Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МР Т.4.З.3.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
5.16 Mб
Скачать

Правила експлуатації і техніки безпеки електричних плит. Експлуатація електричних плит.

Перед початком роботи на електричних плитах необхідно перевірити надійність приєднання плити до захисного заземлення, справність контактних з'єднань і роботу перемикачів. Потім плита включається загальним пусковим приладом, а необхідні для роботи конфорки - індивідуальними пакетними перемикачами. Вмикання конфорок на максимальну потужність можна робити тільки на час розігріву їх або приготування страв, що вимагають високої температури.

Для економії електроенергії конфорки необхідно включати після їхнього завантаження. При роботі необхідно стежити за тим, щоб на нагріті конфорки не потрапляла рідина, тому що це може привести до їхнього розтріскування, а також зволоженню електроізоляції конфорок. Щоб уникнути цього наплитний посуд необхідно заповнювати не більше ніж на 80-85% обсягу і систематично очищати піддон. Для кращої передачі тепла наплитний посуд повинен мати рівне, стовщене дно, припасоване до жарочної поверхні плити. Після закінчення роботи відключаються конфорки установкою ручок перемикачів у положення "0", а потім і повністю плита від електромережі. Конфорки ретельно очищаються від нагару, а піддон від пролитої рідини. Облицювальні поверхні протираються вологою тканиною.

Характерні несправності і методи їх усунення.

Несправності і признаки їх прояву

Імовірні причини

Методи усунення

Перемикачі включені. Конфорки не нагріваються

Відсутня напруга в мережі

Ослабнули гайки, підгоріли кінці проводів на ввідній клемній колодці

Несправний перемикач

Несправна конфорка

Подати напругу в мережу

Гайки затягти. Кінці проводки зачистити або замінити новими

При провертанні ручки затягти гвинт або замінити ручку. Замінити перемикач

При наявності тріщин на конфорках і несправності спіралей замінити конфорки новими

При включенні перемикача в положення"3" конфорка нагрівається слабо

Несправна частина спіралей конфорки

Несправний перемикач

Замінити конфорку

Справити або замінити перемикач

Міри безпеки при експлуатації плит.

Монтаж плит повинен здійснюватися кваліфікованими фахівцями. Особи, допущені до роботи із плитами, повинні пройти технічний мінімум, інструктаж із заходів безпеки і знати правила їх експлуатації. До технічного обслуговування плит допускаються особи, що мають документ, який засвідчує право провадити ремонт електричних установок.

Особливу увагу слід приділяти стану жарової поверхні плит, яка повинна бути рівною, гладкою, без тріщин і прогинів та перебувати на одному рівні з бортовою поверхнею. Необхідно стежити за тим, щоб на нагріті конфорки і настил плит не потрапляла рідина, тому що це приводить до їхнього розтріскування і може стати причиною опіків персоналу. Щоб виключити це, наплитний посуд необхідно заповнювати не більше ніж на 3/4 обсягу. Підлога навколо плити повинна бути рівною і неслизькою.

При установці електричних плит повинно бути забезпечене надійне їхнє заземлення. Пускові пристрої плит монтуються на стіні поблизу їх. Плавкі запобіжники встановлюються для кожної плити окремо. Струмоведучі елементи пускових пристроїв і самих плит закриваються, щоб виключити дотик до них персоналу. В процесі експлуатації необхідно стежити за справністю електропроводки і заземлюючого пристрою. При замиканні електропроводки на корпус плити вона негайно вимикається з мережі та не вмикається знову до усунення всіх несправностей. Перед прибиранням і зупинкою плит на обслуговування або ремонт вони також вимикаються з мережі. Категорично забороняється вмикати плиту в електромережу без заземлення, працювати на ній при відсутності піддона під блоками конфорок, залишати ввімкнуту плиту без догляду і провадити її прибирання, не вимкнувши з електромережі. Не допускається залишати у ввімкнутому стані конфорки, не завантажені продуктами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]