Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen_teoriya.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать

Сутність фінансів, їх функції і роль

1Суть фінансів Історія існування процесу мобілізації коштів нараховує понад 6 століть, вперше термін «фінанси» почали застосовувати в 13ст. в Італії в розумінні обов*язкової сплати податків. Поява та існування фінансів в сучасному розумінні пов*язані з товарним виробництвом, з наявністю товарно-грошових відносин, з функціонуванням держави і дією економ. законів.

Фінанси є історично сформованою, складною та багатогранною економічною категорією.

Характерними ознаками фінансів є: грошовий характер грошових відносин; розподільчий характер фінансових відносин; формування і використання грошових фондів.

Фінанси - це економічна категорія, яка відображає створення та використання грошових фондів у процесі розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту.

Функціонування фінансів нерозривно пов'язано з такими поняттями як фінансові відносини, фінансова діяльність, фінансові ресурси, гроші. На поверхні економічних явищ фінанси асоціюються з рухом грошових коштів, але фінанси - це не гроші. Проте матеріально-речовою формою фінансів завжди є фонди грошових коштів.

Залежно від рівня на якому проходить формування фондів грошових коштів, вони поділяються на:

централізовані (створені на рівні держави); децентралізований (фонди підприємств та організацій).

Об'єктивна необхідність фінансів обумовлена такими явищами: наявністю суспільної праці; наявністю товарно-грошових відносин; наявністю різних форм власності; наявністю держави і необхідністю виконання нею своїх функцій; дією економічних законів розвитку суспільства.

Об'єктом фінансових відносин є ВВП.

Суб'єктами фінансових відносин: держава; юридичні особи; фізичні особи.

2Функції фінансів

Розподільча ф-я є головною і проявляється в процесі розподілу ВВП у вигляді утворення фондів грошових коштів та використання їх за цільовим призначенням. Об'єктами розподілу виступають: ВВП і національне багатство (лише у виняткових випадках).

Механізм дії розподільчої ф-ї пов*язаний зі схемою розподілу ВВП і вкл. в себе декілька стадій:

Первинний розподіл – це розподіл новоствореної вартості і формування первинних доходів суб*єктів, зайнятих у створенні ВНП. Первинними доходами є з/п, прибуток, прибуток державного сектора, що централізується у бюджеті і надходження від державних послуг, ресурсів, угідь.

Перерозподіл – полягає у створенні і використанні централізованих фондів.

Вторинний розподіл – це другий етап перерозподілу в частині формування первинних доходів осіб, які зайняті в державній сфері.

Контрольна ф-я зумовлюється об'єктивно притаманною їм здатністю кількісно відображати рух фінансових потоків і забезпечувати контроль за дотриманням пропорцій в розподілі ВВП, правильністю формування, розподілу та використання, фінансових ресурсів держави і суб'єктів господарювання. Контрольна функція фінансів на практиці реалізується в діяльності осіб, що проводять фінансовий контроль. В Україні фін. контроль здійснюють Міністерство фінансів і його відокремлені підрозділи (Д. Казначейство, ДКРС), Державна податкова служба.

Багато вчених ств., що фінансам притаманні і інші ф-ї: регулююча, стимулююча, відтворювальна, стабілізуюча.

3Фінансові ресурси В процесі розподілу ВВП у держави, підприємств, організацій формуються доходи і грошові надходження, які є основою фінансових ресурсів. Із трансформацією вартості ВВП у відповідні фонди фінансових ресурсів починається вплив фінансів на процес розширеного відтворення, і вони починають діяти як складова частина економічного механізму. Таким чином фінансові ресурси - це сукупність доходів, надходжень, які перебувають у розпорядженні підприємств, організацій та держави і спрямовуються на задоволення суспільних потреб з метою розширеного відтворення та зростання матеріального добробуту населення. Фінансові ресурси поділяють на власні і залучені. Власні фінансові ресурси - грошові кошти, отримані в ході фінансово-господарської діяльності. Залучені ресурси - це грошові кошти, отримані в результаті кредитів і залучень, які набувають характеру заборгованості. Актуальним є встановлення раціонального співвідношення між централізованими і децентралізованими фінансовими ресурсами. Надмірна централізація призводить до зростання державних фінансових ресурсів і зменшення фінансових ресурсів підприємств, що підриває їх матеріальну зацікавленість і сприяє відтоку коштів у тіньовий сектор.

4Фінансові резерви Одним із елементів фінансових ресурсів є фінансові резерви. Фінансові резерви - це грошові кошти, що свідомо відволікаються із господарського обороту і призначені для використання у випадках збоїв у процесах суспільного відтворення. Фінансові резерви створюються лише у грошовій формі і їх створення є необхідною умовою нормального розвитку економіки.

Основні методи формування фінансових резервів: бюджетний; галузевий; госпрозра-хунковий; страховий. Одним із видів бюджетних резервів є резервний фонд Державного бюджету України. Цей фонд створюється у розмірі до 1% обсягу видатків загального фонду Державного бюджету.

Витрачається резервний фонд на: фінансування витрат, пов'язаних із надзвичайними ситуаціями; фінансування робіт по ліквідації наслідків стихійних явищ і аварій; непередбачені витрати пов'язані з введення нових законів; інші заходи.

Звіт про витрачання коштів резервного фонду слухається Верховною Радою щомісячно.

Одним із видів фінансових резервів є золотий і валютний запаси країни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]