Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Титова - Землі сільськогосподарського призначен...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
3.33 Mб
Скачать

ЗЕМЛІ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПРИЗНАЧЕННЯ:

ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

Науково-навчальний посібник

Науковий керівник та відповідальний редактор доктор юридичних наук, професор

Н. L Титова

ББК Х9(4укр)407.25 УДК349.412.4(477)

Фінансова підтримка надана Орегонським університетом, відповідно до гранту Програми партнерства університетів та коледжів Нових незалежних держав (Бюро з освітніх та культурних зв'язків Державного департаменту США).

Financial support was provided by the University of Oregon, pursuant to a grant from the US Department of State's Bureau of Educational and Cultural Affairs NIS College and University Partnerships Program.

Рецензенти:

В. Л. Мунтян,

доктор юридичних наук, професор;

М, В. Шульга, доктор юридичних наук, професор

Землі сільськогосподарського призначення: права громадян України. Науково-навчальний посібник// За ред. докт. юрид. наук, проф. Н. І. Титової. - Львів: ПАЮ, 2005. - 368 с.

ISBN 966-7651-25-08

Головна авторська ідея посібника - піднести роль громадян, у першу чергу селян, як суб'єктів використання земель сільськогосподарського призначення (в той час як зараз законодавча перевага надається регламентації статусу організаційно-правових форм, у яких еони працюють). З цією метою автори досліджують поняття, особливості та склад земель сільськогосподарського призначення; правовий режим цих земель за новим Земельним кодексом України; права громадян України (зокрема, селян) на ці землі, право власності та оренди цих земель; організаційні форми реалізації громадянами України їх прав на землі сільськогосподарського призначення за умов реалізації земельної та аграрної реформ; проблеми забезпечення соціальних прав селян тощо.

Для студентів, бакалаврів, спеціалістів, магістрів, аспірантів, викладачів правознавчих, аграрних та землевпорядних спеціальностей вищих навчальних закладів та широкого кола громадян України, які використовують землі сільськогосподарського призначення.

ББК Х9(4укр)407.25

Авторський колектив

Титова Н. І., доктор юридичних наук, професор - Вступ, Розділи 1, 3,4, 5 (у співавторстві з М. Я. Ващишин, кандидатом юридичних наук, доцентом), Розділи 6, 9 (у співавторстві з М. Я. Ващишин), Розділи 11, 13, 14, Замість висновків; Анотація (українською мовою),

Позняк С. П., доктор географічних наук, професор; КІт М. Г., кандидат географічних наук, доцент; Гавриш Н. П., кандидат юридичних наук, доцент - Розділ 2.

Гуревськип В. К., кандидат юридичних наук, доцент - Розділ 7. Ільків Н. В., кандидат юридичних наук - Розділ 8.

Ващишин М. Я., кандидат юридичних наук, доцент - Розділи 5, 9 (у співавторстві з професором Н. І. Титовою), Бібліографія (у співавторстві з доцентом В. І. Федоровичем), Законодавство (у співавторстві з доцентом В. 1. Федоровичем).

Гаєцька-Колотило Я. 3., кандидат юридичних наук - Розділ 10.

Федорович В. 1., кандидат юридичних наук, доцент - Розділ 12; Бібліографія (у співавторстві з доцентом М. Я. Ващишин), Законодавство (у співавторстві з доцентом М. Я. Ващишин).

Багай Н. О., кандидат юридичних наук - Розділ 15.

Потятиник У. О., Теплий І. М. Summary (Анотація англійською мовою).

ISBN 966-7651-25-8

Титова Н.І., 2005

ЗМІСТ '

ВСТУП ; 5

РОЗДІЛ 1 Землі сільськогосподарського призначення: поняття,

особливості, склад (правові аспеісги) 9

РОЗДІЛ 2 Грунти України та їхня оцінка (географо-екологічні аспекти) 29

РОЗДІЛ 3 Особливості сільськогосподарської праці: проблеми правового

регулювання 54

РОЗДІЛ 4 Особливості правового режиму земель сільськогосподарського

призначення 65

РОЗДІЛ 5 Конституційні засади земельних прав громадян України 76

РОЗДІЛ 6 Права громадян України на землі сільськогосподарського

призначення як спеціалізована складова громадянських прав 87

РОЗДІЛ 7 Право приватної власності громадян України на землі сільськогос подарського призначення 99

у\ 7.1. Поняття і зміст права приватної власності громадян на землі

сільськогосподарського призначення 99

ь/ 7.2. Об'єкти права приватної власності на землі сільськогосподар ського призначення; поняття та особливості 105

