Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tekhnolog_prak.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
408.58 Кб
Скачать

Розділ 3. Організація і технологія торгівлі в магазині «тартесса»

3. 1 Розміщення і викладка товарів у торговельному залі магазину «Тартесса»

Важливе значення в організації обслуговування покупців має і викладка товарів, яка в сучасних умовах є не тільки частиною технологічного процесу, але також виступає дієвим засобом стимулювання продажів, може бути елементом образу підприємства і постійної складової культури обслуговування. Під викладкою товарів, слід розуміти певні способи укладання й показу товарів на демонстраційної площі торгового залу.

Розміщення кожної товарної групи в магазині «Тартесса» відбувається відповідно до місця розташування того чи іншого відділу, що реалізує товар даної товарної групи, а окремі види товарів - всередині групи.

Використовується товарна викладка вертикальним і горизонтальним способом. Вертикальна викладка забезпечує хорошу видимість товарів, що дозволяє покупцям швидко орієнтуватися в асортименті і здійснювати покупку. При горизонтальному способі певний товар займає одну або дві полиці, які знаходяться в полі зору покупців.

Для успішної роботи розміщення і викладення доцільно планувати заздалегідь, це дозволяє заощадити час покупців при виборі товарів. Для цього в магазині «Тартесса» за певними товарами «закріплено» місце викладення. Планограмма - це схема (малюнок, фотографія), що визначає місце, розташування і спосіб представлення кожної товарної одиниці на торговому обладнанні.

Також чимало важливо правильно і грамотно розставити цінники. Цінник повинен добре читатися, його розташування не повинно викликати сумніву щодо того, до якого товару він відноситься. При цьому необхідно, щоб розмір цінника відповідав габаритам товару і не закривав його. Адміністрація магазину та продавці контролюють чи правильно встановлені цінники.

    1. Робота на контрольно-касових машинах в магазині «Тартесса»

Контрольно-касова машина (ККМ) - це лічильно-підсумовуючі, обчислювальний і чекодрукуючі пристрій.

До роботи на контрольно-касовій машині допускаються особи, які освоїли правила їх експлуатації в обсязі технічного мінімуму. З особами, допущеними до роботи, укладається договір про матеріальну відповідальність. Касир повинен бути одягнений у спецодяг магазину: халат і кепку відповідного виду.

На чеку ККМ друкує:

• програмований найменування торгового підприємства;

• заводський номер ККМ;

• порядковий номер чека;

• дату і час покупки;

• суму покупки;

• суму, внесену покупцем та суму здачі;

• ідентифікатор секції;

• найменування товару;

• шифр касира;

• закінчення чека - програмований «ДЯКУЄМО ЗА КУПІВЛЮ!"

ККМ встановлюється на видному місці таким чином, щоб табло машини знаходилося з боку покупця.

Розрахунки з покупцями виробляються на касі наступним чином:

1. Касир вітає покупця: «Добрий день!" Або "Добрий вечір!"

2. Касир чемно запитує, чи не потрібна покупцеві пакет;

3. Вважає суму покупки;

4. Запитує, чи є дисконтна карта, за допомогою якої робляться знижки в мережі даної торгової фірми;

5. Повідомляє кінцеву суму;

6. Касир, який одержує гроші, чітко називає суму отриманих грошей і кладе їх окремо на очах у покупця;

7. Друкує чек на контрольно-касовому апараті;

8. Оголошує суму належної покупцеві здачі і видає її разом з чеком;

9. Після остаточного розрахунку кладе отримані гроші в касовий ящик;

10. Дякує за здійснення покупки в даному магазині.

У разі відмови покупця від покупки при наявності погашеного чека він повинен звернутися до адміністрації торгового підприємства. Директор (заступник) візує своїм підписом чек і дає розпорядження касиру про повернення грошової суми з каси.

Контрольні стрічки, журнал касира-операціоніста та інші документи, що підтверджують проведення грошових розрахунків з покупцями, зберігаються в сейфі директора магазина протягом строків, установлених для первинних облікових документів. Відповідальність за забезпечення зберігання названих вище документів несе директор магазина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]