Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави і права ГосиДокумент Microsoft O...docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
55.68 Кб
Скачать

12)Форма держави, поняття і структура

Форма держави - це спосіб організації й реалізації державної влади.

До складу форми держави входять:

1) форма державного правління,2) форма державного устрою,3) форма державного (політичного) режиму.Форма державного правління - це спосіб організації вищої державної влади, що проявляється в певній структурі її органів, порядку їхнього утворення, характері їхні взаємини між собою (розподіл між ними компетенції) і з населенням (ступінь участі населення в їхньому формуванні) Ядро «правлячих» органів становлять: глава держави (олицетворяющий єдність державної влади), парламент (законодавчий орган), уряд (центр системи виконавчих управлінських органів). Форма державного правління по суті виражає структуру розподілу державної влади «по горизонталі». Цей елемент є ведучим у формі держави.

За формою державного правління держави підрозділяються на монархії й республіки

У монархії вища державна влада, звичайно передана в спадщину, здійснюється повністю (абсолютна монархія) або частково (обмежена монархія) однією особою.

В обмеженій («конституційної») монархії влада монарха обмежена парламентом. Це обмеження закріплене затверджуваної парламентом конституцією, що монарх не в праві змінити.

13)Види форм правління і його особливості в Україні

Форма правління — це спосіб організації державної влади, порядок утворення та діяльності державних органів, компетенція і взаємозв'язок між собою, а також взаємовідносини з населенням країни (ступінь участі населення в їхньому формуванні).

Відомі дві форми правління: монархія і республіка.

Монархія — це така форма правління, за якою верховну владу в державі повністю або частково здійснює одна особа (фараон, король, шах, цар, імператор), котра здобуває її на основі кровноспорідненого успадкування або по життєвого обрання.

Монархія має такі ознаки:

• влада глави держави існує історично і не делегується йому народом;

• влада монарха здійснюється безстроково і передається, як правило, у спадщину;

• монарх не несе відповідальності за свої рішення.

Республіка — це така форма правління, при якій державна влада в державі належить представницьким виборним органам і здійснюється ними.( парламентська, президентська)

Республіка має такі ознаки:

• влада глави та вищих державних органів делегується їм народом;

• повноваження глави обмежені певним строком;

• голова держави несе політичну відповідальність за свою діяльність.

14)Поняття державного устрою та його види

Держа́вний устрій— форма політичного устрою країни або держави. Система відносин суспільних та політичних інститутів — класів, прошарків, партій. Ієрархічна структура державної політичної влади — парламент (законодавча влада), уряд (виконавча влада), суд (судова влада), суспільні організації. За державним устроєм всі держави поділяють на прості і складні.

Проста унітарна держава — це така держава, складові частини якої не мають власного суверенітету і не можуть бути суб'єктами політичних міжнародних відносин.

До складних держав належать федерація, конфедерація і імперія. Федерація — це постійний союз окремих суверенних держав, які утворили єдину державу на добровільній основі і передали певну частину свого суверенітету (прав) центральним федеральним органам. Конфедерація — це такий союз держав, які добровільно об'єднались для досягнення певних спільних цілей в політичній, економічній і військових сферах. імперія — це така складна і велика держава, яка об'єднує інші держави або народи в результаті завоювань, колонізації та інших форм експансії. Імперія тримається на насильстві, на державному примусі.