7.3. Проблема суб'єктів права в інституті права власності громадян

на землі сільськогосподарського призначення 110

У\ 7-4- Обмеження права приватної власності громадян на землі

сільськогосподарського призначення 117

РОЗДІЛ 8 Оренда як форма реалізації громадянами

і їхніх земельних прав '. 126

"РОЗДІЛ 9 Фермерське господарство як організаційно-правова форма

реалізації громадянами України прав на землі 167

РОЗДІЛ 10 Сільськогосподарські кооперативи як організаційно-правова

форма реалізації громадянами України земельних прав 194

РОЗДІЛ 11 Права членів особистого селянськогогосподарства на землі.. 229 te РОЗДІЛ 12 Новели Земельного кодексу України 2001 року і земельні

права громадян 238

  1. Гарантії прав на землю 238

  2. Право земельного сервітуту '. 247

  3. Добросусідство 254

РОЗДІЛ 13 Проблеми забезпечення загальносоціальних прав селян 264

РОЗДІЛ 14 Правова регламентація режиму сільськогосподарських

земель у США 280

РОЗДІЛ 15 Представники науки земельного та аграрного права

України стосовно земельних прав громадян України 288

ЗАМІСТЬ ВИСНОВКІВ 317

БІБЛІОГРАФІЯ 320

ЗАКОНОДАВСТВО 329

АНОТАЦІЯ 333

SUMMARY 351

"Головною підставою Великої України ще довго, а якщо не завжди, буде селянство".

М. С. Грушевський.

На порозі нової України. Гадки і мрії. -

К., 1918.-С 36.

ВСТУП

Основне багатство України - землі сільськогосподарського призначення. А вони, в свою чергу, є незамінною основою виробництва зерна та іншої продукції харчування людини, а зрештою -продовольчої безпеки держави. Унікальна цінність цих земель зумовлена, зокрема, тим, що вони є об'єктивно існуючим фактором забезпечення життя та діяльності людини, який до того ж не вимагає вкладення праці та капіталу в його створення. Останнє не означає, що суспільство повинно пасивно ставитись до цього природного чинника і не дбати про нього. Землі сільськогосподарського призначення повинні мати свій чіткий пріоритетний правовий режим.

Правовим аспектам земель сільськогосподарського призначення науковцями УРСР приділялась значна увага. Зокрема, слід виділити праці В. Л. Мунтяна, П. Д. Індиченка, В. 3. Янчука, Ю. С. Шемшученка, В. П. Цемка, В. В. Носика, П. Ф. Кулинича, Ю. О. Вовка, Н. І. Титовоїта інших. У незалежній Україні, окрім зазначених авторів, вагомий внесок у науку з цих проблем внесли В. І. Семчик, В. І. Андрейцев, О. О. Погрібний, А. П. Гетьман, В. К. Гуревський, 1.1. Каракаш та інші. Окремо слід виділити фунтовне всебічне дослідження актуальних правових проблем земельних відносин у сучасний період, зроблене М. В. Шульгою. У 2003 р. в Інституті держави і права ім. В. М. Корецького НАН України видана монографія "Організаційно-правові питання аграрної реформи в Україні" колективом авторів, за редакцією В. І. Семчика, у якій, окрім іншого, ґрунтовно досліджуються проблеми правового регулювання земельних відносин.

Цінність для науки земельного права України становлять ґрунтовні праці вчених Російської Федерації: Г. О. Аксеньонка, М. І. Козиря, І. О. Іко-ницької, Г. Ю. Бистрова, Ю. Г. Жарікова, О. С. Колбасова, М. І. Краснова, М. О. Сиродоєва, В. В. Петрова, Г. В. Чубукова, 3. С. Беляєвої, О. О. Са-мончик та Інших.

На превеликий жаль, майже не дослідженими залишаються актуальні проблеми земельних прав громадян України, зокрема в особі селян, у сучасних складних умовах входження держави до ринкової економіки.

ВСТУП

За умов проведення земельної та аграрної реформ землі сільськогосподарського призначення набули нових правових ознак, їхній правовий режим став значно багатшим, змінилися його юридичні акценти. По-перше, ці землі стали не лише об'єктом вкладення праці (переважно колективної на землях, що монопольно належали державі), а й капіталу, через те, що виникли різноманітні форми власності на них, у тому числі, приватна власність. По-друге, ці землі вперше було включено у сферу підприємництва, тобто діяльності, що безпосередньо пов'язана з цілеспрямованим одержанням прибутку.

Головне ж полягає в тому, що визначилася тенденція на превалююче, порівняно з іншими суб'єктами, забезпечення земельних прав громадян. її юридичною базою є головна доктрина Конституції України, яка полягає у тому, що права і свободи людини та їхні гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави (ст. 3). Отже, утвердження і забезпечення прав саме громадян є головним обов'язком держави. Це повною мірою стосується і прав громадян на землі сільськогосподарського призначення.

