Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лек_3_діагност клавіатури.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

3. Роз’єми для підключення клавіатури і миші

Клавіатури випускаються з кабелями, на кінцях яких може бути один із двох типів рознімань. Мова йде про той кінець кабелю, що приєднується до системного блоку (у більшості клавіатур інший кінець кабелю підключений в середині корпуса, і, щоб її відключити і перевірити, потрібно розібрати корпус). У нових клавіатурах фірми IBM використовується кабель з рознімними з'єднаннями на обох кінцях, що набагато спрощує його заміну. На одному кінці кабелю, призначеного для приєднання до клавіатури, мережа спеціальне рознімання SDL (Shielded Data Link — екранована лінія зв'язку), а на іншому кінці — рознімання DIN (Deutche Industrie Norm — промисловий стандарт Німеччини). Перший з них нагадує телефонне рознімання, а другий може бути двох видів:

• 5-контактний, застосовуваний у PC-сумісних комп'ютерах із системними платами Ваbу-AT;

• 6-контактний mini-DIN, використовуваний у комп'ютерах PS/2 і в більшості комп'ютерів із системними платами LPX, АТХ і NLX.Таблиця 17.3. Сигнали на розніманнях клавіатури

Сигнал 5-контактний DIN 6-контактний mini-DIN 6-контлктний SDL

Дані

з клавіатури 2 1 В

Загальний 4 3 C

+ 5 В 5 4 Е

Синхронізація

клавіатури 1 5 D

Не з'єднаний - 2 А

Не з'єднаний — 6 F

Не з'єднаний 3 - -

Для підключення миші до системної плати встановлюється 6-контактне рознімання rnini-DIN, розташування і призначення виводів якого таке ж, як і в рознімання клавіатури, але структура переданих даних інша. Це означає, що ви можете ненавмисно підключити системну мишу (наприклад, PS/2) до рознімання mini-DIN, призначеному для клавіатури, і навпаки. У цьому випадку жоден з пристроїв працювати не буде.

4. Пошук несправностей і ремонт клавіатури

Найпоширенішими неполадками в клавіатурах є дефекти в кабелі і "залипання" клавіш.

Знайти дефект у кабелі досить просто. Якщо клавіатура перестала працювати чи кожне натискання на клавішу приводить до помилки введення чи неправильного символу, то, скоріше всього, проблеми зв'язані з кабелем. Переконатися в цьому неважко, особливо якщо під рукою є запасний кабель. Скористайтеся кабелем від справної клавіатури і подивіться, чи не зникла несправність. Можна також перевірити з'єднання в кабелі за допомогою цифрового мультиметра, попередньо від’єднавши кабель від клавіатури. При перевірці кожного провідника злегка покачайтe кінці кабелю, перевіряючи стійкість контакту. Знайшовши розрив одного з провідників, замініть кабель або усю клавіатуру (якщо це буде дешевше). Через низьку вартість клавіатури іноді краще замінити весь пристрій, чим замовляти новий кабель.

Часто перше повідомлення про несправність клавіатури з'являється під час виконання процедури POST. Код помилки при несправності клавіатури звичайно починається з цифри 3. Якщо таке повідомлення з'явилося, запишіть код помилки. У деяких BIOS виводиться не код помилки, а що-небудь на зразок Keyboard stuck key failure.

Подібне повідомлення при "залипанні" клавіші виводить BIOS фірми Phoenix. На жаль, по такому повідомленню не можна визначити, яка саме клавіша несправна.

Якщо перед кодом помилки (XX Зхх) стоїть двозначне шістнадцяткове число, значить. це і є скан-код несправної клавіші. За допомогою таблиць можна визначити, якій клавіші відповідає конкретний скан-код. Зніміть ковпачок з підозрілої клавіші і прочистіть контактуючі поверхні — у більшості випадків цього буває досить.

Визначити несправність рознімання клавіатури на системній платі можна, виміривши напруги на деяких контактах. Щоб уникнути ушкодження клавіатури чи системного блоку, виключіть комп'ютер. Потім від’днайте клавіатуру і включіть живлення. Перевірте напруги між загальним проводом і іншими контактами Якщо всі напруги знаходяться в зазначених межах , виходить, вузли на системній платі, що мають відношення до клавіатури, справні.

Сигнали на роз’ємах клавіатури

Контакт DIN Контакт mini-DIN Сигнал Напруга, В

1 5 Синхронізація

клавіатури + 2,0-5,5

2 1 Дані з клавіатури +2,0-5,5

3 Зарезервований -

4 3 Загальний -

5 4 + 5 В +4,8-5,5

Якщо виміряні напруги відрізняються від зазначених, то, можливо, вийшла з ладу системна плата. У противному випадку несправність варто шукати в кабелі чи клавіатурі. Якщо ви вважаєте, що несправний кабель, замініть його. Якщо комп'ютер як і раніше не працює, прийдеться замінити клавіатуру чи системну плату.

У деяких нових комп'ютерах ланцюг живлення рознімань клавіатури і миші на платі захищений плавким запобіжником, який можна замінити. Подивіться, чи немає на системній платі поблизу від рознімань клавіатури чи миші якого-небудь запобіжника. У деяких комп'ютерах контролер клавіатури (наприклад, 8042) встановлений у гнізді, тобто є знімаємим. У цьому випадку можна відремонтувати схему керування клавіатурою на системній платі, просто замінивши мікросхему контролера. Оскільки в цих мікросхемах є влаштована нам'яти ROM, для заміни краще купувати мікросхему у фірми — виробника системної плати або BIOS.