Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_Онишкив_Осн шк_С_90-119.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
261.12 Кб
Скачать

102 Тема 4. Внутрішньошкільний контроль

  1. Виконання навчального плану: кількість уроків за навчальним пла­ ном, дано фактично .

  2. Виконання навчальних програм: зміст вимог програм щодо тем та фактичне відображення їх у журналі, скільки проведено творчих, конт­ рольних, практичних, лабораторних, тематичних робіт.

  3. Система перевірки й оцінки навчальних досягнень учнів; чи вистав­ ляються оцінки за письмові, контрольні, практичні роботи, за тематичну перевірку.

  4. Своєчасність і правильність оформлення записів у журналі. Зміст, характер і обсяги домашнього завдання, диференційований підхід до учнів у виборі домашнього завдання.

  5. Відвідування учнями уроків.

  6. Якість знань учнів: об'єктивність оцінки знань, відповідність підсум- кових оцінок оцінкам за контрольні роботи, тематичні атестації.

  1. Дані про учнів та батьків. Оцінки за семестр. Облік пропущених уроків.

  1. Культура ведення журналу.

10. Пропозиції вчителю. Пропозиції класному керівникові. Перевірка виконання даних зауважень.

Перевірка ведення учнівських щоденників дає можливість керівницт­ву школи виявити обсяг завдань з кожного предмета, завантаженість учнів протягом тижня, виставлення оцінок класним керівником у щоден-ник, акуратність ведення записів, ознайомлення батьків з успішністю учнів.

Результативність внутрішньошкільного контролю значною мірою за-лежить від виконання рішень, прийнятих педагогічною радою, а також наказів директора школи.

4.4. Особливості внутрішньошкільного контролю у початковій школі

Специфіка керівництва початковою школою зумовлена такими чин-никами, як мала чисельність педагогічного і учнівського колективу, від-даленість від відділів освіти і методичних служб, від великих педагогіч­них колективів, недостатня матеріальна база та забезпеченість мето­дичними рекомендаціями. Керівник такої школи одночасно із виконан­ням обов'язків веде один із початкових класів.

Тема 4. Внутрішньошкільний контроль 103

Якщо в повній загальноосвітній школі керівництво її діяльністю здійс­нюють директор та його заступники, то в початковій школі — тільки директор. Він визначає основні напрямки роботи школи і погоджує їх з кожним членом колективу.

У початковій школі можливості директора в здійсненні внутрішньо­шкільного контролю обмежені, оскільки він, як учитель, зайнятий своїми уроками. З метою вивільнення часу директор школи може почати уроки у своєму класі на годину пізніше — тоді він матиме змогу відвідати перший урок в одного з учителів.

Можливий і такий варіант, коли протягом тижня учні одного класу за згодою батьків навчаються в другу зміну. Директор школи в такому випадку має можливість відвідати систему уроків учителя.

Періодично використовуючи один із цих варіантів, директор початко­вої школи протягом навчального року має змогу вивчити систему робо­ти вчителя, стан викладання 1-2 навчальних предметів, організацію ви­ховної роботи з учнями класу.

Оскільки педагогічний колектив початкової школи невеликий, то до організації виховної роботи директор може залучати батьків учнів, гро­мадськість.

Кваліфіковано повинен підходити директор і до роботи ради школи, ведення діловодства. Особливо вдумливо потрібно підходити до керів­ництва роботою малокомплектної початкової школи, у якій разом з ди­ректором працюють 1 -2 педагоги.