Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
великі шпори земельне.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
1.26 Mб
Скачать

1. Поняття та предмет земельного права

Земельне право— галузь права, що регулює земельні відносини з метою забезпечення раціонального використання земель, створення умов для підвищення їхньої ефективності, охорони прав організацій та громадян як землевласників і землекористувачів. Отже, предметом правового регулювання земельного права є відносини з володіння, користування та розпорядження земельними ресурсами, а також із їх охорони і раціонального використання.

Земельні відносини як самостійний вид суспільних відносин мають специфіку, обумовлену специфікою їх об’єкта – землі. Відповідно до ч.1. ст..1 ЗК земля є основним національним багатством.

Характерними рисами землі як природного ресурсу є її незамінність, обмеженість у просторі, локальність і нерухомість.

Таким чином, предметом земельного права є суспільні відносини, обумовлені специфічними властивостями землі як їх об’єкта у тій частині, де вони регулюються нормами земельного права.

2. Методи регулювання у земельному праві

Метод регулювання у земельному праві являє собою відповідні характеру земельних відносин способи та прийоми впливу на поведінку їх учасників, які відповідають характеру і природі землі як природного надбання, життєво потрібного усім громадянам.

Він складається зі встановлених земельно-правовими нормами прав та обов’язків учасників земельних відносин і застосовуваних до цих осіб примусових заходів у разі недодержання ними правових норм.

Методи:

  • імперативний застосовується у сфері управління використанням і охороною земель.

  • Диспозитивний – це атрибут регулювання взаємин власників земельних ділянок з приводу використання землі та самостійного господарювання на ній, який грунтуєься на визнанні того, що кожен власник має право на свій розсуд розпоряджатися належною йому земельною ділянкою. Існують 3 основні види диспозитивного методу: рекомендаційний, санкціонований, делегований.

Рекомендаційний полягає у наданні суб’єкту земельних відносин можливості альтернативної поведінки залежно від поставленої мети.

Санкціонований полягає в тому, що рішення про реалізацію земельних повноважень суб’єкт приймає самостійно, але воно набуває юридичної сили лише після його затвердження відповідним органом.

Делегований полягає у наданні прав і свобод суб’єкту з того чи іншого кола правомочностей.

3.Принципи земельного права: загально-правові та спеціально-правові принципи

Принципами права прийнято вважати основні положення, вихідні ідеї, що відзначаються універсальністю, загальною значущістю, вищою імперативністю і відображають істотні положення права.

Конституційні принципи є універсальними. Вони притаманні усім галузям права. Загальноправові принципи – це результат відображення у земельному законодавстві конституційних принципів. Згідно зі ст. 5 ЗК земельне законодавство ґрунтується на таких принципах: поєднання особливостей використання землі як територіального базису, природного ресурсу і основного засобу виробництва; забезпечення рівності права власності на землю громадян, юридичних осіб, територіальних громад та держави; невтручання держави у здійснення громадянами, юридичними особами та територіальними громадами своїх прав щодо володіння, користування і розпорядження землею, крім випадків, передбачених законом; забезпечення раціонального використання та охорони земель; забезпечення гарантій прав на землю; пріоритету вимог екологічної безпеки.

До спеціальних принципів належать:

  • Принцип цільового та раціонального використання земель

  • Принцип особливого правового режиму категорій земель безпосередньо передбачений у ч.2 ст 18 ЗК. Правовий режим землі – це поняття,яке узагальнює правову характеристику землі як об’єкта земельних відносин і містить вказівку на коло найважливіших відносин, які складаються з приводу землі.

  • Принцип пріоритету сільськогосподарського використання земель та їх охорони

  • Принцип державного контролю за використанням і охороною земель

  • Принцип платності використання земель

  • Принцип забезпечення захисту прав юридичних осіб та громадян на землю

Отже, під принципами слід розуміти закріплені у земельному законодавстві керівні засади, які виражають сутність норм земельного права й основні напрями правового регулювання суспільних відносин, пов’язаних із раціональним використанням та охороною земель.

  1. Співвідношення земельного права з іншими галузями права

ЗП тісно пов’язане з конституційним правом, норми якого мають основоположне значення для усіх галузей права. При цьому відмітною рисою ЗП є те, що предмет його регулювання становлять економічні відносини, а норми КП визначають державний устрій, адміністративно-територіальний поділ держави, територію тощо.

ЗП тісно пов’язане з адміністративним правом, тому що адміністративно-правові акти є підставою виникнення, зміни та припинення земельних відносин, крім того цей зв'язок виявляється у застосуванні імперативних методів регулювання певних суспільних відносин.

ЗП і ЦП: проявом цього зв’язку є тісне переплетення земельних і майнових відноси, обумовлене зв’язком права на земельну ділянку з правом на насадження, будівлі, які знаходяться на ній. Проте, у ЦП домінує принцип свободи волевиявлення суб’єктів регульованих ним відносин, а у ЗП переважають елементи, притаманні публічно-правовому регулюванню земельних відносин.

ЗП і природноресурсове право: використання природних ресурсів без використання землі неможливе.

ЗП і екологічне право: земля – об’єкт навколишнього середовища, який функціонує у складі екосистеми і знаходиться у екологічному взаємозв’язку і взаємодії з цим середовищем.