Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
strat_upravlenie.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
600.58 Кб
Скачать
  1. Який організаційний та економічний зміст мають «економічні права підрозділів»? Які проблеми намагаються розв’язати з їх допомогою?

ФЕЗ СУ конкретизує економічні відносини між окремими підрозділами організації, а також з агентами зовнішнього середовища. Існують різні варіанти налагодження економічних відносин у межах організації, що здійснюється через надання окремим ланкам економічних прав. Економічні права підрозділів — це право встановлювати зовнішні (з постачальниками, виробниками, споживачами) та внутрішні зв’язки, балансу­вати їх за критеріями ефективності, формувати договори та впливати на ціни (зокрема, трансферні, внутрішні).

Надання економічних прав різним підрозділам дозволяє створити підвалини для:

а) підвищення взаємозв’язку між оплатою праці та результатами діяльності підрозділу;

б) «розморожування» оборотних фондів;

в) обмеження виробництва продукції з низьким попитом;

г) скорочення неефективних виробництв;д) зупинки крадіжок.

  1. Наведіть приклади «центрів відповідальності.». Чи підвищується гнучкість системи управління в разі їх створення?

«Центр відповідальності» — це узагальнена назва децентралізованих організаційних формувань (СГЦ, «центрів прибутків», «центрів інвестицій» тощо), які створюються в організації на основі делегування їм прав, обов’язків та відповідальності. За такого підходу економічні відносини, характерні для ринку, упроваджуються у внутрішні механізми управ­ління підприємством, доповнюючи адміністративні методи керівництва.

  1. Для чого встановлюються трансферні ціни? Які методи їх обґрунтування Ви вважаєте найбільш уживаними і чому?

Мета встановлення трансфертних цін — провадити механіз­ми ринкової оцінки діяльності окремих підрозділів компанії, ви­значити якість їхньої роботи, навіть, — доцільність подальшого існування окремих ланок, що не довели свою конкурентоспроможність у порівнянні із аналогічними зовнішніми виконавцями.Трансфертні ціни за своїм змістом є вартісними оцінками (або умовно-розрахунковими нормативами вартості) продукції, послуг, що їх передає один центр відповідальності — іншому. 

Трансфертні ціни можуть встановлюватись на базі:ринкових цін (або договірних);фактичної ціни готової (кінцевої) продукції,;витрат на виробництво, договорів між окремими підрозділами

  1. Визначте місце та роль функціонально – вартісного аналізу у ФЕЗ СУ та у стратегічному управлінні загалом. Чи потрібно стимулювати впровадження цього методу у практику роботи українських підприємств?

Функціонально-вартісний аналіз (ФВА) можна розглядати як «наскрізний метод» управління витратами на вcix ієрархічних рівнях управління підприємством. Ефективність його застосування залежить від послідовності проведення (загального ходу) poбiт — від ФВА всієї системи (виробництва чи управління або обох одночасно) через oкpeмi підсистеми підприєм-

ства (служби, підрозділи, відділи, окремі групи тощо) до локальних об’єктів (посад, виробів, робочих місць, виконавців тощо).

Такий підхід дає змогу звести до мінімуму непотрібні витрати на вдосконалення окремих об’єктів (підрозділів, відділів, робочих місць тощo), які виконують непотрібні функції (що застаріли за формою та змістом), або на допоміжні роботи, що не мають істотного значення на підприємстві (які можна скоротити або їх якісніше чи дешевше можуть виконати інші організації), але є основними або навіть головними у підсистемах певного рівня.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]