Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
гос. экзамен.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
482.2 Кб
Скачать

Політична економія

1.Економічні потреби і економічні інтереси. Система економічних інтересів.

Економічні інтереси - усвідомлені потреби. Економічний інтерес це корисність, вигода, яка досягається в процесі реалізації економічних відносин. Тому пізнати економічні інтереси можна лише пізнавши суб'єкти економічних відносин (фізичні та юридичні особи). Соціальним суб'єктом вираження економічного інтересу являється індивід, сім'я, колектив, клас, суспільство, а кінцевим об'єктом - результат суспільного виробництва, який надходить на задоволення потреб. Кожен суб'єкт економічних відносин є носієм конкретного інтересу. За показником суб'єктивності інтереси класифікуються: особисті, колективні, громадські. За значущістю - головні і другорядні. За тимчасового критерію - сучасні та перспективні. По об'єктах інтересів - фінансові, майнові, інтелектуальні. Таким чином, для економічного життя суспільства характерні різноманітні і взаємопов'язані інтереси. Однак система економічних інтересів суспільства завжди суперечлива. У реальному житті взаємодія інтересів досягається за рахунок реалізації кожного з них.

2.Сутність економічної системи та її структура.

Економічна система - цілісна сукупність всіх економічних процесів, що відбуваються в суспільстві на основі діючих в ньому відносин власності та організаційно-правових норм .. Виділяють чотири основних типи економічних систем: традиційних, адміністративно-командна, ринкова та змішана економіка. Традиційна економічна система заснована на приватній власності і особистій праці власників виробничих ресурсів, активної ролі держави і залучення іноземного капіталу. Характерними рисами адміністративно-командної системи є панування суспільної власності практично на всі ресурси, централізоване планування і розподіл. Підприємства - власність держави а економічна влада сконцентрована в руках державно-бюрократичного апарата. Чистий капіталізм або капіталізм вільної конкуренції характеризується: приватною власністю на ресурси, використанням системи ринків і цін для координації економічної діяльності та управління нею, поведінка кожного учасника мотивується його особистим інтересом.

Ринкова система функціонує як механізм, в якому індивідуальні рішення координуються і економічна влада розсіяна. Захисники чистого капіталізму вважають, що така економічна система сприяє: високої ефективності використання ресурсів, стабільності виробництва, швидкому економічному зростанню. Роль держави мінімізована, воно тільки захищає власника і власність і, встановлюючи правові норми, полегшує функціонування вільних ринків. Особиста вигода служить рушійною силою такої економічної системи, а конкуренція виконує в ній роль регулюючого і контролюючого механізму. Для змішаної економічної системи характерна багатоукладність економіки, взаємодія ринково-конкурентних і державних регуляторів виробництва. Це не тільки сприяє збереженню переваг ринкового саморегулювання економіки, а й усуває його негативні ефекти. Масштаби і форми втручання держави в економічні процеси обмежені. Для змішаної економічної системи характерна багатоукладність економіки, співіснування різних форм власності та господарювання. Отже, змішана економічна система певною мірою використовує елементи адміністративно-командної системи і системи чистого капіталізму.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]