Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DEK_BANKIVS_KI_OPERATsIYi.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
134.31 Кб
Скачать

3.Призначення та функції Центрального банку країни

В умовах ринкової економіки центральні банки, зазвичай, є установами юридично незалежними від виконавчих органів влади, їх головне призначення — забезпечення стійкості національної грошової одиниці й регулювання та координація діяльності грошово-кредитної сфери. У своїй діяльності центральні банки мають керуватися лише державними інтересами та чинним законодавством.

Основні функції:

  1. емісія банкнот;

  2. проведення грошово-кредитної політики;

  3. рефінансування кредитно-банківських інститутів;

  4. управління офіційними золотовалютними резервами;

  5. проведення валютної політики;

  6. регулювання діяльності кредитних інститутів;

  7. функції фінансового агента уряду;

4.Суть, види та функції комерційних банків

Комерційні банки, як правило, розглядаються у двох аспектах - широкому та вузькому:

• у широкому розумінні комерційний банк - це будь-який банк, що функціонує на другому після центрального банку рівні банківської системи;

• у вузькому розумінні комерційний банк - це банк, який виконує певний набір базових банківських операцій та єдиною метою якого є одержання максимального прибутку.

У ринковій економіці функціонують різні види банків, які класифікуються за певними ознаками:

За формою власності:

  • державні;

  • акціонерні;

  • кооперативні.

За масштабами операцій:

  • роздрібні (акумулюють кошти численних клієнтів, невеликі за обсягом. При цьому потрібна розвинута інфраструктура);

  • оптові. Обслуговують незначну кількість великих клієнтів, а необхідні ресурси залучають на фінансовому ринку.

За територіальним охопленням:

  • міжнародні;

  • регіональні;

  • банки, що ведуть діяльність у національному масштабі (колишні спеціалізовані банки).

За колом виконуваних операцій:

  • спеціалізовані;

  • універсальні.

Основними функціями комерційних банків, що визначають їх суть та роль у кредитній системі, є: прийом депозитів від юридичних та фізичних осіб; кредитування підприємств і населення; організація та здійснення розрахунків у господарстві; випуск кредитних знарядь обігу. Усі функції тісно пов’язані між собою та дозволяють комерційному банку виступати у якості органа, що емітує платіжні засоби для обслуговування усього кругообороту капіталу в процесі виробництва й обігу товарів.

Найважливіша особливість комерційних банків полягає у їх можливості створювати за рахунок кредиту додаткові платіжні засоби шляхом збільшення залишків на поточних рахунках клієнтів. Усі інші інститути кредитної системи, крім центрального банку, не можуть використовувати емітовані кошти як джерело кредитних ресурсів. У той же час комерційні банки не мають права самостійно емітувати готівкові кошти, оскільки це є монополією центрального банку.

5.Кредитна політика комерційного банку

Кредитна політика комерційного банку являє собою систему заходів, які здійснює банк для досягнення певних фінансових результатів. Вона визначає загальні принципи кредитування клієнтури банка, типи наданих кредитів, деталі кредитних процедур та ін.. Роль кредитної політики полягає у визначенні напрямків розвитку і удосконалення банківської діяльності у процесі акумуляції та інвестування кредитних ресурсів, розвитку кредитного процесу та підвищення його ефективності.

Cтратегія кредитної політики включає пріоритети, принципи і цілі конкретного банку на кредитному ринку. Вона визначається, перш за все, вибором клієнтів, по-друге, нормами і правилами, які регламентують практичну діяльність банківського персоналу і, по-третє, компетентністю керівництва банку і рівнем кваліфікації персоналу, який займається питанням кредитування . Тактика кредитної політики охоплює конкретні прийоми та методі, які використовуються окремим банком для реалізації його стратегічних цілей при здійсненні кредитних операцій.

Основним елементом кредитної політики в області стратегії є правильна постановка її цілей. Цілі кредитної політики визначаються виходячи із стратегічних цілей банку.

Система основних напрямків кредитної політики комерційного банку включає такі :

- забезпечення максимального рівня дохідності кредитного портфеля та акціонерного капіталу комерційного банку при мінімальному рівні ризику;

- підтримання оптимального співвідношення між кредитами, депозитами та іншими зобов'язаннями і власним капіталом банку;

- забезпечення фінансової стійкості комерційного банку у процесі здійснення кредитної діяльності;

- забезпечення зваженого та оптимального використання кредитних ресурсів;

- досягнення оптимального балансу між зростанням обсягу кредитного портфеля і темпами поліпшення його якості;

- розширення клієнтської бази шляхом надання кредитних послуг високої якості;

- збереження високого рівня довіри юридичних і фізичних осіб до комерційного банку шляхом своєчасного та повного виконання своїх зобов'язань перед вкладниками та акціонерами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]