Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NEW3.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
784.38 Кб
Скачать

3.2 Методичні вказівки щодо виконання лабораторної роботи

На лабораторному стенді є автотрансформатор (ЛАТР) для регулювання напруги 0 – 250 В, знижувальний трансформатор, електро- секундомір, а також досліджувані елементи: запобіжник типу ПР-2, автоматичний вимикач АП-50, реле максимального струму типу РТ-40, індукційне реле ИТ-80 (РТ-81) і електровимірювальні прилади. Усі досліджувані апарати встановлені на панелі лабораторного щита для вільного огляду і регулювання. Для зручності під’єднання апаратів їх контакти і затискачі котушок виведені на ізольовані клеми, розташовані на панелі під кожним апаратом, і умовно графічно позначені. За кожним пунктом програми, що потребує вимірювань, необхідно з наявного устаткування і приладів зібрати схему для проведення досліду і узгодити її з викладачем, який проводить заняття, і потім приступити до проведення досліду.

Лінійна напруга ~ 380 В і фазна 220 В (між фазами А, В, С і нулем) виведена на панель. Напруга на апарати, які випробовуються, подається вмиканням ввідного автомата і кнопки „Пуск” (розміщені в лівому верхньому кутку стенда і позначені ~ 380 В „Ввод”). Знімається напруга із стенда натисканням кнопки „Стоп” і вимиканням ввідного автомата.

Регулювальне джерело струму для випробовування апаратів струмового захисту отримується при ввімкненні на вхід авто- трансформатора 220/24 В зі струмом навантаження на низькій стороні до 50 А.

Необхідні вимірювальні прилади розміщені в верхній частині лабораторного стенда і підбираються студентами самостійно в залежності від виконуваного досліду. Вимикачі, що використовуються в схемах, розміщені в нижній частині стенда.

Досліди захисних характеристик струмових реле і запобіжників виконують таким чином. Зашунтувавши досліджуваний апарат, ЛАТРом встановлюється необхідний струм кратний 1,5; 2; 2,5; 3,0; 3,5. Після цього розшунтовують досліджувальний апарат і одночасно запускають електросекундомір. Струм потрібно підтримувати протягом досліду сталим. Після спрацьовування визначають час спрацьовування, знімають напругу зі стенда, встановлюють перемикачі і ручку ЛАТРа в початкове положення і готуються до наступного досліду.

Досліди захисних характеристик струмових реле і автоматичного вимикача виконують аналогічно і будують залежності.

3.3 Програма роботи

Електромагнітне реле струму РТ- 40/20

1. Ознайомитись з конструкцією досліджуваного реле РТ-40/20.

2. Виконати зовнішній огляд реле:

а) перевірка і виявлення явних механічних пошкоджень (корпуса, обмоток, монтажних клемних колодок, контактної системи);

б) обрив струмопровідних частин.

3. Перевірка механічної частини без розбирання реле виконується в такому порядку і об’ємі:

а) перевіряють надійність пайки;

б) перевіряють надійність затягнутих гвинтів і гайок, які кріплять провідники, спіральну пружину, контактний місток, нерухомі контакти, підп’ятник і т.п.;

в) перевіряють осьовий люфт рухомої системи, котрий повинен бути в межах 0,2/0,3 мм, поперечний люфт рухомої системи не регулюється і повинен складати 0,1/0,15 мм;

г) перевіряється наявність рівномірного зазору між площиною поля якоря і полюсів магнітопроводу. Для втягнутого якоря зазор повинен бути в межах 0,6/0,7 мм.

4. Перевіряється стан спіральної пружини. Пружина не повинна мати слідів окислення, площина пружини повинна бути паралельна площині стовпця, між витками повинен зберігатися рівномірний зазор. Перевірити і підрегулювати зазор контактів. Зазор повинен складати 0,1/0,2 мм між контактною системою і опорою.

5. Перевірка стану ізоляції реле:

а) перевірка стану ізоляції обмоток, рухомих і нерухомих контактів відносно осердя і між собою. Перевіряється мегомметром на 1000 В. Зниження опору ізолятора повинно перевищувати 5 кОм.

б) перевірка стійкості ізоляції. Перевіряється шляхом подачі змінної напруги U = 1000 В на елементи, що перевіряються відносно „землі” протягом одної хвилини.

6. Накреслити і зібрати схему для регулювання реле струму РТ- 40/20.

7. Налагоджування реле на задану уставку. Перед налагоджуванням заданої уставки обмотки реле з’єднуються між собою послідовно чи паралельно (6/3 в залежності від уставки). Потім покажчик встановлюють на точку шкали у відповідності до заданого струму спрацьовування, і плавно збільшують струм до спрацьовування реле. Помічають різницю між струмом спрацьовування і уставкою на шкалі. Далі для визначення коефіцієнта повернення вимірюють струм повернення реле. Якщо коефіцієнт повернення реле в нормі, а струм спрацьовування не збігається з уставкою на шкалі, тоді виконується незначне зміщення покажчика в необхідну сторону.

Таблиця 3.1 – Дані дослідження реле РТ 40/20

Тип _________ UНОМ. ____________ В IНОМ. __________ А

1.

2.

3.

Опір ізоляції ___________ МОм

Зауваження щодо зовнішнього огляду:

Перевірка уставок струму спрацьовування за шкалою і за амперметром для послідовного і паралельного з’єднання струмових обмоток

10 А

20 А

IУСТ.

IСПР.

Δ

IУСТ.

IСПР.

Δ

5

6

7

8

9

10

10

12

14

16

18

20

8. Висновки за результатами дослідів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]