Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ситуації.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
28.75 Кб
Скачать

1. Найбільш поширеним методами соц.. Досл. Виступають…

Аналіз документів - це сукупність методичних прийомів і процедур, які застосовуються для вилучення з документальних джерел соціологічної інформації при вивченні соціальних процесів і явищ з метою вирішення певних дослідницьких завдань. Спостереження - загально науковий метод, який широко використовується у природознавстві, а також у повсякденному житті. Його застосування в соціології має обмеження, тому що далеко не всі соціальні явища піддаються безпосередньому візуальному і слуховому сприйняттю. Опитування — це метод збору соціальної інформації про досліджуваний об'єкт під час безпосереднього (інтерв’ю) або опосередкованого (анкетування) спілкування соціолога з респондентом. Метод експертних оцінок — один з основних класів методів науково-технічного прогнозування, який ґрунтується на припущенні, що на основі думок експертів можна збудувати адекватну модель майбутнього розвитку об'єкта прогнозування. Соціальний експеримент - це такий метод, який застосовується в управлінні, який дозволяє отримати інформацію про кількісний і якісний зміну показників діяльності керованого соціального об'єкта в результаті впливу на нього вводяться або видозмінює експериментатором і контрольованих (керованих) їм нових факторів. Соціометричний метод - це один з видів опитування, спрямований на кількісне вимірювання і аналіз структури міжособистісних стосунків в малих соціальних групах шляхом фіксації серед членів малої групи зв'язків надання переваги в ситуації вибору.

2. Характеризуючи методі проведення соц. Досл., слід зазначити, що…

Так я згодна з цим положенням. Тому що кожен метод має свої характеристики, які підходять до певних ситуацій соц. досліджень. Немає такого методу який би можна було використовувати у всіх ситуаціях. Кожний метод має свої + та –, тобто один метод більш детально передає інформацію, але застосовується при невеликих групах; а інший метод застосовується при збирані даних у великих групах, але він буде поверхним, наприклад не досить точним або взагалі не справжнім.

3. Будь-яке досл. Починається з постановки проблеми. Проблема дослідження може бути…

Будь-яке дослідження починається з постановки проблеми. Проблема дослідження може бути заданою ззовні якимось замовником або викликана пізнавальним інтересом. Що ж таке проблема? Проблема — це завжди протиріччя між знаннями про потреби людей в якихось результативних практичних чи теоретичних діях та від­сутністю знань про шляхи й засоби їх реалізації. Вирішити проблему — значить отримати нове знання або побудувати теоретичну модель, яка б пояснювала те чи інше явище, виявити фактори, які б дозволили вплинути на розвиток явищ у бажаному напрямку. Заказ соціологу частіше за все формулюється у вигляді проблемної ситуації, звертається увага на існування якоїсь соціальної суперечності або становиться питання про незадовільний стан справ у тій чи іншій сфері виробництва, управлінні тощо. Соціологу необхідно проблемну ситуацію сформулювати у вигляді проблеми, котру він буде досліджувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]