Конституція України юридично закріпила об'єктивно існуючий постулат про те, що "земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави" (ст. 14). В першу чергу, він безпосередньо стосується земель сільськогосподарського призначення як найбільш цінної категорії у складі земель України. А тому не випадково ст. 19 Земельного кодексу України, прийнятого 25 жовтня 2001 р.,1 ставить ці землі на перше місце.

Конституційні засади землевикористання розкриваються у Земельному кодексі України, який, на відміну від ЗК УРСР, значно більше уваги приділяє правам громадян на землі сільськогосподарського призначення. Розширилось коло суб'єктів земельних відносин. Проте, саме громадяни (або як індивідуальні, або як колективні суб'єкти, що реалізують свої земельні права за допомогою певних аграрно-організаційних структур) повинні бути основними суб'єктами цих відносин. При цьому йдеться насамперед про земельні права громадян України (в основному - про селян).

Права громадян України на землі сільськогосподарського призначення значною мірою зумовлені особливостями останніх як природного об'єкту і як об'єкту правових відносин (що між собою взаємопов'язано). Тому у представленому дослідженні, перш за все,

Відомості Верховної Ради України. - 2002. - № 3-4

ВСТУП

аналізуються загальні засади правового режиму земель сільськогосподарського призначення, їхнє поняття, особливості, а також конституційні засади земельних прав громадян України; поняття, зміст, коло земельних прав, їхня якісна характеристика за умов радикального реформування земельних та аграрних відносин; загальні принципові засади земельних прав громадян за новим Земельним кодексом України.

Юридична наука належить до категорій суспільних наук, але ті її галузі, які регулюють суспільні відносини, об'єктом яких є природні ресурси (зокрема землі), тісно пов'язані з природничими науками. Це повною мірою стосується науки земельного права і земельного законодавства. Тому як теоретичні положення, так і законодавча регламентація земельних відносин повинні бути домірними засадам таких природничих наук, як біологія, ґрунтознавство, геоботаніка тощо. На жаль, такий науковий зв'язок зустрічається дуже рідко. Певним надолуженням цієї прогалини є вміщення у колективній монографії розділу про грунти України та їхню оцінку як природного об'єкту.

Друга частина науково-навчального посібника присвячена характеристиці конкретних прав громадян України на землі сільськогосподарського призначення, зокрема права приватної власності на ці землі; земельним правам, що реалізуються громадянами за допомогою таких найбільш поширених зараз організаційно-правових форм ведення сільського господарства, як фермерські господарства, сільськогосподарські кооперативи, особисті селянські господарства, приватні аграрні підприємства тощо. Розглядаються права громадян на земельний пай (частку), які набули поширення у зв'язку з реструктуризацією колективних сільськогосподарських підприємств і які є дуже складними на практиці. За сучасних умов аграрної реформи виняткового значення набули права громадян у сфері оренди земель сільськогосподарського призначення, а тому вони теж всебічно проаналізовані у роботі.

Земельний кодекс України 2001 р. ввів багато нормативних новел, які істотно позначаються на земельних правах громадян України. Це стосується гарантій цих прав, права земельного сервітуту, добросу-сідства тощо.

Малодослідженими на сьогодні є загальносоціальні права селян-землеробів.

Автори посібника торкнулися і цих актуальних питань.

Дещо новим для публікацій такого роду є представлення науки земельного та аграрного права України у зазначеній сфері суспільних відносин, її авторського колективу.

ВСТУП

На щастя, землі не можна вкрасти фізично, на відміну від майна, яке в Україні масово пограбовано. Але їх можна "вкрасти" юридично, коли, внаслідок протиправних дій, унікальні українські землі можуть опинитися в руках сучасних крупних ділків, а не селян, які все життя на цих землях працювали. Допомогти захистити законні права громадян України на землі сільськогосподарського призначення - мета авторського колективу.

Архітектоніка науково-навчального посібника полягає в тому, щоб, почавши з аналізу загальних засад правового режиму земель сільськогосподарського призначення, як підґрунтя подальшого змісту, всебічно розкрити основні права громадян України на ЦІ землі за допомогою різних організаційно-правових форм їхньої реалізації.

Ця праця може бути використана науковцями, а також у навчальному процесі, при вивченні студентами надзвичайно важливих на сьогодні курсів "Земельне право України" та "Аграрне право України", а також у правозастосовчій роботі. Важливим призначенням посібника с також намагання дати громадянам України, і, в першу чергу, селянам, всебічні знання про їхні права на землі сільськогосподарського призначення.

Науковий керівник та відповідальний редактор: доктор юридичних наук, професор

Н. І. Титова