Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хімія2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
184.44 Кб
Скачать

2. Хімічні властивості

Лужноземельні метали мають електронну конфігурацію зовнішнього енергетичного рівня ns , і є s-елементами, поряд з лужними металами. Маючи два валентних електрона, лужноземельні метали легко їх віддають, і у всіх з'єднаннях мають ступінь окислення +2 (дуже рідко +1).

Хімічна активність лужноземельних металів зростає зі зростанням порядкового номеру. Берилій в компактному вигляді не реагує ні з киснем, ні з галогенами навіть при температурі червоного розжарювання (до 600 C, для реакції з киснем та іншими халькогенами потрібна ще більш висока температура, фтор - виняток). Магній захищений оксидною плівкою при кімнатній температурі і більш високих (до 650 C) температурах і не окислюється далі. Кальцій повільно окислюється і при кімнатній температурі вглиб (в присутності водяної пари), і згорає при невеликому нагріванні в кисні, але стійкий у сухому повітрі при кімнатній температурі. Стронцій, барій і радій швидко окислюються на повітрі, даючи суміш оксидів і нітридів, тому їх, так само і як лужні метали (і кальцій) зберігають під шаром гасу.

Оксиди та гідроксиди лужноземельних металів мають тенденцію до посилення основних властивостей із зростанням порядкового номера: Be (OH) 2 - амфотерний, нерозчинний у воді гідроксид, але розчинний в кислотах (а також проявляє кислотні властивості у присутності сильних лугів), Mg (OH) 2 - слабка основа, нерозчинна у воді, Ca (OH) 2 - сильне, але малорастворимое у воді підставу, Sr (OH) 2 - краще розчинно у воді, ніж гідроксид кальцію, сильне підставу (луг) при високих температурах, близьких до точки кипіння води (100 C), Ba (OH) 2 - сильне підставу (луг), за силою не поступається KOH або NaOH, і Ra (OH) 2 - одна з найсильніших лугів, дуже корозійне речовина.

3. Знаходження в природі

Всі лужноземельні метали є (в різних кількостях) в природі. Зважаючи на свою високу хімічну активність всі вони у вільному стані не зустрічаються. Найпоширенішим лужноземельних металів є кальцій, кількість якого дорівнює 3,38% (від маси земної кори). Трохи йому поступається магній, кількість якого дорівнює 2,35% (від маси земної кори). Поширені в природі також барій і стронцій, яких відповідно 0,05 і 0,034% від маси земної кори. Берилій є рідкісним елементом, кількість якого складає 6 10 -4% від маси земної кори. Що стосується радію, який радіоактивний, то це найрідкісніший з усіх лужноземельних металів, але він у невеликій кількості завжди міститься в уранових рудах. Зокрема, він може бути виділений звідти хімічним шляхом. Його зміст дорівнює 1 10 -10% (від маси земної кори). [1]

24

Мідь (традиційна назва) або Купрум (назва хімічного елемента в новій хімічній термінології, від лат. Cuprum) (хімічний символ Cu) — хімічний елемент з атомним номером 29, що в чистому вигляді складає хімічну речовину мідь (до простої речовини назва «купрум» не застосовується). Атомна маса міді 63,546. Це пластичний ковкий перехідний метал червонувато-золотистого кольору (рожевий за відсутності оксидної плівки), добрий провідник тепла і електрики. Віддавна його широко використовувала людина.