Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17-24.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

23. Тактика досудового слідства в умовах протидії розслідуванню

Існуючі в слідчій практиці і розроблені криміналістикою і теорією оперативно-розшукової діяльності засоби і методи подолання протидії розслідуванню можна розділити на дві групи:

  • засоби і методи подолання спроб приховання злочинів;

  • засоби і методи подолання інших форм протидії розслідуванню.

Засобами і методами подолання спроб приховування злочинів, якими володіє слідчий, служать, насамперед, слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, звернення за допомогою до населення і до засобів масової інформації.

Слідчий огляд. Значення цієї слідчої дії у всіх її різновидах для цілей подолання протидії розслідуванню є вкрай важливим. Особливо велику роль грає огляд місця події.

Допит. Основне завдання цієї слідчої дії в аспекті проблеми подолання протидії розслідуванню — викриття допитуваного в неправді, у спробах приховати, сховати або спотворити істину. З метою вирішення цього завдання криміналістикою розроблений ряд тактичних прийомів, що можуть застосовуватися комплексно, у якості простої тактичної комбінації, чи окремо. Такі прийоми можуть носити логічний, психологічний, тактичний або комплексний характер.

Серед прийомів логічного характеру зупинимося на наступних.

Пред’явлення доказів, що викривають особу у вчиненні злочину – це показання свідків, співучасників, потерпілих наявність документів.

Серед прийомів психологічного характеру зупинимося на наступних

Переконання – намагання змінити позицію обвинуваченого за що йому може бути зменшене покарання.

Фактор раптовості – повідомлення про те що потерпілий живий, чи особу яка надасть інформацію, що викриває обвинуваченого.

Очна ставка , пред’явлення для впізнання

Серед прийомів тактичного характеру зупинимося на наступних.

Раптовість — несподіване повідомлення допитуваному про намір провести після допиту ту чи іншу слідчу дію, що, на думку допитуваного, провести неможливо внаслідок непоінформованості слідчого про відповідні обставини постановка несподіваних для допитуваного питань, тощо.

Допущення легенди — допитуваному надається можливість безперешкодно викладати свою помилкову легенду з метою наступного її детального спростування. Цей прийом комбінаційно сполучається з прийомом припинення неправди, коли виклад легенди переривається слідчим у самому її вразливому місці і починається процес спростування шляхом пред'явлення доказів, з використанням фактора раптовості.

Повторність — вимога слідчого повторити ту чи іншу частину показань з метою виявлення протиріч, розходжень.

Відволікання уваги чи непрямий допит. Суть цього прийому складається в тім, що слідчий, свідомо знаючи, що не одержить правильної відповіді на основні питання, що цікавлять його, задає ряд інших питань, менш «небезпечних» з позиції допитуваного, але у відповідях на які можуть міститися відомості, що відносяться до основних питань.

Проведення оперативно – розшукових заходів, за дорученням слідчого – спостереження, 187 КПК, опитування громадян.