Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книжка Фицула теория воспитания.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
223.19 Кб
Скачать

Народного календаря. Народну календар _ це система 97

«Умовлених дат, подій, спостережень за навколишньою дійсністю,

”<ших Урочистостей, які в певній Иослідовносгі відзначаються

щмнишм року. Народний календар — це енщКлопедія знань про життя ННННІ 14 побут, спосіб життя, виховну мудрість природні явища.

\ І ІНДР0ДЖЄННЯ В ЖИТТЯ 1 побут народу В)ц)дять так1 знаменні ідейно

  1. кі>|іии1.1іо насичені свята й урочистості, як День не3алежності України |Н . мршія), День Конституції України (28 червн^ День соборності України

і імііи ), ('пито козацької слави (3-5 серпня)

і і.оі одні народний календар поповнюється їакими загальнонаціональ­ними і ті і мми, як День знань, Свято квітів, ДеньМаі^рень батька, День родини.

ІІпродиий календар передбачає і такі даті, й урочистості, що мають |ін |(ііцільний характер у зв язку з певними ПРЧ|)0ДНИМИ уМОвами, історич­ними подіями в минулому, специфічними видами-фудОВОу діяльності (проводи

  1. і ііоііопину в Карпатах).

(»еобливе місце в народному календарі зайЦають дати> пов’язані з ре­чи і. 111 м ми святами: День Андрія, День Миколи, Щ«дрий Вечір; Святвечір, Різдво, Ио/юхреще, Стрітення, Великдень, Івана Купал^ Покрови Матері Божої та

Інші.

(,’кладовою народного календаря є родинну калеНдар, який включає ми#кливі дати, віхи життя сім’ї, кожного її члена (дні народження членів сім’ї, іомілеї весілля батька і матері, бабусі й дідуся).

3. Позашкільні навчально-виховні заклади _ широкодосгпупні заклади освіти, які дають дітям та юнацтву додатку осві спрям0вану на здо­буття знань, умінь і навичок за інтересами, \безпечують потреби особи­стості у творчій самореалізаци та оргатзащзмісп{овного дозвілля.

До позашкільних установ належать: палаї^ (будинки) ШКОлярів, літні табори відпочинку, дитячі спортивні школи СЦсш)> станції юних хехніків ((ЛОТ), станції юних натуралістів (СЮН), дит*чі театри, ДИТЯчі бібліотеки, дитячі залізниці, екскурсійно-туристичні ст^нції; дитачі пар0Плавства, музичні школи та ін.

В Україні діє 2522 позашкільних навчальнй_виховних закладИ) а саме:

812 палаців, центрів творчості дітей та юнацтву 324 центри (станції) юних техніків, 77 центрів (станцій) юних туристів, 230 центрів (станцій) юних натуралістів), 118 клубів фізичної підготовки ^них К0см0навтів; льотчиків, десантників, парашутистів та інші, в яких навч^ється понад г 5 млн дітей та підлітків. У гуртках технічної творчості навчаєгьц 400 тис учнШ) біологічних —

200 тис., туристсько-краєзнавчих — 150 тис., ^удожн}х 500 тис

Творчі об’єднання у цих закладах класифі(суються за трь0Ма рівнями: Початковий — творчі об’єднання загальноро5виваючого спрямуВання, що

9 8 сприяють виявленню творчих здібностей дітей, розвитку їх інтересу ДО твор11( її діяльності. Основний —творчі об’єднання, які розвивають стійкі інтереси дітей та учнівської молоді, дають їм додаткову освіту, задовольняють поі реби у професійній орієнтації. Вищий — творчі об’єднання за інтересами для юних талантів, обдарованих дітей та юнацтва.

Поширюється створення позашкільних навчально-виховних закладні нового типу: навчально-дослідницьких та творчо-виробничих центріи творчості, туризму, краєзнавства, шкіл мистецтва, спортивно-технічних шкіл, клубних закладів, театральних комплексів, соціально-педагогічни.\ комплексів, кіноцентрів, міжшкільних клубів тощо.

За участю вихованців позашкільних закладів щорічно проводяться Всеукраїнські конкурси “Наукова зміна”, “Таланти твої, Україно”, виставки, олімпіади, турніри, конкурси тощо.

Кожен тип позашкільної установи має свою специфіку виховної роботи з учнями.

Національна доктрина розвитку освіти передбачає певні зрушення у позашкільній освіті: забезпечення доступності освіти у державних та комунальних позашкільних навчальних закладах; розвиток цілісної міжгалузевої системи позашкільних закладів різних типів і профілів для забезпечення розвитку здібностей і талантів обдарованих дітей та молоді, а також задоволення потреб населення у додаткових культурно-освітніх, дослідницьких, спортивно-оздоровчих та інших послугах; оновлення змісту й методичного забезпечення, індивідуалізації та диференціації навчання обдарованої молоді; створення системи підготовки та підвищення квалі­фікації педагогічних та керівних кадрів для позашкільної освіти і виховання. Запитання і завдання.

  1. Охарактеризуйте основні принципи ефективної організації позакласної та позашкільної виховної роботи.

  2. Візьміть участь у підготовці і проведенні одного позакласного виховного заходу в школі, складіть його план, проаналізуйте хід підготовки, проведення і досягнуті результати.

  3. Відвідайте одну-дві позашкільні установи, ознайомтеся із змістом та методикою їх роботи, формами взаємодії школи і позашкільних установ з питань виховання учнів. Продумайте шляхи вдосконалення роботи цих закладів.

  4. На довільній темі з проблем виховання проаналізуйте систему взаємозв’язку між індивідуальними, груповими та фронтальними формами роботи.

І І Іоияття колективу: суть, ознаки, функції, структура, типи.

' Динаміка й етапи розвитку колективу.

і ()рі ани колективу, їх функції, умови ефективної діяльності.