Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Неорганіка.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
231.94 Кб
Скачать

6.Основні класи неорганічних сполук.

До основних класів неорганічних сполук відносять: оксиди, кислоти, основи, солі.

Оксидами називають складні речовини, що складаються з двох елементів, один з яких є кисень. Оксиди поділяються на ссновні, кислотні, амфотерні. Оксиди одержуються при горінні простих і складних сполук, при розкладанні деяких кисневмісних сполук.

C +O2 CO2 ; CH4+2O2 CO2+2H2O

C aCO3 CaO+CO2

Кислотні оксиди взаємодіють з лагами, основні з кислотами, амфотерні можуть взаємодіяти як з кислотами так і з лугами. Крім цього кислотні і основні оксиди можуть взаємодіяти між собою , утворюючі солі. Деякі оксиди взаємодіють з водою:

F eO+ H2SO4 FeSO4+H2O ;

SO3+2NaOH Na2 SO4+H2O

CaO+CO2 CaCO3

К ислоти ─ з точки зору ТЕД це сполуки, які дисоціюють з утворенням протону Н+. Більшість кислот одержують при взаємодії кислотних оксидів з водою, якщо оксиди не розчинні, кислоти одержують дією кислоти на сіль кислоти, яку хочемо одержати:

S O3+H2O H2SO4 ; Na2SiO3+ H2SO4 Na2SO4+H2SiO3

Кислоти взаємодіють з металами (що стоять в ряді активносей до водню), утворюючи солі, взаємодіють з основними оксидами, основами і солями

H2SO4+CuO CuSO4+H2O;

H 2SO4+2KOH K2SO4+2H2O

H2SO4+K2SO4 H2SiO3+ K2SO4;

2 HCl+Fe FeCl2+H2

Основи ─ з точки зору ТЕД це сполуки, які дисоціюють з утворенням ОН групи. Розчинні у воді основи (луги) одержують взаємодією основних оксидів з водою, не розчинні основи одержуються не прямим методом: дією лугів на водні розчини відповідних солей:

2 Na+2H2O 2NaOH

N a2O+H2O 2NaOH

F eSO4+2NaOH Fe(OH)2+Na2SO4

Основи взаємодіють з кислотами, кислотними оксидами і солями:

H2SO4+2KOH K2SO4+2H2O;

Ca(OH)2+CO2 CaCO3+H2O

2 KOH+ CuSO4 Cu(OH)2+ K2SO4

А мфотерні основи взаємодіють як з розчинами кислот так і з розчинами лугів:

A l(OH)3+3HCl AlCl3+3H2O;

A l(OH)3+NaOH+2 H2O Na[Al(OH)4(H2O)2]

С олі─ з точки зору ТЕД це електроліти, які дисоціюють з утворенням йонів двох видів: катіони металів (і амонію) і аніони кислотних залишків. Одержують солі при взаємодії кислоти з основою, основним оксидом, з солями, металами, основи з кислотним оксидом, лугу з солями, основних оксидів з кислотними, металів з солями, при взаємодії двох солей: Na2 SO4+BaCl Ba2SO4+2NaCl

Генетичний зв”язрк між даними класами можна показати наступним чином :

Оксиди

Основні Кислотні

О снови кислоти

Солі

Н.Х.

11.Періодичний закон і періодична система елементів

Закон: ластивостіхімічних елементів, а також форми і властивості єлементів знаходяться вперіодичній залежності від заряду ядер їх атомів.

Теорія будови атомівпояснює періодичну зміну властивостей елементів. Збільшення додатніх зарядів атомних ядер від 1 до 107 зумовлює періодичне повторення будови зовнішнього енергетичного рівня. Так як властивості елементів залежать від числа алектронів на зовнішньому рівні, то і вони періодично повторюються.

В малих періодах з ростом додатнього заряду ядер атома збільшується число електронів на зовнішньому рівні, що пояснюється зміною властивостей елементів (на початку періода знаходиться метал, потім послаблюються металеві властивості і посилюються неметалеві).

У великих періодах із збільшенням заряду ядра заповнення рівнів електронами відбувається скланіше, що пояснює і більш складну зміну властивостей елементу в порівнянні з елементами малих періодів.

У світлі вчення про будову атомів стає зрозумілим поділ всіх елементів на сім періодів. Номер періоду співпадає з числом енергетичних рівнів атомів, що заповнюються електронами. Тому s-елементи існують в усіх періодах, p-елементи─ в другому і наступних, d-елементи─ в четвертому і наступних, f-елементи в шостому і сьомому.

Легко пояснити і поділ груп на підгрупи, що зумовлене різним заповненням електронами енергетичних рівнів. У елементів головних підгруп заповнюються або s-підрівні, або p-підрівні зовнішніх рівнів. У елементів побічної підгрупи заповнюється d-підрівень другого з зовні рівня, у лантаноїдів і актиноїдів заповнюються відповідно 4f- і 5f-підрівні. Таким чином в групи з”єднані елементи, атоми яких мають подібну будову зовнішнього електроного рівня. Номер групи, як правило, вказує на кількість валентних електронів

Всі елементи ПС можна поділи на s-, p-,d- і f-елементи. Крім того за хімічними властивостями розрізняють метали, неметили і перехідні елементи.

Н.Х.