Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основні організаційні форми торговельних підпри...doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
1.25 Mб
Скачать

2.Класифікація та функції роздрібних торгівельних підприємств.

Під торговим підприємством розуміють самостійний суб’єкт господарювання з правами юридичної особи, що здійснює закупівлю та реалізацію споживчих товарів, а також інші види допоміжної господарської діяльності, не заборонені законодавством та передбачені його статутом.

Типологію магазинів можна подати у такому вигляді:

1. За складом основного контингенту покупців, що обслуговуються:

  • магазини, що обслуговують міських жителів (створюються в містах, селищах міського типу);

  • магазини, що обслуговують сільських жителів (створюються в сільських пунктах).

2. За характером розміщення на території населеного пункту:

  • магазини, що створюються безпосередньо в жилій забудові;

  • магазини, що розміщуються в місцях загальноміського значення.

Магазини першої групи покликані задовольняти масові та постійні потреби в товарах.

Магазини другої групи покликані задовольняти періодичні та епізодичні потреби покупців в товарах та послугах, до яких звертаються рідко.

3. За товарних профілем:

  • продовольчі;

  • непродовольчі;

  • змішаного типу.

4. За формами товарної спеціалізації:

  • універсальні;

  • комбіновані;

  • спеціалізовані;

  • вузькоспеціалізовані;

  • неспеціалізовані.

Така класифікація є наслідком поділу праці в торговій діяльності.

Універсальні реалізують всі основні групи продовольчих або непродовольчих товарів. Є найзручнішими для покупців, оскільки забезпечують комплексне задоволення їх попиту. Проте вони є найскладнішими об’єктами управління.

Комбіновані (комплексні) магазини реалізують товари різних груп, об’єднані спільністю їх споживання (“Товари для дітей”, “Товари для дому”). Можуть поєднувати реалізацію продовольчих та непродовольчих товарів.

Спеціалізовані реалізують дві-три групи товарів, об’єднаних спільністю попиту (магазин одягу, взуття, господарчих товарів тощо). Отримали найбільшого поширення в мережі роздрібної торгівлі, що пояснюється можливістю найповнішого задоволення потреб споживачів обраного сегменту.

Вузькоспеціалізовані магазини реалізують товари однієї групи, а іноді і підгрупи (жіноче взуття, електроосвітлювальні прилади, інструменти, чоловічі сорочки тощо).

Неспеціалізовані магазини реалізують товари різних груп, не пов’язаних (слабко пов’язаних) між собою попитом. Розміщуються переважно в сільській місцевості.

5. За визначним методом продажу товарів:

  • магазини з індивідуальним обслуговуванням покупців;

  • магазини, що реалізують товари по методу самообслуговування;

  • магазини, що реалізують товари по зразках.

Магазини з індивідуальним обслуговуванням покупців здійснюють продаж товарів через продавців. Вибір такої форми пояснюється передусім специфікою асортименту товару (для спеціалізованих, вузькоспеціалізованих магазинів, що реалізують дорогі малогабаритні товари, що вимагають значного обсягу консультацій – ювелірні вироби, міхові товари тощо).

Магазини за методом самообслуговування засновані на принципі вільного відбору товарів покупцями. Найефективніші при продажі товарів простого асортименту, масового попиту, при продажу товарів, добре відомих покупцю, асортимент яких носить переважно стабільний характер. Ефективні при високій інтенсивності споживчих потоків, оскільки дозволяє економити персонал.

Магазини, що реалізують товари за зразками, здійснюють продаж на основі попереднього ознайомлення та розрахунку за товари, що забезпечує їх подальшу доставку на дім покупцю.

6. За ціновими рівнями реалізованих товарів:

  • магазини середнього рівня;

  • магазини низьких цін;

  • магазини елітного обслуговування з найвищим рівнем цін.

Такий поділ магазинів пов’язаний із значною диференціацією доходів громадян, дозволяє глибше диференціювати асортимент та рівень обслуговування покупців відповідно до їх реальним попитом на товари та торгові послуги.

7. За розмірами торгової площі:

  • мілкі;

  • середні;

  • крупні;

  • найбільші.

Для міських та сільських магазинів критерії розміру різні.

До мілких в міській місцевості належать магазини з торговою залою до 250 кв.м., в сільській – до 100 кв.м. Зазвичай розміщуються в прилаштованих приміщеннях і обслуговують невеликий контингент покупців.

До середніх в містах – з торговою площею 251-1000 кв.м., в сільській місцевості -–101-400 кв.м. розміщаються як в прилаштованих приміщеннях, так і в спеціально побудованих будівлях. На торговій площі можуть бути організовані спеціалізовані та вузькоспеціалізовані магазини будь-якої групи товарів, магазини комплексного попиту, універсальні продовольчі.

До крупних належать в містах – з торговою площею понад 1001 - 3500 кв.м., в сільській місцевості – понад 401 - 1000 кв.м. (комплексні магазини, універсальні продовольчі та непродовольчі магазини).

До найбільших в містах – з торговою площею понад 3500 кв.м., в селах – понад 1000 кв.м. (універсальні непродовольчі магазини у великих містах та сільських пунктах).

За кордоном проводять таку класифікацію:

1.Універсальні магазини. Основні конкурентні переваги - якість товарів, відповідність їх моді, сервіс (продаж в кредит, доставка, індивідуальне обслуговування, приємна атмосфера).

2. Змішана торгівля – продаж в універсамах товарів, що зазвичай продаються в роздрібних магазинах інших типів.

3. Магазини, що торгують за договірними цінами:

3.1 Магазини, що продують товари за зниженими цінами.

3.2. Магазини уцінених товарів (продаж товарів за цінами на 20-60 % нижче за універмаги).

3.3. Складські клуби

3.4. Магазини при підприємствах.

4. Спеціалізовані магазини.

5. Супермаркети (крупний продовольчий магазин, розділений на відділи, річний обсяг реалізації різний: не перевищує 0,5 млн.дол. до кількох десятків мільйонів на рік, високі ціни, норма прибутку не перевищує 1%).

6. Гіпермаркети (реалізація одночасно товарів, типових для магазинів зі знижкою, і продукти харчування. Пропонують широкий набір непродовольчих товарів – від дитячих піжам до мілких електропобутових приладів).

7. Магазини “для зручності”. Продовольчі магазини, що працюють 24 год. на добу. Відкривають там, де недоцільно відкривати супермаркети через чисельність населення.

8. Нестаціонарна роздрібна торгівля:

  • телемаркетинг (продаж товарів та послуг по телефону);

  • замовлення-поштою;

  • торгові автомати;

  • особистий продаж з доставкою додому (сітьовий маркетинг).