Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 11. Загальні положення судових експертиз.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
141.31 Кб
Скачать

16

Тема. Загальні положення судових експертиз план

1. Поняття судової експертизи.

2. Принципи судово-експертної діяльності.

3. Класифікація судових експертиз.

4. Державні судово-експертні установи України.

1. Поняття судової експертизи

У ст. 1 Закону України «Про судову експертизу» від 25.02.1994 р. дається наступне визначення: «Судова експертиза – це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об’єктів, явищ і процесів, що містять інформацію про обставини справи, яка перебуває у провадженні органів дізнання, досудового або судового слідства».

Судова експертиза визнається основною процесуальною формою використання спеціальних знань у кримінальному судочинстві. Іншими процесуальними формами застосування спеціальних знань є залучення спеціаліста для участі в слідчих діях (ст. 1281 КПК), участь судово-медичного експерта або лікаря при судово-медичному освідуванні живої особи (ч. 2 ст. 193 КПК).

До непроцесуальних форм використання спеціальних знань відносяться відомчі перевірки, дослідження, документальні ревізії, проведені знаючими особами до і після порушення кримінальної справи; перевірочні дослідження, проведені в стадії порушення кримінальної справи; попередні дослідження, що здійснюються при провадженні слідчих дій; консультативно-довідкова діяльність знаючих осіб; дослідження, проведені при перевірці за криміналістичними обліками.

Судова експертиза відрізняється як від інших форм застосування спеціальних знань на досудовому слідстві, так і різних науково-технічних та інших досліджень, проведених поза кримінальним процесом. Крім цього, судова експертиза істотно відрізняється від наукової, екологічної, будівельної та інших видів експертиз, проведених для прийняття управлінських рішень.

Основні ознаки судової експертизи.

1) При проведенні судової експертизи використовуються спеціальні знання.

Спеціальні знання – це професійні знання, отримані в результаті навчання, а також досвід, надбаний знаючою особою в процесі практичної діяльності в різних галузях науки, техніки та інших суспільно корисних областях людської діяльності, що використовуються разом з науково-технічними засобами при проведенні експертизи.

Знання в області права не є «спеціальними», оскільки ними зобов’язана володіти особа, яка веде розслідування. Тому експертизи для вирішення правових питань не призначаються.

2) Метою призначення судової експертизи є одержання, а результатом – встановлення фактичних даних по справі.

Експертний висновок є джерелом фактичних даних, що мають кримінально-правове значення. Експертним шляхом нерідко вирішується питання про те, чи мала місце подія злочину, наприклад підробка документа. Результат експертизи, наприклад, встановлення ступеня тяжкості нанесених тілесних ушкоджень, дозволяє слідчому правильно кваліфікувати злочин. Експертне дослідження дає можливість розкрити злочинні дії, що маскуються під непротиправні (самогубство, необхідна оборона тощо).

3) Змістом судової експертизи є проведення науково обґрунтованого дослідження.

Висновок експерта являє собою професійну оцінку виявлених при дослідженні фактів. У ході експертного дослідження експерт одержує нові знання про обставини справи, які не існували до проведення дослідження.