Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОБЖ1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
73.22 Кб
Скачать

Тема 2. Поняття небезпеки. Класифікація небезпек. Основні джерела небезпеки

В процесі життєдіяльності людину постійно супроводжують ті чи інші небезпеки. Вивчення їх особливостей, умов прояву, наслідки впливу – одне з основних завдань БЖД.

Кожна людина відчуває небезпеку інтуїтивно і розуміє значення її по-своєму. Згідно з висновками експертів ООН, більшість людей пов’язують відчуття небезпеки з буденними проблемами і повсякчасними клопотами, не пов’язують його з побоюванням глобальних катастроф чи міжнародних конфліктів. Захист житла, робочого місця, достатку, здоров’я, довкілля – основні проблеми безпечного самопочуття людини. Відчуття небезпеки має також індивідуальний відтінок, який головним чином залежить від:

  1. рівня соціального і духовного розвитку особистості;

  2. ситуації і суспільного устрою, які позитивно чи негативно впливають на світосприйняття громадянина.

Небезпека - це явища, процеси, об’єкти, які здатні завдавати шкоди здоров’ю людини як відразу, так і в майбутньому, тобто викликати небажані наслідки.

Номенклатура небезпек, які можуть мати місце в життєдіяльності людини нараховує близько 150 назв. Тому й виникла необхідність їх класифікувати. На сьогоднішній день їх класифікують:

  • За джерелом походження: природна, техногенна, соціальна та ін.

  • За локалізацією: пов’язані з космосом, атмо-, гідро-, літосферою

  • За наслідками: захворювання, травми, смертельні випадки, аварії, пожежі

  • За сферою прояву: виробнича, побутова, спортивна тощо

  • За збитками: соціальні, екологічні, технічні та ін.

Розрізняють потенційні та реальні небезпеки.

Потенційна небезпека - прихована виробнича небезпека (наявність небезпечних речовин, перевищення терміну експлуатації обладнання, аварійний стан будов і споруд, небезпечні технологічні процеси, порушення правил техніки безпеки тощо) або небезпечні природні явища (зливи, повені, осідання земної поверхні, бурі тощо), які за певних умов можуть спричинити виникнення надзвичайної ситуації (аварії).

МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ З ПИТАНЬ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ ТА У СПРАВАХ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ ВІД НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ НАКАЗ Про затвердження Положення про паспортизацію потенційно небезпечних об'єктів (Положення, п.1.8.5) N 338 від 18.12.2000 м. Київ

Так наприклад потенційно небезпечними у помешканні є газова плита, електроприлади, медикаменти в аптечці, хімічні рідини, які використовуються в побуті, голки, шило, ножі тощо. Але присутність потенційної небезпеки не завжди супроводжується її негативним впливом на людину. Потрібна якась причина (умова) для того, щоб потенційна небезпека перейшла у реальну.

Важливо зазначити, що небезпека, за звичай, проявляється у визначеній просторовій області, яка отримала назву небезпечної зони. Можна графічно зобразити варіанти взаємного розташування зони перебування людини та небезпечної зони.

І ІІ

ІІІ ІV

Відносно повну безпеку гарантує лише перший варіант. Прикладом такого варіанту є дистанційне управління технологічним процесом.

При ІІ варіанті небезпека існує лише місці суміщення зон. В такому місці людина за звичай перебуває коротко (спостереження, огляд, невеликий ремонт тощо).

Варіант ІІІ характеризується найбільшою небезпекою.

А у варіанті четвертому небезпека виникає у випадку порушення цілісності засобів захисту.

Таким чином, найбільш небезпечна ситуація для людини виникає за таких умов:

  • небезпека реально існує;

  • людина знаходиться в зоні дії небезпеки (в небезпечній зоні);

  • людина не має засобів захисту.