Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бетони шпори.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
526.34 Кб
Скачать

12.Пластифікуючи добавки до бетонних сумішей та механізм їх дії.

Пластифікуючи добавки відносяться до І класу хімічних добавок. Поділяють на 4 групи: 1 – суперпластифікатори – підвищують величину осадки конуса до 20-22 см без зниження міцності бетону. 2 – сильнопластифікуючі – підвищення рухливості суміші від ОК 2-4 см до 14-19 см без зниження міцності бетону. 3 – підвищення рухливості суміші від ОК 2-4 см до 9-23 см. 4 – слабопластифікуючі – від ОК 2-4 см до ОК 8 см.

До суперпластифікаторів відносять6 розріджувач С-3, «Дофен», 10-03, МФ-АР, МКФ-АР, СМФ. До всіх інших: ЛСТ, ЛТМ, ЛСТМ-2, пластифікатор МТС-1, пластифікатор форміатно-спиртовий, пластифікатор коксохімічного виробництва ПЛКП, Релаксол, водорозчинний препарат ВРП-1, «Моноліт-1», нейтралізований чорний контакт, ГКЖ,ГКЖ-11, ЛХД, смола омилена водорозчинна ВЛХК, милонафт.

13.Добавки прискорювачі і уповільнювачі тверднення бетону.

Добавки прискорювачі і уповільнювачі тверднення бетону відносяться до ІІ класу.

Добавки-уповільнювачі тужавлення забезпечують збільшення часу втрати рухливості бетонної суміші від ОК 2см в два рази. Додатковий ефект – зменшення швидкості тепловиділення в масивних спорудах, уповільнення тверднення бетону на ранній стадії, збільшення тривалості попереднього витримування бетону перед термообробкою.

Добавки-уповільнювачі тверднення – знижують міцність бетону на 30% і більше у віці ? діб. Додатковий ефект – уповільнення тужавлення бетонної суміші, збільшення міцності бетону у віці 28 діб і більше, зменшення інтенсивності тепловиділення, зниження проникності бетону.

Добавки-прискорювачі тужавлення – прискорюють тужавлення на 25% і більше. Додатковий ефект – прискорення тверднення бетону, уповільнення росту міцності у віддалені строки тверднення, виникнення висолів на поверхні бетону, корозія арматури.

Добавки – прискорювачі тверднення – підвищують міцність бетону на 20% і більше у віці 1 доби тверднення в н.у. Додатковий ефект – підвищення електропровідності бетонної суміші, уповільнення росту міцності в подальші строки тверднення, виникнення висолів на поверхні бетону, корозія арматури.

Добавки-сповільнювачі: ЛСТ, НТФ, кормова цукрова патока, фенілетоксісилоксан.

Добавки-прискорювачі: поташ, хлорид кальцію, нітрат кальцію, ННХК, хлорид натрію, сульфат натрію, карбамід, нітрат натрію, нітрит натрію.

14.Добавки регулятори структури бетону.

Добавки, які регулюють структуру і пористість бетонної суміші, цементного каменю і бетону відносяться до ІІІ клісу добавок.

Повітровтягуючі добавки – підвищують в ущільненій бетонній суміші вміст повітря на 2-5% за об’ємом, морозостійкість в 2 рази і більше. Додатковий ефект – пластифікація бетонної суміші, зниження розшарування суміші, підвищення марки бетону за водонепроникністю, зниження водопоглинання, зниження міцності бетону.

Піноутворюючі добавки – забезпечують втягування повітря 10-25% введеного в бетонну суміш разом із раніше приготовленою піною, з одержанням поризованої структури бетону; втрата до 25% повітря після 30 хв витримування без зниження міцності.

Газоутворюючі добавки – утворення газу, який виділяється в ущільненій бетонній суміші в об’ємі 1,5 – 3,5%, підвищення морозостійкості бетону в 2 рази і більше. Додатковий ефект – пластифікація бетонної суміші, зниження розшарування суміші, ущільнення структури бетону при твердненні в замкненому об’ємі, підвищення марки бетону за водонепроникністю, зниження водопоглинання.

Повітровтягуючі: клей талів пековий, омилений пекталовий, смола деревна омилена, смола нейтралізована повітровтягувальна, лужний стік виробництва капролактаму, нейтралізований чорний контакт, ГКЖ-10, ГКЖ-11, ПФЛХ, підсилений луг, ЛХД.

Газоутворюючі: полігідросилоксани, пудра алюмінієва.

Піноутворюючі: сульфонал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]