Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vstyp_ai.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
274.94 Кб
Скачать

52. Система заснована на правилах архітектури зворотного висновку.

Ця система ще називається експертна(продуктивна) зняння кодуються в вигляді правил. Знання зберігаються в робочій памяті, а правило застосовоють до знань щоб створювати нові знання. Система основанана на правилах, складається із групи окремих елементів. Після застосування правила робоча пам'ять змінюється. Правила управляють фактами, які після цього вступають в дію; при цьому робочя пам'ять може бути змінена. Процес триває, поки не буде досягнута конкретна ціль. Робоча пам'ять являє собою скруктуру, в якій зберігаються відомі на даний момент факти. База знань має групу правил, які управляють фактами в робочій памяті. Система зворотнього висновку являє собою стратегію, при якій програма переглядає всі правила, але вибирає ті, послідовність виконання яких дозволяє досягнути мети. Для кожног із ціх правил перевіряється, відповідають перші оператори інформації в робочій памяті. Якщо всі передумови відповідають цій умові, правило виконується і задача розвязується. Якщо існує передумова, яка не відповідає інформації в робочій області, знаходжується нова під ціль як (організація умов для задоволення цієї передумови). Процес виконується рекурсивно. Якщо відомі знання цілі і ії кількість невелика, то система зворотного висновку ефективна.

453. Системи комп'ютерного зору (Комп'ютерний зір)

VISIONS система була розроблена Хенсоном і Райзманом в Масачусетском університеті. Роботи по створеню VISIONS були начаті в 70 роках. Ця система технічного зору, основана на знанях, представлена собою оболонку для універсальної обробки и логічних висновків. Разом з цим система вирішувала задачі в конкретній області. Вона виконувала інтерпритацію зображення пригородних і дорожніх сцен. ACRONYM система була розроблена Бруксом в Стенфордском університеті в середині 70. Ця система визначила важну роль 3-D моделювання. Дані система були проедставлені при інтерпритації зображення аеропортів, отриманих зі літака, а також в робототехнічних системах. SIGMA система була розроблена Матсуямой і Нагао в університеті Киото. Робота над цією системою були початі в кінці 70. призначення системи інтерпритація аеромалюнків. Система побудована по принцепу шкільної доски . В ній передбачалось засоби взаємнодії з оператором.Спільні ознаки , що мали системи 1) системи були багаторівневими; 2) знання включаються в моделі , що е простим и складним; 3) можливість отримання трьохмірного зображення; 4) немає необхідним щоб системи працювали виключно в направленні снизу до верху.

454. Способи опису семантичних мереж і логічний висновок (Представлення знань)

Термін «семантична мережа» позначає сімейство представлень, основаних на графах. Ці представлення відрізняються головним чином назвами вузлів, зв‘язків та висновками, які можна робити в цих структурах. Але загальна множина припущень і відношень є у всіх мовах представлення мереж. Це ілюструє історія мережевих представлень. Мережеві представлення мають майже таку саму довгу історію, як і логіка. Можливо, найбільш ранньою роботою, маючою прямий вплив на сучасні семантичні мережі, була система екзистенціальних графів, розроблена Чарльзом Пірсом в дев‘ятнадцятому сторіччі. Теорія Пірса використовувала всю виразну силу числення предикатів першого порядку з аксіоматичною основою і формальними правилами вводу. Багато досліджень на основі мережевих представлень було зроблено в області розуміння природних мов. Перші комп‘ютерні реалізації семантичних мереж були створені на початку 1960-х для використання в системах машинного перекладу. В кінці 1960-х була написана відома програма, яка ілюструє багато особливостей ранніх семантичних мереж. Ця програма характеризувала англійські слова приблизно таким же чином, як це робить словник: слово визначається в термінах інших слів, и таким же чином формулюються складові цих визначень. На відміну від формальних визначень слів в термінах базових аксіом кожне формулювання просто веде до інших визначень, неструктурованими шляхами. При перегляді слова ми просліджуємо цей ланцюг до тих пір, доки не впевнимося, що розуміємо первісне слово. Само по собі представлення відношень у вигляді графів мало переваги перед численням предикатів – це тільки інший запис відношень між об‘єктами. Сила мережевих представлень полягає у визначенні зв‘язків і специфічних правил висновку, визначаємих механізмом успадкування. Хоча рання робота Куілліана встановила найбільш значні особливості формалізму семантичних мереж, як помічені дуги та зв‘язки, ієрархічне успадкування та вивід на основі асоціативних зв‘язків, вона не дозволяла подолати складність багатьох проблемних областей. Одна з головних причин цього була обмеженість зв‘язків, які не охоплювали більш глибоких семантичних знань. Сама мова представлення включає багато глибинних зв‘язків природної мови, такі як відношення між дієсловом і його суб‘єктом (агентне відношення) або дієсловом і його об‘єктом. Знання відмінкової структури англійської мови є частиною самого мережевого формалізму. Теорія концептуальної залежності має ряд важливих переваг. По-перше, за рахунок побудови формальної теорії семантик природної мови зменшуються проблеми, пов‘язані з двозначністю. По-друге, само представлення в процесі побудови канонічної форми змісту виразів охоплює багато природно-мовних семантик.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]