Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фізкультура.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
23.17 Кб
Скачать

2.Фіз.культура-це частина загальної культури завдання якої є всебічне оволодіння з ним,набуття умінь і навичок необхідних для зміцнення здоровя, їх здібностей над поліпшенням біологічного потенціалу життєдіяльності.

Фізювих-це педагогічний процес, спрямований на досягнення фізичної досконалості, зміцнення здоровя, підготовку підростаючого покоління до праці, захисту Вітчизни.

Фізювих тісно повязане з моральним, трудовим, розумовим, трудовим та естетичним вихованням

Завдання фіз.вих

1.зміцнення здоровя,

2.загартування організму

3.збільшення рівня фіз.розвитку

4.оволодіння життєво-необхідним рухом,вміннями

5.Використання моральних і вольових якостей

6.Розв. фізичних якостей(швидкість, витривалість)

7.Оволодіння технікою виконання спец.вправ

Засоби фіз.вправ

1.Фіз.вправи:гімнастика,спорт, ігри

2.Використання сил природисонце, воздух, вода)

3.Особиста і суспільна гігієна, санітарно-гігієнічні умови занять

Форми роботи:

1.Уроки фіз.вих

2.фізкультурні заходи у режимі навч.д-сті

3.позакласна робота

4.позашкільна робота

5.фізчий вплив у сімї

1.Основними документами планування у фізичному вихованні є: навчальний план, навчальна програма, план-графік навчального процесу, (тематичний) план, розклад занять, плани-конспекти занять.

Навчальні плани та програми по фізичному вихованню для загальноосвітніх шкіл, середніх і вищих спеціальних навчальних закладів, спортивних шкіл і інших організацій розробляються державними органами (міністерствами, комітетами). Плани-графіки навчального процесу, робочі плани й плани-конспекти уроків розробляються самими викладачами, виходячи з відправних офіційних документів - навчального плану й, програми.

Навчальний план являє собою основний (вихідний) документ, на основі якого здійснюється вся багатогранна робота з фізичного виховання в державних навчальних закладах всіх рівнів.

Навчальним планом установлюються:

а) загальна тривалість занять по фізичному вихованню в загальноосвітній школі, навчальному закладі; спортивної спеціалізації в ДЮСШ і інших спортивних школах;

б) розділи (види) програмного матеріалу із вказівкою годин на їхнє проходження по роках навчання.

Навчальна програма - це документ планування навчальної роботи, у якому визначаються:

а) цільові настанови та загальні завдання педагогічного процесу: у загальноосвітній школі - курсу фізичного виховання, у ДЮСШ - спортивного тренування по вибраному виду спорту;

б) обсяг знань, умінь і навичок, якими повинні оволодіти діти в планований строк занять, і перелік основних фізичних вправ і інших засобів, що забезпечують рішення поставлених завдань;

в) рівень теоретичної, загальнофізичної та спортивної підготовленості, виражений у залікових вимогах і навчальних нормативах (тестових показниках), що повинні досягти діти на кожному році та по закінченні навчання в освітній установі.

Програма по фізичному вихованню складається в основному з 4 розділів:

1) уроки фізичної культури;

2) фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі навчального дня;

3) фізична культура в позаурочний час;

4) фізкультурно-масові й спортивні заходи.

План-графік навчального процесу визначає найбільш доцільну послідовність проходження матеріалу теоретичного та практичного розділів навчальної програми по місяцях і тижням протягом одного року (навчального - у загальноосвітній школі й річному циклі спортивного тренування в ДЮСШ). У плані-графіку також вказується кількість відведених годин на кожний розділ і розподіл тимчасових витрат на проходження матеріалу розділів по тижнях протягом року.

План-графік складається для однорідних навчальних груп (наприклад, у школі для кожної паралелі класів, вузі для груп того самого курсу й навчального відділення).

План-графік -- це чисто організаційний документ (методика фізичного виховання в ньому не відбита). Він дає лише загальне цілісне уявлення про проходження програмного матеріалу протягом навчального року.

Робочий (тематичний) план складається на основі навчальної програми й річного плану-графіка проходження програмного матеріалу і являє собою послідовний виклад змісту кожного уроку навчальної чверті (семестру).

План-конспект уроку (заняття) розробляється на кожне конкретне заняття на основі робочого плану і являє собою повний деталізований сценарій майбутнього уроку. У ньому вказуються номер заняття за робочим планом, основні й частки завдання уроку, підбираються необхідні засоби для їхнього рішення з позначенням параметрів навантаження (кількість повторень, інтенсивність, тривалість) і відпочинку по всіх вправах, розробляються організаційно-методичні вказівки.

Педагогічний контроль -- це система заходів, що забезпечують перевірку запланованих показників фізичного виховання для оцінки застосовуваних засобів, методів і навантажень.

Основна мета педагогічного контролю -- це визначення звязку між факторами впливу (засобу, навантаження, методи) і тими змінами, які відбуваються в, що займаються в стані здоровя, фізичного розвитку, спортивної майстерності й т.д. (фактори зміни).

4.Урок є основною формою організації занять з фізичної культури в школі. Відмінні риси уроку такі: постійний склад учнів, відповідність навчального матеріалу затвердженою програмою та робочим планом, точний розклад занять, застосування різних методів навчання, керівна роль учителя.

