Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_DATI_VIZNAChENNYa.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
51.06 Кб
Скачать

11)Дайте історичну оцінку акту злуки зунр і унр.

День 22 січня 1919 р. був одним із найпрекрасніших моментів нашої непростої, нерідко трагічної історії, назавжди залишившись у пам'яті українського народу як свято Соборності України. Але до справжнього об'єднання справа так і не дійшла. Вже через кілька днів після проголошення злуки Директорія під тиском більшовицьких орд змушена була покинути Київ. Тому західним українцям годі було ! чекати якоїсь реальної допомоги з Наддніпрянщини. Справа боротьби з польськими агресорами цілком лягала на їхні плечі. .

12)Розкрийте процес входження України до складу срср.

Шлях до створення єдиної союзної держави розпочався ще під час громадянської війни і був зумовлений низкою об’єктивних чинників.

Території усіх республік, що увійшли до Союзу, свого часу були об’єднані в межах Російської імперії. Між ними існували тісні економічні зв’язки, спеціалізація економічних районів, своєрідний розподіл праці (Центральна Росія – машинобудівна та легка, особливо текстильна промисловість, Середня Азія – виробництво бавовни, Закавказзя – видобуток нафти, Україна – у 1913 р. давала 70,2 % загальноросійського видобутку вугілля, 21,2 % марганцю, 67% виплавки чавуну, 57,2 % заліза і сталі, 80–85 % цукру).

Під час громадянської війни військові сили й управління командними висотами економіки радянських республік були об’єднані, утворився воєнно-політичний союз. У зв’язку з підготовкою Генуезької конференції між радянськими республіками склався дипломатичний союз.

Значну роль у зміцненні та посиленні об’єднавчої тенденції відігравало те, що всі республіки мали однакову політичну структуру, яка характеризувалася монопартійністю. Реальна влада на місцях належала єдиній, жорстко централізованій більшовицькій партії, керованій московським ЦК. Втрата Україною незалежності відбувалася протягом тривалого періоду, поступово, у процесі входження УСРР до складу Союзу РСР, який умовно можна поділити на кілька етапів.

І етап (червень 1919 – грудень 1920 р.) – утворення „воєнно-політичного союзу” радянських республік, збереження за Україною формального статусу незалежної держави

II етап (грудень 1920 – грудень 1922 р.) – формування договірної федерації, посилення підпорядкування України, обмеження її суверенітету.

III етап (грудень 1922 – травень 1925 р.) – утворення СРСР, втрата Україною незалежності.

13)Визначити причини НЕПУ та її наслідки.

двома основними причинами переходу до НЕПу стали:

1. Політична криза в країні, про що свідчить "Кронштадский заколот" в березні 1921 року і, як наслідок: необхідність союзу з селянством і посилення боротьби з опозицією.

2. Економічна криза, викликана в першу чергу політикою "Військового комунізму", підсумками якої були:

-Падіння промислового та с / г виробництва;

-Голод 1921 року;

-Дитяча безпритульність.

Позитивні підсумки Непу.

1. Вдалося відновити народне господарство і навіть перевершити довоєнний рівень за рахунок внутрішніх резервів.

2. Вийшло відродити сільське господарство, що дозволило нагодувати населення країни.

3. Національний доход збільшився на 18% в рік і до 1928р. - На 10% у перерахуванні на душу населення, що перевищило рівень 1913р.

4. Зростання промислової продукції становив 30% щорічно, що свідчило про швидкий ріст продуктивності праці.

5. Національна валюта країни стала міцною і стабільною.

6. Швидко ріс матеріальний добробут населення.

Негативні підсумки НЕПу.

1. Мало місце непропорційний розвиток основних галузей народного господарства.

2. Відставання темпів відродження промисловості від сільськогосподарського виробництва вело неп через смугу економічних криз.

3. У селі йшла соціальна і майнова диференціація селянства, що призвело до зростання напруженості між різними полюсами.

4. У місті протягом усіх 20-х років збільшувалася чисельність безробітних, котра до кінця непу склала більш 2 млн. чоловік.

5. Фінансова система зміцніла лише на якийсь час.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]