Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
полит 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

48.Чим досконала конкуренція відрізняється від недосконалої?

сучасній економічній науці розглядаються дві основні форми конкуренції: чиста або "досконала" та обмежена або "недосконала". Досконала або чиста конкуренція - це така модель ринку, при якій вплив кожного учасника економічного процесу на загальну ситуацію настільки малий, що ним можна знехтувати. Модель чистої конкуренції має наступні характерні ознаки. По-перше, при ній на ринку знаходиться багато незалежних продавців і покупців даного продукту. По-друге, ніким і нічим не обмежений доступ на ринок і такий самий вихід з нього всіх бажаючих. По-третє, фірми, що конкурують, випускають стандартизовану продукцію. По-четверте, в умовах чистої конкуренції відсутній будь-який вплив окремої фірми на рівень ринкової ціни. Учасники ринкових угод мають вичерпну і вчасну інформацію про якість товару, ціни і вигоду торгівлі. Все сказане дало привід назвати даний вид досконалою конкуренцією. "Недосконала" (обмежена) конкуренція репрезентується двома основними формами: монополістичною конкуренцією та олігополією. Об'єднує їх те, що на відміну від чистої конкуренції, вони дають змогу окремій фірмі впливати на ринок, використовуючи для цього ряд важелів і, насамперед, важіль ціни.

49.Чому монополістична конкуренція так дивно називається, адже монополія – це протилежність конкуренції?

Монополістична конкуренція - це конкуренція, яка виникає між монополіями. Вона може бути внутрі- та міжгалузевою, а також міжнародною. На відміну від вільної конкуренції, в умовах панування монополій конкуренція контролюється і певною мірою обмежується. Ступінь обмеження конкуренції залежить від масштабів монополізації виробництва й ринку. Основною ознакою монополії є можливість фірми (монополії) впливати на ринкові ціни та розвинутість нецінової конкуренції. Монополістична конкуренція у трактуванні сучасної зарубіжної економічної теорії - це така модель ринку, для якої властивою є відносно велика, але значно менша, ніж за умов чистої конкуренції, кількість підприємств, що випускають диференційовану продукцію. Це дає змогу порівняно легко проникати в галузь, але вимагає від фірми значних зусиль для реклами та використання торговельної марки.

50.Яку небезпеку несе з собою монополія?

В більшості випадків монополії сприяють нерівності в розподілі доходу. Використовуючи свою Владу над ринком, монополії назначають більш високі ціни, чим назначила б досконал конкурентна фірма, що має такі ж витрати; вони також можуть накласти на споживачів «особистий податок» й отримати значний економічний прибуток. Ці прибутки монополії розподіляють серед вузького кола власників акцій компаній. таким чином власники монополій збагачуються за рахунок решти населення. Іншим недоліком монополій є неефективне використання ресурсів, оскільки вони не мають до цього стимулів, як це відбувається при досконалій конкуренції. Існування монополій призводить до збільшення адміністративних витрат, оскільки уряд повинен підтримувати конкуренцію.

51. У чому полягає сутність відтворення на макрорівні?

Суспільне виробництво як виробництво на макрорівні (країна,міждержавні економічні об’єднання тощо) є виробництвом для задоволення людських потреб і знаходиться в постійному русі, проходячи такі стадії: власне виробництво, розподіл, обмін і споживання продуктів і послуг. Усі ці чотири стадії суспільного виробництва, по-перше, взаємопов’язані в єдиному процесі і взаємодіють між собою; по-друге, перебувають у постійному економічному кругообігу. Виробництво має постійно відновлюватись через свої чотири стадії. Для цього потрібні постійне виробництво, розподіл та обмін продуктів та послуг як особистого, так і виробничого призначення. Процесс суспільного виробництва, взятий не як одноразовий акт, а в постійному повторенні та відновленні, називається суспільним відтворенням. Для цього процесу необхідне постійне відновлення всіх факторіввиробництва: робочої сили, засобів виробництва та природних ресурсів,середовища існування, При цьому відновлення останнього — нагальна потребасуспільного відтворення в сучасних умовах інтенсифікації виробництва. Всізазначені фактори необхідні для нормального ходу відтворення.