Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раціональне харчування дітей.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
77.01 Кб
Скачать

Міністерство охорони здоров’я України

Лебединське медичне училище імені проф. М.І.Сітенка

Раціональне харчування

дітей

Підготувала викладач педіатрії:

Мельник Н.В.

м. Лебедин

2012 р.

Друкується на підставі рішення циклової комісії клінічних дисциплін “Лікувальна справа”

від ”_____”_________20 року

Рецензенти: Деркач Т.В. – викладач медсестринства в педіатрії

Укладачі: Мельник Н.В. – викладач педіатрії

Лебединське медичне училище імені проф.М.І.Сітенка

Раціональне харчування дітей

Навчальний посібник. – Лебедин, 2012 – ст. 21

Посібник підготовлений на допомогу студентам з питання раціонального харчування дітей раннього віку, принципи вигодовування, а також лікування харчуванням, знання яких необхідні медичному працівнику в повсякденній роботі.

Харчування здорових дітей

Харчування здійснює основний вплив на життєдіяльність організму, нормальний ріст і розвиток дитини, стан її здоров ’я. Раціональне харчування підвищує стійкість організму дитини до різних неблагоприємних факторів зовнішнього середовища, забезпечує високий рівень імунологічного захисту, особливо велике значення харчування має для дітей першого року життя, коли ідуть інтенсивні процеси росту, формуються і удосконалюються багато органів і систем, розвиток інтелекту.

Правильна організація годування дитини, починаючи з перших днів життя, являється одним із найбільш важливих факторів в системі комплексу профілактичних міроприємств на зміцнення здоров ’я дітей першого року життя, зниження їх захворюваності та смертності.

Ідеальною їжею для новонародженого є грудне молоко, яке:

  • легко засвоюється і повноцінно використовується організмом дитини;

  • захищає немовля від різноманітних інфекцій, алергічних реакцій і захворювань, сприяє формуванню системи імунітету;

  • сприяє інтелектуальному та пізнавальному розвитку;

  • забезпечує емоційний контакт матері з малюком.

Склад жіночого молока – непостійний. Протягом перших 2-3 днів після пологів із грудей жінки виділяється молозиво, потім перехідне молоко, а через 2 тижні – зріле молоко. Кількість молозива невелика, в середньому 30 мл на добу, але енергетична цінність його дуже висока, це повністю задовольняє харчові потреби новонародженого. За рахунок високого вмісту в ньому різноманітних біологічно активних та захисних чинників, воно забезпечує надійне пристосування новонародженої дитини до умов нового позаутробного існування та захист від цілої низки інфекцій.

Склад грудного молока може змінюватись і протягом доби, і навіть під час одного й того ж годування немовляти: перші порції молока “переднього або раннього” містять більше білків та мінеральних речовин, останні порції “заднього, або пізнього” – більше жирів.

Материнське молоко індивідуально відповідає потребам кожної дитини.

У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки, охорони успішного та тривалого природного вигодовування новонароджених і немовлят.