об'єктивного характеру.

Суб'єктивні фактори це рівень теоретичної підготовки, практичного досвіду та здібностей працівників. При визначенні службових обов'язків кожного конкретного прокурорсько-слідчого працівника доцільно враховувати його бажання та індивідуальні нахили до виконання тієї чи іншої роботи з тим, щоб він найбільш ефективно використовував свої знання, практичний досвід та організаторські здібності (останнє більшою мірою стосується прокуратур із штатною чисельністю у 10 і більше працівників, в яких на старшого помічника прокурора може покладатись відповідальність за стан роботи на певному напрямі діяльності, покладеному також на інших помічників прокурора).

До об'єктивних факторів відносяться особливості діяльності конкретної прокуратури, її кількісний особовий склад, рівень і структура злочинності в певному регіоні, стан законності та інші чинники.

Усі міські (районні) прокуратури умовно можна класифікувати на три групи: зі штатом до пяти прокурорсько-слідчих працівників: прокурор + 3 помічники + слідчий; до 10 (найбільш поширена): прокурор + заступник + старший помічник + 4 помічники + 2 слідчих; понад 10: прокурор + 2 заступники + кілька помічників + кілька слідчих. Відповідно до цього і мають розподілятись обов‘язки між прокурорсько-слідчими працівниками конкретної прокуратури.