Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розіл.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
87.29 Кб
Скачать

3. Оцінка елементів організації обліку біологічного перетворення в рослинництві

3.1. Підходи до формування облікової політики в частині обліку біологічного перетворення в рослинництві

Облікова політика - це сукупність принципів, методів і процедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності (ст. 1 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. N 996-XIV і П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

Слід зазначити, що встановлення облікової політики повинно бути направлене на максимально можливе використання даних бухгалтерського обліку не лише для складання звітності, але також і для забезпечення використання цих даних для цілей управління. Тобто облікова політика і організація бухгалтерського обліку повинні стати відправною точкою не лише для складання фінансової звітності, але і для використання даних при плануванні діяльності, і для контролю діяльності підприємства в періодах між складанням фінансової звітності, і для аналізу діяльності підприємства.

Звичайно, що всі положення облікової політики повинні розроблятися і прийматися у відповідності з вимогами діючого законодавства.

Рекомендації щодо встановлення облікової політики підприємств викладено у Листі Мінфіну №31-34000, в якому, зокрема, зазначено, що. прийнята облікова політика підприємства повинна бути оформлена розпорядчим документом, який розробляється виконавчим органом управління підприємством та погоджується з власником чи затверджується ним. Таким розпорядчим документом може бути наказ, розпорядження, положення тощо.

Облікова політика розробляється в рамках дотримання законодавчо встановлених принципів ведення бухгалтерського обліку (за основу береться П(С)БО), проте в межах певних альтернатив. Менеджерів, в основному цікавляться управлінським обліком. В даному випадку облікова політика може бути розроблена навіть на основі власних методів та принципів обліку, тобто тут спостерігається повна свобода вибору. Таким чином, облікова політика підприємства висвітлюється в Наказі про облікову політику, де фіксуються основні положення керівника підприємства.

На рис. 3.1 зобразимо основні положення щодо обліку витрат виробництва, які доцільно відобразити в Наказі про облікову політику.

Рис. 3.1. Основні положення з обліку витрат виробництва, що наводяться в Наказі про облікову політику.

В наказі про облікову політику також доцільно передбачити:

1. об’єкти обліку витрат та розроблений робочий план рахунків;

  1. перелік первинних та зведених бухгалтерських документів;

  2. перелік осіб, які наділяються правом на проведення господарських операцій;

  3. графік документообігу;

  4. перелік матеріально відповідальних осіб.

Згідно з Наказом Міністерства аграрної політики від 18.05.2001 р. № 132 і з врахуванням П(С)БО 16 “Витрати” на ДП «Аф Луга - Нова» існує розроблений перелік статей витрат який поданий у табл. 3.1.

Таблиця 3.1

Перелік статей витрат у ДП «Аф Луга - Нова»

Статті витрат

У рослинництві

У тваринництві

У допоміжних в-вах

У підсобних промислових в-вах

Витрати на оплату праці

+

+

+

+

Насіння та посадковий матеріал

+

Паливо та мастильні матеріали

+

+

+

+

Добрива

+

Засоби захисту рослин і тварин

+

+

Корми

+

Сировина и матеріали

+

+

Роботи та послуги

+

+

+

+

Витрати на ремонт необоротних активів

+

+

+

+

Інші витрати на утримання основних засобів

+

+

+

+

Інші витрати

+

+

+

+

Непродуктивні витрати

+

+

+

+

Загальновиробничі витрати

+

+

+

+

Обов'язкового щорічного прийняття документу «Наказ про облікову політику» не встановлюється, так як до облікової політики застосовується принцип послідовності, тобто незмінність її на протязі діяльності підприємства. При необхідності розпорядчий документ доповнюється необхідними положенням чи до нього вносяться зміни, щоб підтримувати його актуальність. Наказ про облікову політику ДП «Луга - Нова» у дод. Б.