Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ск до держатестації (2).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
8.97 Mб
Скачать
  1. Структура видавництва західного типу

Власником видавництва є одна особа, як правило, фахівець у цій галузі, що поєднує в собі функції керівника чотирьох головних напрямів діяльності:

  • Видавничої програми;

  • Виробництва;

  • Маркетингу;

  • Фінансового.

У структурі видавництва − чотири заступники керівника, які й очолюють ці головні напрями.

Ця структура принципово відрізняється від структури видавництва радянського зразка.

Схематично окреслені тут не назви обов'язкових і статичних відділів чи підрозділів, а функції, які мають свою специфіку і які варто виокремлювати як окремі частини цільного редакційно-видавничого процесу. Що ж до назв структурних підрозділів, то вони можуть бути різними − відділ, редакція, група, сектор.

Тут в основу покладено діяльність груп працівників, які працюють автономно на основі менеджменту. Очолюють такі групи найняті керівники, спеціалісти-професіонали. Для здійснення тих чи інших функцій вони підбирають виконавців.

Особливістю цієї структури є те, що кількість штатних одиниць не є чітко визначеною. Певна категорія фахівців, задіяних у видавничому процесі того чи іншого підрозділу, працює за трудовими угодами. Зручність такої форми співробітництва в тому, що видавець не прив'язаний до певних норм, наявних можливостей штатних працівників, оскільки в трудових угодах з "позаштатниками" за взаємною домовленістю обумовлюються терміни виконання робіт та суми оплати праці. Це вигідно й тоді, коли одночасно готуються до друку кілька оригінал-макетів, і тоді, коли у редакційно- видавничому процесі з об'єктивних і суб'єктивних причин з'являється певна пауза.

Структура видавництва американського типу

Видавництво засноване двома (як правило) чи кількома (рідше) особами як товариство з обмеженою відповідальністю.

Провадження усіх справ тут також здійснюється за принципом менеджменту. Два із засновників здебільшого й виконують чітко окреслені самостійні функції:

  • Керівника програми (у радянській структурі − головного редактора);

  • Комерційного директора (у радянській структурі − заступника директора).

У цьому випадку діяльність редакційно-видавничих і виробничо-комерційних підрозділів розділена: кожен підрозділ має конкретного організатора й керівника. Особливістю цієї структури є те, що вона передбачає спільне розв'язання важливих питань усім колективом. І не лише при прийнятті важливих виробничих рішень, а й при розподілі прибутків. Тут не є такою цілковитою залежність колективу від керівника приватного видавництва, як у видавництві західного типу.

4.

PageMaker

Клацання правою кнопкою миші відкриває контекстне меню. В залежності від поточного режиму роботи і положення курсора це меню має різний вигляд і прискорює доступ до функцій програми, які, скоріш за все, будуть використані найчастіше.

Примітка

У ранніх версіях PageMaker права клавіша миші теж використовувалася. При її натисканні відбувалося перемикання з масштабу відображення сторінки Fit in Window (Ціла сторінка) в масштаб 100% Size (Реальний розмір) і назад. Це було дуже зручно, оскільки при верстці доводиться часто перемикатися від загального вигляду сторінки до розглядання деталей. Можливість ця не втрачена і тепер. Зміна масштабів відбувається клацанням, правою кнопкою миші при натиснутій клавіші <Ctrl>.

(RageMaker 7.0 Учебник от Adobe)

Adobe InDesign

Використання контекстних меню

Крім меню, що знаходяться вгорі екрана, можна користуватися контекстно-залежними меню для відображення команд, що відносяться до активного інструменту або виділення.

Щоб відкрити контекстно-залежне меню, розташуйте вказівник на об'єкті або де-небудь у вікні документа і клацніть правою кнопкою миші (Windows) або клацніть лівою кнопкою миші при натиснутій клавіші Ctrl (Mac OS).

1. Переконайтеся, що слово «Floor» як і раніше виділено.

2. Використовуючи інструмент виділення (), клацніть на слові «Floor» правою кнопкою миші (Windows) або клацніть лівою кнопкою миші при натиснутій клавіші Ctrl (Mac OS).

Можливі команди для тексту, розташованого під інструментом, відображаються в контекстно-залежному меню. Ці ж команди меню також знаходяться в меню Object (Об'єкт). Щоб випадково не вибрати якусь команду в контекстно-залежному меню, клацніть на порожній області сторінки, щоб закрити це меню.

3. Клацніть на області монтажного столу, щоб скасувати виділення всіх об'єктів, потім клацніть на монтажному столі правою кнопкою миші (Windows) або лівою кнопкою миші при натиснутій клавіші Ctrl (Mac OS). Зверніть увагу, що команди в контекстно-залежному меню змінилися, щоб відповідати області сторінки, на якій був виконаний клік правою кнопкою миші або клацання лівою кнопкою, утримуючи клавішу Ctrl.

(Adobe InDesign CS2. Официальный курс)