Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
політек.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
354.3 Кб
Скачать

9. Економічні ресурси та їх обмеженість.

Обмеженість – основна умова господарської діяльності людей. Вона зумовлює цілу низку економічних процесів у суспільстві та існуючих у ньому проблем.

Орні землі, пасовиська, корисні копалини, лісові масиви та інші різновиди природних ресурсів обмежені територією країни, особливостями геологічного складу її ґрунтів, географічним положенням, кліматичними особливостями та низкою інших чинників.

Обмеженість трудових ресурсів зумовлена загальною кількістю населення країни і часткою працездатних людей у його складі. Обмеженою є також кількість людей певної спеціальності та певного рівня кваліфікації.

Обмеженість капітальних ресурсів визначена всім попереднім економічним розвитком кожної країни, досягнутим технологічним рівнем вир-цтва. Наявними можливостями імпорту капітальних ресурсів.

Обмеженість підприємницьких здібностей полягає в тому, що ними володіє лише 3-5% населення світу.

10. Проблема економічного вибору. Межа виробничих можливостей.

Проблема вибору полягає в тому що внаслідок обмеженості ресурсів порівняно з масштабами людських потреб завжди доводиться вибирати, на що саме витратити ці ресурси.

Альтернативна вартість – це вартість найбільш приоритетного серед благ, одержання якого стає неможливим за обраного способу використання обмежених ресурсів.

Виробничі можливості – це можливості суспільства з вир-цтва економічних благ за умов повного і ефективного використання всіх наявних ресурсів при даному рівні розвитку технології.

Виробничий потенціал суспільства являє собою сукупність виробничих ресурсів, тобто факторів виробництва, з урахуванням їх обсягу, структури, технічного рівня та якості.

У самій серцевині виробничого потенціалу лежить факт обмеженості ресурсів. Закон обмеженості ресурсів стверджує, що блага є обмеженими, бо немає достатньо ресурсів, аби виробляти всі блага, що їх люди потребують для споживання.

Виробничі можливості можна проаналізувати за допомогою кривої виробничих можливостей. КВМ – це геометричне місце точок поєднання альтернативних кількісних значень 2 благ, які могли бути вироблені за повного використання всіх наявних ресурсів.

11. Економічна система. Її сутність, структурні елементи.

Економі́чна систе́ма — сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії, спрямованої на

виробництво,

обмін,

розподіл

споживання товарів і послуг,

на регулювання економічної діяльності.

Господарська діяльність в економічній системі завжди виявляється організованою, скоординованою тим чи іншим чином, тому економічна система має складну структуру, яка утворюється в процесі взаємодії окремих елементів, якими є:

продуктивні сили,

техніко-економічні та організаційно-економічні відносини,

виробничі відносини або відносини економічної власності,

господарський механізм.

Економічні відносини — відносини, що об'єктивно складаються, між людьми, що беруть участь в суспільному виробництві з приводу виробництва, розподілу, обміну і споживання засобів і результатів праці.