Сучасний урок з фізичної культури ділиться на три частини - вступну, основну і заключну.

Вступна частина - це організований прихід учнів у зал або на спортивний майданчик, рапорт, привітання та постановка вчителем конкретних завдань, сприяють психологічної готовності учнів до їх вирішення.

В основній частині уроку подаються теоретичні відомості, здійснюється навчання техніці руху, виховання фізичних здібностей - сили, швидкості, витривалості, спритності, гнучкості.

У заключній частині уроку проводяться спеціальні вправи, які сприяють зниженню функціонування всіх систем організму до початкового рівня, зняття підвищеної емоційності учнів, а також здійснюється підготовка до організованого догляду їх із заняття. Крім цього, вчитель інформує про зміст домашнього завдання та особливості методики її виконання.

У практиці роботи загальноосвітньої школи використовуються декілька типів уроків: урок фізичної культури загальнофізичної підготовки та урок фізичної культури професійно-прикладної підготовки для спеціалізованих класів. Перший проводиться з учнями, віднесеними до основної і підготовчої медичних груп, і організовується в загальноосвітніх школах на основі програми з фізичної культури. Другий дозволяє на базі загальної фізичної підготовки розвивати здібності та якості, необхідні для майбутньої професійної діяльності.

Перш за все, вчителі фізичної культури визначають професійно важливі здібності та якості і підбирають комплекси вправ, що розвивають їх.

Урок лікувальної фізичної культури проводиться з учнями, які за станом здоров'я відносяться до спеціальної медичної групи. Такі заняття мають такі особливості:

· У підготовчій частині уроку учні проводять підрахунок пульсу, виконують дихальні вправи, а потім загально-розвиваючі вправи малої, потім середньої інтенсивності;

· Основна частина уроку містить комплекси спеціальних вправ лікувальної спрямованості і навчальний матеріал з різних видів спорту;

· Заключна частина відповідає загальноприйнятим положенням.

Навчальний процес у спеціальних групах ділиться на два періоди - попередній та основний.

7.Позакласна робота по фізичному вихованню в школі

Завдання:

А)формувати потребу в систематичних фізичних вправах

Б)сприяти виявленню і розвитку спортивних здібностей

В)Організувати здоровий відпочинок учнів

Г)виховувати і розвивати організаційні навички

2.Форми роботи

1.заняття в групах

2.спортивних секціях

3.лижні прогулянки

4.спортивні свята

3.КВК-центр організації з проведення усієї позакласної роботи

4.Положення про змагання:

1)мета і завдання змагання

2)керівництво

3)час і місце проведення

4)учасники

5)умови проведення і залік

6)порядок нагородж переможців

7)форми і заяви і строки її предявленя

3.Система проведення змагання по іграх

-з вибуванням,бліц-турнір, змішане

9.Загальна х-ка фіз.Якостей дитини та методики їх удосконалення

Фіз.якості-це спеціально обумовлені обєднання біологічних властивостей людини

Рівень розвитку швидкості визнач. Станом опорно-рухового,рухливістю, силою врівноваженістю процесів збудження і гальмування центральної н.с

Найкращий період розвитку шв 9-13 років.Найкращим засобом розвитку є шв.біг і виконання вправ протягом 10-15 сек швидко.Це біг на 30-60 м

На уроках фіз.культури вправи на швидкість проводять на початку основної частини, доки організм не втомився

Сила.Краще розвивати у старшому віцці 15-25р.Це вправи із штангою, віджимання, підтягування.

Вправи на силу на уроках фіз.вих потрібно давати після швидкості

Спритність.Залежить від координації

Вправи для розвитку:човниковий біг 4 на 9 м із зміною напрямку.Спритність розвивається із швидкістю

Витривалість.Розвивається у старшому віці від 20-30 р.У програмі є біг 300-500 м

На уроці вправи на витривалість(біг, стрибки) дають в кінці уроку, коли організм втомлений

6.Методика проведення рухливих ігор

Ігри на уроках фізкультури мають велике значення, оскільки є одним із найважливіших засобів

Різносторонього фіз.вих.В іграх ми знаходимо всі основні види рухів:ходьбу, біг, стрибки, подолання перепон.Ігри сприяють розвитку уважності, кмітливості, спритності, ігри з муз.супроводом-естетичному вихованню дітей, колективні ігри

Ігри проводяться з певними педагогічними завданнями формування і розвитку рухових умінь, навиків і якостей, завданнями забезпечення фіз.навантаженням і всебічного впливу на організм.На уроках у 1-2 класах проводиться по 1-2 ігри, а в 3 класі-1.Ігри проводяться в будь якій частині уроку.У вступній частині основне завдання ігри-це організація дітей, розігрівання організму.

В основній частині проводяться ігри на вирішення різних педагогічних завдань, в тому числі, на вдосконалення рухових навиків, вмінь у стрибках, бігу(«Зайці на городі»,»Не давай мяч капітану»)

В заключній частині уроку проводяться ігри для проведення організму у спокійний стан, на увагу(«Слухай сигнал»,»Дивись сигнал»)

При виборі гри на уроці необхідно враховувати:

1.Пед.завд, яке повинно бути реалізоване грою

2.Місце гри на уроці;

3.Основний рухливий зміст гри

4.Фізичне та емоційне навантаження

1.Загальна х-ка форм роботи з фіз.вих в школі

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]