Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Agrarnoe_shpora.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
581.63 Кб
Скачать

80. Правова охорона ґрунтів та інших природних ресурсів у сільському господарстві

Важливі законодавчі ак­ти, як закони У. від 19 червня 2003 р. "Про охорону земель" і від 19 червня 2003 р. "Про державний контроль за використанням та охороною земель". Прийняті відповідно до положень ЗК, вони покликані започаткувати нову систему охорони ґрунтів у сільсько­му господарстві.

Закон "Про охорону земель" передбачає систему заходів щодо охорони фунтів та інших природних ресурсів у сільському госпо­дарстві. Важливою складовою цієї системи є налагодження повно­цінного моніторингу за станом використання земель у сільському господарстві. Передбачається комплекс заходів із сільгосп. районування земель, господарське стимулювання фунтоохо-ронних і ресурсоощадних заходів, удосконалення системи норму­вання використання фунтів. Встановлюються заборони та обме­ження на діяльність, що може негативно вплинути на якісний стан фунтів. Передбачається відшкодування збитків заподіяних власни­кам або користувачам сільськогосподарських фунтів у зв'язку з їх використанням для несільськогосподарських цілей.

Якщо раніше екологічні проблеми охорони надр при веденні сільського господарства пов'язувалися, в основному, з хімізацією сільського господарства і проникненням залишків пестицидів або афохімікатів у надра, що спричиняло забруднення підземних вод, то тепер надра використовуються і для ведення сільгосп. діяльності.

Важливим законодавчим актом, який регулює охорону надр при веденні сільгосп. діяльності є Кодекс У. про надра.

Водні об'єкти широко використовуються в сільському госпо­дарстві: для рибництва, водопою, меліорації, скидання стічних вод та інших сільськогосподарських потреб. Така діяльність часто є не­безпечною для довкілля. Тому законод. встановлює певні об­меження на її здійснення.

Важливим законодавчим актом, який ре­гулює порядок охорони вод при веденні сільгосп. ді­яльності, є ВК. Ним передбачено нормування водокористування, зокрема, встановлення нормативів гранично допустимого скидан­ня сільськогосподарських стічних вод, лімітів забору води для сіль­ськогосподарських потреб, нормативів якості води, обмеження сільгосп. діяльності у водоохоронних зонах тощо.

Законод. встановлює вимоги щодо охорони об'єктів тва­ринного і рослинного світу при веденні сільського господарства. Йдеться про дикі тварини і дикорослі рослини, які хоча не є об'єк­тами аг. права, але підлягають охороні від негативних нас­лідків сільгосп. діяльності. Важливими законодавчими актами в цій галузі є закони У. від 13 грудня 2001р. "Про тва­ринний світ", від 9 квітня 1999 р. "Про рослинний світ", від 7 лю­того 2002 р. "Про Червону книгу У.", а також Положення про Зелену книгу У., затверджене постановою Кабінету Мі­ністрів У. від 29 серпня 2002 р. № 1286.

Зазначені закони передбачають обов'язок суб'єктів аг. права під час ведення сільгосп. діяльності зберігати умови існування видового й популяційного розмаїття тваринного й рослинного світу, не допускати погіршення середовища існування, шляхів міграції та умов розмноження диких тварин, а також умов місцезростання дикорослих рослин. Законод. встановлює за­гальний обов'язок запобігати негативному впливу сільгосп. діяльності на рослинний і тваринний світ.

Законод. про охорону атмосферного повітря спрямоване на розв'язання багатьох проблем: викиду шкідливих речовин в ат­мосферне повітря сільськогосподарськими підпр. (нап­риклад, під час спалення сільськогосподарських відходів), пробле­ми впливу на погоду і клімат для потреб сільського господарства, запаху, шуму, вібрації тощо. Важливим законодавчим актом, спря­мованим на їх розв'язання, є Закон У. від 16 жовтня 1992 р. "Про охорону атмосферного повітря" (в редакції Закону від 21 чер­вня 2001 р.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]