Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бехруз ответы 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

86. Особенности судебной системы сша.

Судова система США є дворівневою: вона включає систему федеральних судів, а також судові системи 50 штатів, федераль­ного округу Колумбія і чотирьох залежних територій.

Федеральні суди дуже різноманітні, до компетенції яких вхо­дить, перш за все, розгляд кримінальних справ про злочини, пере­дбачені федеральним законодавством, цивільних справ по позовах до федеральних властей і по спорах, що виникають у зв'язку із застосуванням федеральних законів, або між громадянами, які проживають у різних державах, якщо при цьому сума позову перевищує 10 тисяч доларів1.

Федеральні суди, у свою чергу, діляться на дві групи. Перша група традиційні федеральні суди (їх називають федеральними судами загального права). Вони діють як окружні суди; їхні рі­шення можна оскаржити до апеляційних судів, рішення яких, у свою чергу, можуть бути оскаржені до Верховного суду США.

До компетенції Верховного суду США входить: розгляд справ по спорах між двома і більше штатів по позовах, в яких однією зі сторін є посли іноземних держав (по першій інстанції); розгляд скарг на вирішення нижчих федеральних судів і судів штатів, якщо вони стосуються «федеральних питань»; прохань про скасу­вання ухвали будь-якого суду, що суперечить Конституції США, законам штату або актам Конгресу США.

Федеральні апеляційні суди роз­глядають апеляції на рішення районних федеральних судів, за ви­нятком тих справ, які підвідомчі Верховному суду США. Крім цього апеляційні суди переглядають ухвали судів по податкових справах і рішення незалежних агентств, наділених квазісудовими функціями.

Районні федеральні суди діють у всіх штатах, члени яких призначаються президентом за порадою і з відома Сенату довічно.

Окружний суд є основною ланкою федеральної судової сис­теми. Залежно від кордонів між штатами, територію США розді­лено на округи. Окружні суди розглядають цивільні і кримінальні справи по першій інстанції, а також до їхньої компетенції входить розгляд скарг на дії адміністративних органів.

Друга група федеральних судів спеціальні федеральні суди, установлені на підставі різних законів: суди деяких тери­торій і округів; суди, що розглядають справи, пов'язані з відпові­дальністю держави (палата претензій); суди, що розглядають по­даткові, митні і патентні справи. У деяких із цих судів виключна компетенція (наприклад суд по зовнішній торгівлі), але в ряді випадків позивач має вибір1.

Судова система штатів має свою систему судів. Кожен штат має свою власну судову систему. В одних штатах судова сис­тема складається з двох ступенів, в інших (приблизно у третині штатів) — з трьох.

Суд, що очолює судову систему в 39 штатах, називається Верховним судом, а в решті штатів має інші найменування (апе­ляційний суд). Різноманітні спеціальні суди можуть існувати як у галузі цивільного, так і в галузі кримінального права.

На території ряду штатів діють суди проміжної юрисдикції, створені для розгляду скарг на вироки і рішення судів першої інстанції та інших судових установ. Іноді в штатах створюється окремий кримінальний апеляційний суд.

Основна ланка судової системи штатів — суди загальної юрисдикції. Як правило, вони розглядають по першій інстанції кримінальні справи по всіх злочинах, передбачених законодавством відповідного штату, окрім малозначних кримінальних злочинів, і цивільні справи з будь-якою сумою позову, окрім тих категорій справ, для розгляду яких ство­рено спеціалізовані суди.

У кожному штаті діють суди обмеженої юрисдикції, які роз­глядають справи про малозначні злочини, що караються штра­фами або короткостроковим позбавленням волі, а також цивільні справи з невеликою сумою позову, найчастіше до 1000 доларів.

У багатьох штатах або самостійно, або при окружних судах діють також суди спеціальної юрисдикції, що розглядають справи щодо податків, по земельних спорах, у справах про спад­кування, по претензіях до влади штатів, про порушення правил дорожнього руху і ін1.

Згідно американською правовою доктриною, під терміном «адміністра­тивна юстиція» розуміються всі органи і посадові особи, які виконують квазісудові функції з розгляду і вирішення спорів, що виникають у зв'язку з діяльністю виконавчої влади.