Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна Шматко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.82 Mб
Скачать

3.3. Інтенсифікація використання Інтернет-технологій товариством з обмеженою відповідальністю „Бюро „Март”

На ринку товарів і послуг склалася ситуація певної рівноваги. Традиційні інструменти ведення бізнесу відпрацьовані й доведені до досконалості. Практично в кожній ніші ринку присутня досить велика кількість конкуруючих компаній, що пропонують товари й послуги одного рівня, цін і якості. У цій ситуації основна роль в успішному веденні конкурентної боротьби й керуванні бізнесом надається інформації. Своєчасне одержання інформації і її грамотне використання є запорукою успіху діяльності будь-якої компанії.

Існує велика кількість способів управління інформаційними потоками, всі вони відрізняються складністю, ефективністю й вартістю.

Інтенсивно розвивається Internet. За статистикою більшість користувачів мережі - освічені люди, що мають доходи, вищі від середнього; особи, що приймають рішення, менеджери і т. д.

Створення віртуального офісу в Internet надає нові можливості з розширення, інформаційної підтримки або реклами бізнесу.

Завдання створення Internet-представництв полягають в наступному:

• реклама просування торговельної марки компанії або її товарів;

• розширення системи зв’язків з громадськістю;

• забезпечення споживачів, партнерів, акціонерів, рекламних агентів найбільш повною інформацією про товар, послугу або про компанії;

• забезпечення інформаційної перед- і після продажної підтримки споживачів;

• забезпечення безпосередньо продажів;

• організація каналу поширення продукції.

Представництво компанії у всесвітній мережі дозволить значно розширити аудиторію потенційних клієнтів, підвищити якість і знизити вартість їх інформування. Застосування сучасних Internet-технологій перетворює віртуальний офіс із засобу інформації і реклами в потужний інструмент бізнесу, ліквідовує географічні бар’єри для розвитку. Офіс компанії в Інтернет доступний з будь-якої точки земної кулі у будь-який час року і доби.

Вкладання коштів в Internet-проекти належить до вигідних інвестицій.

Зміст функціонування Internet-сайту.

Internet-сайт – це сукупність веб-сторінок, пов’язаних одна з одною посиланнями і об’єднаних одним доменним іменем, основні функції яких:

  • Реклама;

  • Спілкування зі споживачами товару й послуг;

  • Імідж компанії;

Кілька років тому компанії створювали собі представництва в мережі Internet в основному для іміджу. Вважалося, що мати свій сайт престижно. Сьогодні ця функція відходить на другий план. Сьогодні мати свій сайт не просто престижно, а вигідно. Основна функція сайту – реклама.

Сайт будь-якої комерційної організації є рекламою. На ньому перебуває інформація про компанію і про товари, або послуги. Сайт дуже вигідниq інструмент реклами. Відвідувачі добровільно заходять на сайт у пошуках товару, або послуги, які їх цікавлять. Компанія одноразово платить дизайн-студії за виготовлення сайту. Кількість активних Internet користувачів постійно зростає.

Сайт - це новий інструмент для просування товарів і послуг на ринку. На рис. 3.5 наведено можливі варіанти дизайну сайту ТзОВ „Бюро „Март”.

Переваги Internet-сайту у порівнянні із традиційними ЗМІ:

Internet працює 24 години на добу 7 днів у тиждень, виходить, відвідувач може в будь-який момент часу звернутуся на ваш сайт за інформацією, що його цікавить, у той час як чергового випуску газети або реклами по телевізору потрібно чекати.

Ви можете оперативно у будь-який час змінити вміст сайту, додати товар або послугу, закачати новий прайс-лист. Ці зміни у той же момент будуть доступні відвідувачам, на відміну від реклами у ЗМІ.

а) б)

в) г)

Рис. 3.5. Пропоновані варіанти дизайну сайту ТзОВ „Бюро „Март”

Ви можете підносити відвідувачам інформацію у такому вигляді і обсязі, якому захочете (відео-ролики, картинки, текст). На ньому Ви можете розмістити каталог з кольоровими фотографіями вашої продукції, послуг з можливістю швидко змінити інформацію, ціну.

Ви маєте доступ до сайту з будь-якої точки, де є доступ до Internet.

Сайт є унікальним механізмом зі зворотним зв’язком (гостьові книги, форуми).

Територіальне розширення вашого бізнесу. З’являється можливість роботи з віддаленими клієнтами з інших регіонів, оскільки сайт рекламує послуги, продукцію у будь-якому регіоні країни, світу.

Розміщуючи адресу сайту на візитках та на інших рекламних носіях, ви інформуєте своїх клієнтів про те, де довідатися новини вашого бізнесу.

Кінцеві цілі, які повинні бути реалізовані за допомогою розміщення власного сайту замовники бачать різні. Компанії пріоритетними завданнями свого Internet-представництва ставлять інформування аудиторії про нові товари, послуги або акції, відкрита нових філій, рекламу компанії й формування її сприятливого іміджу, організацію продажу товарів і послуг через Internet, збільшення обсягів продажів традиційними способами, створення цільових аудиторій, створення бази клієнтів і скорочення часу персоналу на роботу з ними, зменшення накладних видатків та ін.

Статистика показує, що реальні результати створення представництва в Internet найбільш відчутні саме для малого й середнього бізнесу: кількість клієнтів збільшується в середньому на 15-20%. Отже це:

  1. Реклама товарів та послуг.

  2. Формування сприятливого іміджу й впізнаваності підприємства або торговельної марки.

  3. Істотне розширення ринків збуту, збільшення обсягів продажу товарів і послуг.

  4. Скорочення витрат на рекламу у друкованих виданнях і ЗМІ.

  5. Зменшення накладних видатків і економія часу персоналу на роботу з клієнтами.

