Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_61_vopros.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
712.03 Кб
Скачать

5.Сутн-а хар-ка поведін-ої теорії м-ту (напр-и і цілі досл,внесок у розв-ок науки управл,недол)

Поведінкова (неокласична) теорія М-ту виникла як реакція на недоліки клас. теорії. Представники: М.П.Фоллет, Р.Лайкерт, Д.МакГрегорі, Ф.Герцберг. Поведінковий підхід до М-ту включ-є: а)школа людських відносин, представ-и якої дослідж-и переважно проблеми індивідуальної психології робітників організації. Їх зусилля були зосередж-і переважно на вивч-і поведінки індивід-ма в організ-ії, на його мотивації. б)школа організ-ої поведінки,представ-и якої концентрували увагу на вивч-і типів групової поведінки, на розумінні організації як складного соц-го організму, який знаход-я під впливом певних уявлень, звичок, конфліктів, культурного оточ-я.Недоліки:1)помилк-ь пошуків універс-их принципів управл-я; 2)обмеженість у поглядах на багатомірність управл-я.

6.Сутн-а хар-а кільк-ої теорії м-ту (напрямки і цілі дослідж,внесок у розв-ок науки управл-я, недол)

Кількісний підхід (школа науки управл-я). Теоретики цієї школи розглядали управл-я як систему математ. моделей та процесів. В основу покладено ідею про те, що управл-я є певним логічним процесом, який можна відобразити за допомогою матем. символів та залежностей. У центрі уваги цієї школи знаходиться матем. модель, тому що саме за її допом-ою управлінську проблему можна відобразити (передати) у вигляді основних її цілей та взаємозв’язків. Інтереси представ-ів кільк. школи практично повністю пов’язані з застосув-ям математики в управл-і. Осн-ий внесок цієї школи в теорію управл-я - це ідея про спрощ-я управлінської реальності за допомогою матем. моделей. Недол-и: 1)помилк-ь пошуків універс-них принципів управл-я; 2)ігнорув-я соц-их аспектів управл-я. 3)обмеженість у поглядах на багатомірність управл-я.

4.Сутн хар-а клас-ої теорії м-у:школа наук-о управл-я,адміністр школа (сфери досл, надб,недол)

Клас-а теорія (підхід) М-ту включ школи: а)наук. управл-я; б)аміністрат-у. Наукове управл-я було спрямовано на дослідж-я проблем підвищ-я продуктив-і праці робітників (операц-их виконавців) шляхом удосконал-я операцій ручної праці. Засновники: Ф. Тейлор, Френк та Ліліан Гілбрет, Генрі Форд,Генрі Гантт. Здобутки: 1)обґрунт-не нормув-я праці, включаючи необхід-ь відпочинку та перерв (реаліст-х завдань); 2)довед-я необхідн-і відбору робітників для викон-я певних операцій, а також їх навч-я; 3)впровадж-я практики стимулюв-я кращих результ-ів робітників-виконавців; 4)відокремл-я управл-их функцій від фактичного викон-я робіт. Недоліки: 1)помилковість пошуків універс-них принципів підвищ-я ефектив-і управл-я; 2)приділ-ь мало уваги людському фактору в управл-і. 3)обмежув-ь багатомірність управл-я. Адміністрат-а школа (клас-а теорія організ-ії) опрацьов-а підходи до удосконал-я управл-я організацією в цілому. Представ-и: А.Файоль, М.Вебер, Л.Урвік, Ч.Бернард. Метою дослідж-ь було визнач-я універсал-их принципів управл-я, дотрим-ь яких організація досягатиме успіху. Здобутки: 1)детальне дослідж-я осн-них ф-ій управл-я; 2)опрацюв-я принципів побудови структури організації й управл-я працівниками. Недол-и: 1)помилковість пошуків універс-них принципів управл-я; 2)ігнорування соц-их аспектів управл-я. 3)обмежув-ь багатомірність управл-я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]