Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
conspect.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
775.68 Кб
Скачать

Основні поняття та їх визначення

Санація – це комплекс послідовних, взаємопов’язаних заходів фінансово-економічного, виробничо-технічного, організаційного і соціального характеру, спрямованих на виведення суб’єкта господарювання з кризи і відновлення або досягнення його прибутковості та конкурентоспроможності у довгостроковому періоді.

Фінансова санація – це комплекс заходів, направлених на мобілізацію та використання внутрішніх і зовнішніх фінансових джерел оздоровлення підприємства.

Санатор – фізична або юридична особа, яка бажає взяти фінансову чи якусь іншу матеріальну участь (або бере таку участь) у санації підприємства, що перебуває у фінансовій кризі.

Санаційний аудит – поглиблений аналіз фінансово-господарського стану підприємства, який здійснюється на підприємствах, що потрапили у фінансову кризу.

Мирова угода  – це процедура досягнення домовленості між боржником та кредиторами  щодо пролонгації строків сплати належних кредитором платежів або щодо зменшення суми боргів. Мирова угода між боржником і кредиторами може бути укладена на будь-якому етапі проведення справи про банкрутство.

Реструктуризація – здійснення організаційно-економічних, виробничо-технічних заходів, спрямованих на зміну структури підприємства, його управління, форм власності, організаційно-правових форм, які можуть привести підприємство до фінансового оздоровлення.

 

Контрольні запитання до розділу 11

1. Поясніть сутність та назвіть основні фактори, які спричиняють виникнення фінансової кризи на підприємстві.

2. Якими методами можна оцінити імовірність банкрутства підприємства?

3. Поясніть сутність санації та мету фінансової санації підприємства.

4. Хто приймає рішення про проведення санації підприємства?

5. В чому полягає сутність класичної моделі санації?

6. Які основні заходи розробляють для проведення фінансової санації підприємства?

7. Дайте характеристику основних фінансових джерел санації підприємства?

 

Список рекомендованої літератури

1.      Закон України “Про підприємства в Україні” від 27 березня  1991 року № 887–XII.

2.      Закон України “Про відновлення платоспроможності підприємства або визнання його банкрутом” від 30 червня 1999р. № 784 – XIV.

3.        Беликов Ю.А. Диагностика риска банкрутства предприятия (на примере предприятий) Дис. к.е.н. / Иркутская госуд. экономическая академия, 1998. – 133 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]