Скільки коштує розробити сайт ?

Саме подібне питання частіше інших звучить першим з вуст бажаючого отримати сайт. Відповісти однозначно на це питання не те що складно, але й практично неможливо.

Тобто неможливо навіть наближено визначити вартість сайту, поки не довідаєшся, який саме сайт необхідний. Цінова вилка може складати сотні тисяч грн. Що ж необхідно для того, що б визначити вартість сайту? Щоб визначити вартість сайту, потрібно визначити і погодити із розробником:

- завдання проекту;

- структуру сайту;

- бачення дизайну сайту;

і лише потім можна почати розмови про його вартість.

Якщо чітко визначитися з тим, які поставлені завдання повинен вирішувати сайт, то можна вибрати спосіб створення сайту. Наприклад, якщо потрібний іміджовий проект „щоб був „крутіше”, ніж у конкурента” і не важливо скільки людей на день його дивляться, тоді без проблем можна використати безліч графічних елементів і flash-анімацію. Але якщо вам необхідно створити каталог продукції вашої компанії або веб-магазин, у цьому випадку кількість графіки в дизайні сайту повинна бути невеликою, щоб дозволити більш докладно розповісти про товари (послуги) з фотографіями, кресленнями і т. п.

Після того, як завдання, які повинен вирішувати сайт, визначені, необхідно обговорити його структуру. Найчастіше саме структура визначає те, яким буде дизайн, а також і вартість самого сайту. Саме те, скільки буде розділів, який рівень вкладеності буде в кожному з них, як буде розкриватися кожний підрозділ, визначає компонування елементів дизайну. І, природно, сайт із декількома сторінками й лінійною структурою буде значно відрізнятися за трудозатратами і, відповідно, за вартістю від проекту з розгалуженою структурою.

І, нарешті, дизайн. Тут варто провести аналогію з модою. Костюм, пошитий кравцем спеціально для вас у єдиному екземплярі коштує значно дорожче, ніж костюм зроблений на потоці.

На створення сайту підприємству потрібно буде затратити від 3000 грн., щоб дизайн його був оригінальним і відповідав духу фірми, а ефект від цього буде дуже значним, нехай навіть прибутки збільшаться на 3% у рік, то це буде, враховуючи, що за 2007 рік фірма отримала більше 1 млн. грн. чистого прибутку, не менше 30000 грн. при вкладених 3000 грн., а якщо врахувати, що, за експертними оцінками кількість клієнтів збільшується на 5–10%, то ефект від такого нововведення складе 50–100 тис. грн.

Сайт підприємства повинен містити в собі інформацію про фірму (історію створення та розвитку, інформацію про представництва в інших областях та про можливі варіанти зв’язку з фірмою, каталог товарів, рекламні банери).

В центральній частині має бути інформація про товари з їх фото, які продаються по акціях, чи є ексклюзивними.

Сайт повинен мати можливість реєстрації користувачів для можливості оформлювати замовлення через Інтернет для постійних оптових клієнтів.

Дизайн сайту має бути необтяжливим для завантаження, мати світлі тони, для більш світлого і чистого сприйняття інформації.

З самого верху сайту, з права, має розміщуватися логотип фірми. З права від нього, або можна сказати продовжує його вправо банер 1. Їх фон має бути однаковим для елюзії нерозривності динамічного банера та статичного логотипа.

З низу від логотипа потрібно розмістити вікно для входу зареєстрованих користувачів на сайт і посилання до „анкети-реєстрації”, для бажаючих зареєструватися. Для того щоб зареєструватися потрібно заповнити анкету, в якій обов’язковими будуть поля, з назвою юридичної особи, номером ЄДРПОУ, телефоном, адресою, та іншою важливою інформацією.

Слідуючим модулем сайту буде пошук, який дасть можливість користувачам знайти потрібний їм товар, просто ввівши його найменування у відповідний рядок і нажавши кнопку пошук.

Потрібно також розмістити контактну інформацію про підприємство: стаціонарний телефон, ICQ та Skype телефони працівників.

Після наведених вище блоків потрібно розмістити горизонтальне випадаюче меню із наступною структурою:

1. Головна;

2 . Про компанію: історія створення;

історія розвитку;

партнери;

клієнти;

нагороди.

3 . Прайс- лист: для оптових закупок;

для разових покупок;

завантажити прайс–лист для оптових закупок;

завантажити прайс–лист для разових покупок.

4 . Акції: акція 1;

акція 2;

акція 3.

5. Замовлення товару.

6. Питання і відповіді.

Натиснувши на кнопку „Головна” відвідувач швидко повертається на головну сторінку.

В другому пункті меню буде розміщена загальна інформація про фірму.

В третьому – можна подивитися на оптові та роздрібні ціни, а також завантажити їх в екселівському форматі, для перегляду без Інтернет.

В пункті „Акції” розміщується інформація про акції, які проводяться на підприємстві.

В підменю „Замовлення товару”, яке можуть бачити тільки зареєстровані користувачі, клієнти можуть вибрати товар, його кількість і день доставки замовлення.

Зранку повідомлення перевіряються, заявки підтверджуються і узгоджуються.

В підменю „Питання і відповіді” відвідувач сайту може задати питання, яке його цікавить, звісно по роботі підприємства, а працівники дадуть на нього відповідь. Це ще одна форма спілкування з клієнтами.

Нижче описаного меню, зліва, має розміщуватись модуль з каталогом продукції, з права банер 2, а посередині продукція тижня” тобто та продукція, в продажах яких фірма зацікавлена найбільше.

З самого низу сайту потрібно розмістити скорочений варіант верхнього меню з пунктами: головна; про компанію; замовлення товару; питання і відповіді.