Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
черновик.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.16 Mб
Скачать

6.2 Охорона праці

Охорона праці при роботі з відео терміналом відіграє особливо важливу роль : дослідження медиків-гігієністів, психологів, світлотехніків, та фахівців з охорони праці та ергономіки показали, що сучасна професія користувача відео терміналів належить до розумної праці, яка характеризується : високою напруженістю зорових функцій; одноманітною позою; великою кількістю стереотипних високо координованих рухів, що виконуються лише м’язами грон рук на фоні малої загальної рухової активності; значним нервоемоційним компонентом, особливо в умовах дефіциту годині; роботою з великими масивами інформації, що викликає активізацію уваги та інших вищих психічних функцій. Крім того, при роботі з дисплеями на електро-променевих трубках виникає вплив на користувача цілої низки факторів фізичної природи – електростатичні поля, радіочастотне та рентгенівське випромінювання худо.

Враховуючи дані приведені вище необхідно додержуватися необхідних правил охорони праці.

6.2.1 Вимоги до виробничих приміщень

Враховуючи специфіку зорової роботи з відео терміналом найбільш придатним є приміщення з одностороннім розташуванням вікон, причому бажано, щоб площа заскління не перевищувала 25 -50%. Найкраще, коли вікна зорієнтовані на північ чи північний схід. Це дасть змогу усунути небажану засліплюючу дію сонячних променів. Вікна необхідно обладнати регульованими прибудовами (жалюзі, завіски, зовнішні позирки). Щоб виключити попадання відбитих відблисків в очі користувачів поверхні в приміщені повинні мати матову чи напівматову фактуру. Коефіцієнт відбиття має становити : для стелі 0,7 – 0,8 ; стін 0,5 – 0,6 ; підлоги 0,3 – 0,5 ; інших поверхонь 0,4 – 0,5.

Поверхня підлоги має бути рівною, неслизькою, зручною для очищення та вологого прибирання, мати антистатичні властивості. У приміщеннях з відео терміналу найкращим вважається покриття підлоги антистатичним лінолеумом. Наявність останнього полегшує також проведення обов’язкового щоденного вологого прибирання.

Внутрішнє оздоблення приміщень з відео терміналами здійснюється матеріалами, які не виділяють у повітря шкідливих хімічних речовин і дозволені органами та установами державної санітарно-епідеміологічної служби.

Для забезпечення нормованих значень мікроклімату, вмісту шкідливих речовин, іонного складу повітря приміщення для роботи з відео терміналом мають обладнанні системами опалення, кондиціювання повітря або припливно-витяжною вентиляцією. Візначиті об’єм повітря, що необхідно податі в приміщення з відео терміналом, можна за наступними співвідношеннями:

- при об’ємі приміщення до 20м кубічних на одного працюючого, на шкірного працівника необхідно податі не менше 30 м куб/рік;

- при об’ємі приміщення 20 - 40 м куб. на одного працюючого – не менше 20 м куб. /рік;

- при об’ємі приміщення більше 40 м/куб на одного працюючого, наявності вікон і відсутності виділень шкідливих речовин допускається природна вентиляція приміщень.

Робочі місця з ВДТ повинні, як правило, розміщуватися в окремих приміщеннях. У випадку розміщення робочих місць у приміщені з джерелами шкідливих виробничих факторів смороду повинні розташовуватись в ізольованих кабінах, обладнаних повітрообміном. Стіни кабіни необхідно виконати з негорючих матеріалів, для того можна використати скло та металеві конструкції. Обов’язковій елемент кабіни – оглядове вікно (вікна), висота якого має бути не менше 1,5 м, а відстань від підлоги не більше 0,8 м. Площа, на якій розташовується

одне робоче місце з ВДТ, повинна становити не менше ніж 6,0 м кв., а об’єм приміщення – не менше ніж 20,0 м куб.