Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ДЕК.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
2.99 Mб
Скачать

104. Організація сільського зеленого туризму в Україні.

В Україні ініціатором поширення ідей розвитку сільського туризму виступила всеукраїнська Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму. За її ініціативою створені й успішно функціонують осередки сільського туризму у більшості областей України. Спілкою у співпраці з науковцями і державними органами управління розроблено проект концепції та розпочато роботу над програмою розвитку сільського туризму в Україні.

Завдяки активній співпраці осередків сільського туризму з місцевими органами влади та міжнародними фундаціями (наприклад, з фондом "Відродження"), вивчається та використовується практичний досвід з організації і прийому відпочиваючих у садибах господарів (Закарпаття, Івано-Франківщина, Полтавщина), проводяться інформаційні рекламні акції із сільського туризму. Спілка налагодила тісні зв'язки з агротуристичними організаціями Угорщини, Польщі, Австрії, Франції та широко застосовує їх досвід.

Основні функції Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму такі:

— стратегічне планування сільського відпочинку в Україні;

—презентація сільського відпочинку на внутрішньому та міжнародному ринках;

—розробка й впровадження громадських стандартів якості;

—забезпечення підготовки кадрів для організації сільського відпочинку;

—рекламно-інформаційне забезпечення;

—разом із місцевими органами самоврядування вирішення питань зайнятості сільського населення, поліпшення технічної інфраструктури та благоустрою сіл, а також збереження історико-культурної спадщини та довкілля. Керівництво Спілкою здійснюється Правлінням, яке складається з представників основних сільських відпочинкових регіонів України.

На регіональному та локальному рівнях інтереси суб'єктів сільського відпочинку представляють регіональні осередки (центри) сільського відпочинку. Вони здійснюють інформування про відпочинкові можливості регіонів, працюють над іміджем свого регіону та контролюють якість надання туристичних послуг сільськими господарями.

Нині регіональні осередки Спілки функціонують у 17 областях України.

—Івано-Франківська обласна організація Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Львівський обласний Центр сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Закарпатський обласний Центр розвитку сільського туризму;

—Тернопільське обласне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—кластер сільського туризму "Оберіг";

—Вінницький обласний осередок Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Обласне об'єднання "Волинські перспективи";

—Рівненський осередок Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Київський обласний Центр сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Черкаський обласний Центр сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Петрушівський Центр сільського зеленого туризму "Соколиний хутір";

—Харківське регіональне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Полтавське регіональне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Асоціація фермерів "Придунав'я";

—Херсонське обласне відділення Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму;

—Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Криму.

Спілку сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні прийняла до своєї великої родини Європейська федерація сільського та фермерського туризму EVROGITES.

Закони України „Про туризм” та „Про особисте селянське господарство” надали право власнику селянської садиби здійснювати послуги в сфері сільського зеленого туризму. Для екологічного маркування сільських осель введено програму „Зелена садиба”.

Спілка проводить щоденну кропітку роботу по відродженню села, його соціально-економічного потенціалу, правічних звичаїв і обрядів, культури українського народу. Вільні, заможні люди серед мальовничої природи є нашим найціннішим скарбом, і Спілка своєю працею плекає цей скарб. Під час туристичних мандрівок налагоджується активний діалог між містом і селом, регіонами країни, де в мирі і злагоді поруч з титульною нацією живуть люди різних національностей.

Особливо сприяє таким взаєминам започаткована у 2003 році щорічна всеукраїнська виставка-ярмарок сільського зеленого туризму „Українське село запрошує”. Кожен з власників агросадиби привозить на виставку частинку свого краю і має можливість показати матеріальну, духовну культуру свого села, давні обряди, звичаєве право якого так не вистачає в нашому сучасному повсякденному спілкуванні й співіснуванні. В значній мірі це стосується великих міст. І наше село в даному контексті має передумови щоб стати прикладом ввічливості, високої моралі, чесного довірливого ставлення один до одного.