Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат заруб літ.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

II. Час виникнення поеми.

Час виникнення поеми, її походження, можливе авторство - всі ці питання викликають дотепер розбіжності і не одержали остаточного рішення. Достовірно відомо, що події VII сторіччя, про яких мовиться, разом з пізнішими, в "Пісні про Роланда", були записані в XII столітті, коли церковна монополія на писемність дещо ослабіла і світські тексти одержали відомі права на існування разом з рукописами релігійного змісту. Цілком можливо, що до першої писемності редакція "Пісня про Роланда" існувала в ізустній передачі; жонглер-виконавець зовсім не потребував рукописного тексту: у IX - X століттях оповідь про Роланда ще з полюванням слухали і виспівували! Популярність оповіді допомагала залученню нових персонажів і виникненню нових сюжетних ситуацій. Розширення об'єму невеликого спочатку твору не могло задовольнити цікавого слухача; так, крім "Пісні про Роланда", виникли нові поеми циклічного характеру, де містився цілий ряд подробиць і доповнень як відносно головного героя, так і інших дійових осіб.

Разом з питанням про час виникнення епічної поеми завжди встає інший - про місце її походження і можливого автора. Якщо згодитися з думкою, що "Пісня про Роланда" народилася в безпосередньому зв'язку з далекими подіями, які в ній відображені, то тоді авторська проблема сильно ускладнюється; адже первинне зародження оповіді можна пов'язати з народною творчістю, де доводиться мати справу вже не з одним, а з багатьма творцями поеми, а також співаками, які ізустно її передавали. Непрямим підтвердженням цього може служити розповідь англійського літописця Вільгельма Мальмсберійського про норманнів, які прибули з Франції і, беручи участь в битві проти англо-саксів при Гастінгсе, співали "кантилени Роланда", "щоб приклад цього чоловіка надихнув воїнів". Цінність цього свідоцтва літописця, що писав не пізніше за 1125 рік, не можна зменшити. Залишається невирішеною суперечка про автора рукописного тексту. Найстародавніший рукопис - оксфордський, відноситься приблизно до 1170 року і дійшла до нас в хорошому збереженні. В кінці цього рукопису указується, що оповіданню прийшов кінець і що "Турольдус стомився". Копіткі розшуки учених привели до того, що були знайдені дані про декілька Турольдах, які за часом могли претендувати на авторство, або вірніше співавторство рукописного тексту "Пісні". Можливо, що Турольд був дійсно кліриком, оскільки сильне релігійне забарвлення властиве цій поемі, але ступінь участі Турольда в її створенні і характер його творчої роботи залишилися неосвітленими.

Не менш важко встановити місце складання "Пісні". Сам текст поеми не дає точної вказівки, оскільки захоплене прославляння військових чеснот не приурочене строго до якого-небудь народу і епічна похвала звернена до багатьох: до анжуйцам, нормандцям, французам Іль-де-Франса, до баварців (разом з визнанням доблесних якостей супротивника по зброї - сарацин). Якщо виходити з особливостей мови рукопису і авторства Турольда, то можливим місцем розвитку оповіді доводиться рахувати північну Францію.