Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
didaktika_ekzamen.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
81.97 Кб
Скачать
  1. Розкрийте сутність дидактики як науки.

Дидактика — це галузь педагогіки про теорію навчання й освіти людин

Дидактика є відносно самостійною частиною педагогіки. Вона вивчає зміст, принципи та методи освіти і навчання, конкретизує загальні педагогічні закономірності і категорії, тісно пов'язана з методиками вивчення навчальних дисциплін, спрямована на створення умов для реалізації розвитку особистості. Сутність дидактики визначають як "універсальне мистецтво навчати всього всіх". Спочатку цим терміном позначали практичну діяльність, а потім поступово відокремлену науку про інтегрально-взаємопов'язані види діяльності - викладання та учіння. Дидактичні процеси виникають із суспільної необхідності передати молодому поколінню накопичений досвід, важливий для розвитку суспільства. Як це здійснити найраціональніше і з найбільшим ефектом для формування особистості, є основною проблемою дидактики, яка ставить за мету протидіяти стихійній волі випадку в процесі навчання.

Об'єкт і предмет дидактики:

На сьогодні дидактика відповідає на 3 питання: 1) для чого вчити? (зміст освіти) 2) як навчити? (методи і принципи) 3) як вчитися? (методи і прийоми самостійної діяльності) Дидактика науково обгрунтовує зміст, методи і форми навчання. Об'єктом дидактики є навчання як вид діяльності.Функції навчання: 1) теоретична (діагностична і прогностична) 2) практична (нормативна, інструментальна)

2.Об´єктом дидактики є система навчання. Про­цес навчання перебігає за об´єктивними законами і закономірностя­ми, отже, предметом дидактики є закони і закономірності функціону­вання системи навчання, тобто закони і закономірності побудови змісту і перебігу процесу навчання.

  1. Об'єктом дидактики є навчання як особливий вид діяльно­сті, спрямований на передачу підростаючим поколінням со­ціального досвіду, його засвоєння, творче відтворення. Над­банням учня стає та частина культури, яка входить до змісту освіти і складає змістову сторону навчання.

3 Розкрийте завдання сучасної дидактики.

1.Стандартизувати зміст освіти з кожного навчального предмета з метою його вдосконалення. 2.Зміцнити матеріально-технічну базу навчально-виховних закладів, розробити нові засоби навчання, навчальне обладнання. 3.Підготувати підручники відповідно до стандартів та вдосконаленого  змісту освіти. Ліквідувати перевантаженість програм і підручників, відобразити в підручниках досягнення науки і техніки. 4.    Комп'ютеризувати навчальний процес, підручники, учительську працю, забезпечити високий науковий рівень знань. 5.    Розробити нові і модернізувати наявні форми і методи навчання. Розширити можливості вчителів у виборі методів, форм і засобів навчання. Ширше застосовувати діалоги, дискусію, проблемні ситуації. Запровадити нові технології особистісно зорієнтованого навчання: індивідуалізацію, персоналізацію та диференціацію; розвивальне навчання; емоційно-ціннісне навчання; дослідницьке та програмоване навчання.

6.    Посилити відповідальність учнів за якість навчання, дисципліну, громадянську активність, формувати позитивні мотиви навчання, досягати співробітництва та співтворчості в навчанні. 7.    Організувати навчальний процес на принципах гуманізації та гуманітаризації, виявляти виховні можливості кожного предмета, посилити виховну роль уроків. 8.    Удосконалити політехнічну підготовку учнів, їхню професійну орієнтацію і 9підготовку до праці, посилити практичну спрямованість викладання предметів. 9.    Розробити шляхи демократизації, гуманізації життя і навчання учнів, інтегрувати зусилля школи, сім'ї, громадськості для виконання завдань, які стоять перед школою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]