Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IGJHF.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
271.47 Кб
Скачать

1. Предмет політичної економії та її місце в системі економічних наук. Функції

політичної економії

Предмет економічної теорії надзвичайно складний і багато­гранний, так само, як складна, багатогранна і динамічна еконо­мічна життєдіяльність людини. Цим пояснюється неможливість короткого і всеохоплюючого визначення предмета, яке було б придатне для всіх етапів розвитку людського суспільства. Еко­номічна теорія, вивчаючи реальні економічні процеси, сама пе­ребуває у постійному пошуку і розвитку, предмет її досліджен­ня змінюється й уточнюється. Ось деякі визначення предмету економічної теорія, дані представниками різних шкіл:

– Вчення про закони домашнього господарства, домоводства(Давньогрецькі та давньоримські мислителі)

– Наука про створення, примноження (Меркантилісти, фізіократи, класична політична економія)

— сферу індивідуальних і суспільних дій людей, що найтіснішим чином пов'я зана зі створенням і використанням матеріальних основ добробуту(А. Маршалл)

— дії людей у процесі вибору обмежених ресурсів для виробництва різних товарів; (П. Самуельсон)

— вивчення поведінки людей як зв'язку між метою та обмеженістю засобів, що можуть мати альтернативні шляхи застосування; (Дж. Робінсон)

Такий далеко неповний перелік визначень предмета еко­номічної теорії.

Як бачимо, формування предмета економічної теорії пред­ставники традиційних шкіл пов'язували з примноженням ба­гатства, економічними законами, виробничими відносинами між людьми, а сучасні західні економісти — з проблемами "рід­кісності", "обмеженості ресурсів та ефективності використання їх", "альтернативності вибору" тощо.

Економічна теорія(політекономія) це суспільна наука, яка вивчає за­кони розвитку економічних систем, діяльність економіч­них суб'єктів, спрямовану на ефективне господарювання в умовах обмежених ресурсів, з метою задоволення своїх без­межних потреб.

Економічна теорія в широкому розумінні включає такі розді­ли: основи економічної теорії політекономія), мікроекономіка, макроекономіка.

Мікроекономіка вивчає економічні процеси і поведінку еко­номічних суб'єктів первинної ланки: домогосподарства, підприємства, фірми.

Макроекономіка вивчає закономірності функціонування господарства в цілому, тобто на рівні національної економіки.

ФУНКЦІЇ

Пізнавальна (евристична) функція. Реалізується через дослідження сутності економічних процесів і явищ. Розкрива­ючи і формулюючи економічні категорії і закони, економічна теорія тим самим збагачує знання людей, примножує інтелек­туальний потенціал суспільства,

Методологічна функція полягає в тому, що економічна тео­рія виступає теоретико-методологічною базою для цілої систе­ми економічних наук, оскільки розкриває основоположні базові поняття, економічні закони, категорії, принципи господарюван­ня, які реалізуються в усіх галузях і сферах людської діяльності.

Практична функція економічної теорії зводиться до науко­вого обґрунтування економічної політики держави, розробки рекомендацій щодо застосування принципів і методів раціональ­ного господарювання.

Прогностична функція економічної теорії виявляється у розробці наукових основ передбачення перспектив соціально-економічного розвитку країни в майбутньому.

Виховна функція — полягає у формуванні в громадян еко­номічної культури, логіки сучасного ринкового економічного мислення, аналітичних здібностей, які забезпечують цілісне уяв­лення про функціонування економіки на національному і загаль­носвітовому рівнях і дають їм можливість виробити грамотну господарську поведінку в умовах ринкової системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]