Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 ПЛАНЕРУВАННЯ ЯК ФУНКЦІЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТ...docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
226.31 Кб
Скачать

26 Планерування діяльності ремонтного господарства на підприємстві

Для надійної роботи устаткування підприємства потрібне систематичне технічне обслуговування, виконання ремонтних робіт і заходів щодо технічної діагностики.Ремонт – процес оновлення (відновлення) первинної дієздатності устаткування, яка була втрачена в результаті виробничого використання.Склад і структура ремонтного господарства залежать від загальної виробничої структури підприємства, характеру засобів праці, об'єму ремонтних робіт, рівня спеціалізації і ін. підрозділу ремонтного господарства здійснюють технічне обслуговування і ремонт засобів праці, монтаж і введення в дію устаткування, виготовлення запчастин і нестандартного устаткування, модернізація машин, що діють, і устаткування.

Залежно від масштабів виробництва підприємства використовують 3 форми організації ремонтно-профілактичних робіт:

  1. Централізована – весь ремонтний персонал підприємства підкоряється головному механікові.

  2. Децентралізованная – всі види ремонтних робіт виконуються персоналом цехових ремонтних баз, які підкоряються начальникам цехів.

  3. Змішана – об'єднує 1) і 2) – техобслуговування і тих. ремонт здійснює ремонтний персонал виробничих цехів, а капремонт, модернізацію, виготовлення запчастин – персонал ремонтно-механічного цеху

Роботи по техобслуговуванню і ремонт устаткування планується на підприємствах у формі перспективного плану, річних і місячних планів-графіків планово-запобіжного ремонту (ППР). Відділом гл. механіка за участю планово-економічного відділу розробляються плани роботи ремонтно-механічного цеху, які включають такі розділи, – виробнича програма, чисельність і з/п, собівартість ремонтних робіт. Виробнича програма передбачає проведення технічного (міжремонтного) обслуговування, періодичних планових ремонтів і модернізацію.

Технічне обслуговування – усунення дрібних несправностей, проведення оглядів стану окремих вузлів і агрегатів, здійснення заміни масел і регулювання окремих механізмів.

Капремонт – найбільший за об'ємом і складнощі вигляд ремонту. Він передбачає повне розбирання, ремонт відпрацьованих деталей і вузлів, заміна тих, які вже не підлягають ремонту, регулювання і випробування під навантаженням.Поточний ремонт – заміна або відновлення окремих вузлів, деталей, проведення регулюючих операцій.Середній – часткове розбирання устаткування, заміна відпрацьованих вузлів, випробування і регулювання.Малий – заміна невеликої кількості зношених деталей, регулювання устаткування. Він забезпечує дієздатність устаткування до наступного планового ремонту.

Модернізація - сукупність організаційно-технічних заходів щодо поліпшення основних параметрів і характеристик агрегатів. Вона передбачає часткову заміну окремих деталей і вузлів сучаснішими, використання спеціальних пристроїв і приладів.

Річний економічний ефект від модернізації верстата (ГЕЕм)

ГЕЕм = (С1 – С2) * КД - Зм

де С1,С2 – с/с деталі до і після модернізації (грн.), КД – випуск деталей на рік після модернізації (шт), Зм – витрати на рік на модернізацію верстата (грн.)

Річний графік ППР составляестя відповідно до норм тривалості ремонтного циклу, міжремонтного і межосмотрового періодів з врахуванням структури ремонтного циклу.

Ремонтний цикл - проміжок часу між двома капремонтами або між початком експлуатації і першим капремонтом.

Міжремонтний (межосмотровой) період - проміжок часу роботи устаткування між двома суміжними (подальшими) ремонтами (оглядами)

ДМрП = ДРЦ / (КСР + КМР + 1) ДМоП = ДРЦ / (КСР + КМР + До + 1), де

ДМрП, ДМОП – тривалість міжремонтного і межосмотрового періодів, ДРЦ – тривалість ремонтного циклу, КСР,КМР,КО – кількість середніх, малих ремонтів і оглядів.

Структура ремонтного циклу – перелік і послідовність ремонтів, процесів техобслуговування в межах одного ремонтного циклу.

Графік ППР складається по кожному об'єкту засобів праці, в нім вказуються види подальших ремонтів, тривалість їх виконання і огляду протягом року. Розробляються квартальні і місячні графіки ППР. Визначається кількість необхідних капремонтів, середніх і малих ремонтів, а також трудомісткість ремонтних робіт і чисельність працівників, які займаються технічним (межосмотровым) обслуговуванням устаткування на основі коефіцієнта змінності роботи устаткування і нормативу обслуговування ремонтних одиниць на одного працівника за зміну.