Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф зика.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
732.67 Кб
Скачать

Задачі рівня складності b

4B1 Твердження є невірним:

а) Моментом сили F відносно нерухомої точки О називається векторна сума радіус-вектора, проведеного з точки О в точку прикладання сили, і сили.

4B2 Твердження є невірним:

а) Моментом імпульсу матеріальної точки відносно нерухомої точки О називається векторна сума радіус-вектора матеріальної точки, проведеного з цієї точки О, і імпульсу цієї матеріальної точки.

4B3 Твердження є невірним:

а) Момент імпульсу механічної системи відносно нерухомої точки є векторний добуток моментів імпульсу всіх матеріальних точок відносно тієї ж точки О.

4B4 Твердження є невірним:

а) Зміна повного моменту імпульсу системи відносно довільної нерухомої точки дорівнює головному вектору моментів внутрішніх сил які прикладені до системи.

4B5 Твердження є невірним:

а) Швидкість зміни моменту імпульсу тіла, що обертається відносно нерухомої вісі дорівнює головному моменту всіх внутрішніх сил, що діють на тіло відносно вісі обертання.

4B6 Твердження є невірним:

а) Для замкнутої системи матеріальних точок геометрична сума моментів зовнішніх сил відносно нерухомого початку (координат) ніколи не дорівнює нулю

4B7 Твердження є невірним:

а) У замкнутій системі матеріальних точок вектор повного моменту імпульсу відносно нерухомого початку не зберігається, тобто змінюється з часом.

4B8 Твердження є невірним:

а) Закріпленими називаються осі обертання, розміщення яких відносно частинок тіла, що обертаються, змінюється.

4B9 Твердження є невірним:

а) Момент інерції тіла є векторна величина.

4B10 Твердження є невірним:

а) Повний момент імпульсу замкненої системи тіл відносно центра мас не зберігається.

4B11 Твердження є невірним:

а) Кожне тіло, незалежно від того, перебуває воно в стані спокою, чи обертається навколо деякої вісі обертання, має однакове значення моменту інерції відносно довільної конкретної вісі обертання.

4B12 Твердження є невірним:

а) Фізичний зміст моменту інерції полягає у тому, що це є міра інертності твердого тіла при поступальному русі.

4B13 Твердження є невірним:

а) Моментом інерції матеріальної точки, яка обертається відносно нерухомої вісі − є відношення маси цієї матеріальної точки до квадрату її віддалі до вісі обертання.

4B14 Твердження є невірним:

а) Моментом інерції тіла довільної форми відносно даної вісі обертання є відношення добутків мас матеріальних точок тіла на квадрат їх віддалей до вісі обертання.

4B15 Твердження є невірним:

а) Моменти інерції однорідних тіл, що мають правильну геометричну форму і, обертаються відносно вісі яка проходить через їх центр мас виражаються однаковими рівняннями.

4B16 Твердження є невірним:

а) Для обчислення моменту інерції відносно довільної вісі, яка не проходить через центр мас тіла, використовують теорему Кулона.

4B17 Твердження є невірним:

а) Момент інерції тіла відносно довільної вісі, яка не проходить через центр мас, дорівнює відношенню: моменту інерції тіла відносно вісі, що проходить через центр мас і є паралельною даній вісі, та добутку маси тіла на квадрат віддалі між цими осями.

4B18 Твердження є невірним:

а) Момент сили тіла при обертовому русі можна обчислити як відношення моменту інерції цього тіла відносно заданої вісі на його кутову швидкість.

4B19 Твердження є невірним:

а) Під час обертання тіла навколо закріпленої осі зовнішні сили виконують певну роботу.

4B20 Твердження є невірним:

а) Робота, виконана під час обертання абсолютно твердого тіла, дорівнює зміні його потенціальної енергії.

4B21 Твердження є невірним:

а) Під дією моментів зовнішніх сил відносно нерухомої вісі обертання змінюється кутова швидкість тіла і відповідно його кінетична енергія, а отже виконується робота, яка дорівнює зміні потенціальної енергії.

4B22 Твердження є невірним:

а) Якщо тіло обертається навколо даної осі, а сама вісь одночасно рухається поступально, тобто відбувається ще й рух центра мас, тоді кінетична енергія буде складатися з добутку кінетичної енергії поступального руху тіла зі швидкістю центра мас і обертового руху тіла навколо осі, що проходить через його центр мас.

4B23 Твердження є невірним:

а) Вісь, яка змінює свою орієнтацію в просторі при відсутності дії на неї зовнішніх моментів сил, називається вільною віссю обертання або головною віссю інерції.

4B24 Твердження є невірним:

а) Для будь-якого тіла існують тільки дві взаємно перпендикулярні осі, що проходять через його центр мас і є вільними.

4B25 Твердження є невірним:

а) Вільні осі, момент інерції відносно яких є максимальним або мінімальним, називаються осями нестійкого обертання.

4B26 Твердження є невірним;:

а) Гіроскоп − це масивне симетричне тіло, що швидко (з великою кутовою швидкістю) обертається навколо осі симетрії, яка є головною віссю інерції і не може змінювати орієнтацію в просторі під дією головних моментів сил.

4B27 Твердження є невірним;:

а) Щоб вісь гіроскопа могла вільно міняти своє положення в просторі, його не монтують на карданному підвісі.

4B28 Твердження є невірним;:

а) Якщо спробувати повернути вісь гіроскопа, то можна спостерігати своєрідне явище, яке називають прецесією.

4B29 Твердження є невірним;:

а) Гіроскопічний ефект проявляється в тому, що рух осі гіроскопа визначається не напрямом дії зовнішньої сили, а напрямом її вісі.

4B30 Твердження є невірним;:

а) Якщо гіроскоп обертається навколо однієї з осей симетрії, а на нього подіяти деякою силою, що спрямована вздовж другої вісі симетрії, то гіроскоп почне обертатися відносно третьої вісі симетрії, яка є паралельною до двох перших.

4B31 Твердження є невірним:

а) Якщо момент зовнішніх сил, що діють на гіроскоп, з часом змінюється і за величиною і за напрямом, то виникає явище, яке називають прецесією.

4B32 Твердження є невірним:

а) Явище прецесії полягає в тому, що під час обертання гіроскопа відносно однієї з осей симетрії з великою швидкістю, гіроскоп рівномірно, з невеликою і сталою кутовою швидкістю обертається відносно вісі, яка весь час складає з нею кут 45о.

4B33 Твердження є невірним:

а) Оскільки, при повертанні осі гіроскопа під час прецесії, момент сили залишається перпендикулярним до неї (осі), то обертання осі гіроскопа буде рівномірним, і вона описуватиме циліндричну поверхню.

4B34 Твердження є невірним:

а) Щоб сприяти прецесії, на вісь гіроскопа діють сили з боку підшипників, ці сили називають гіроскопічними силами.

4B35 Твердження є невірним:

а) Гіроскопічний ефект проявляється в тому, що рух осі гіроскопа визначається не напрямом дії зовнішньої сили, а напрямом її вісі.