Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДНАОП_ПОПнаОРТ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
958.98 Кб
Скачать

3. Загальні вимоги

3.1. Робота з питань охорони праці на об'єктах роздрібної торгівлі здійснюється відповідно до Законів України "Про охорону праці", "Про пожежну безпеку", "Про споживчу кооперацію", "Про забезпечення санітарного і епідемічного благополуччя населення" і діючих положень про службу охорони праці і службу пожежної безпеки.

3.2. За безпечність конструкції, правильність вибору матеріалу, якість виготовлення, монтажу, налагодження, ремонту і технічного діагностування, а також відповідність об'єкта цим Правилам відповідає підприємство, установа, організація (незалежно від форми власності та відомчої належності), що виконує відповідні роботи.

3.3. Власник (керівник) об'єкта роздрібної торгівлі та інші посадові особи несуть персональну відповідальність за виконання вимог Правил в межах покладених на них завдань та функціональних обов'язків згідно з чинним законодавством.

    1. Власник (керівник) зобов'язаний:

  • створити службу охорони праці чи призначити посадову особу, що повинна забезпечувати рішення конкретних питань охорони праці;

  • затвердити інструкції про обов'язки, права і відповідальність за виконання покладених на них функцій;

  • створити в кожному структурному підрозділі і на робочому місці умови праці відповідно до вимог нормативних актів;

  • забезпечити дотримання прав працівників гарантованих законодавством про охорону праці і пожежну безпеку;

  • опрацьовувати і затверджувати положення, інструкції, інші нормативні акти про охорону праці і пожежну безпеку, діючі в межах об'єкта, які установлюють правила виконання робіт і поводження працівників;

  • забезпечувати організацію і проведення медичних оглядів працівників;

  • забезпечувати організацію навчання і перевірку знань працівників з питань охорони праці;

  • здійснювати постійний контроль за дотриманням працівниками технологічних процесів, правил поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва, використанням засобів колективного та Індивідуального захисту, виконанням робіт відповідно до вимог з питань охорони праці і пожежної безпеки.

3.5. Працівники роздрібної торгівлі повинні проходити медичні огляди згідно з порядком і термінами, установленими Положенням про медичний огляд працівників певних категорій.

3.6. Всі працівники при прийомі на роботу чи переході на іншу дільницю, а також в процесі роботи на об'єкті повинні проходити навчання відповідно до Типового положення про навчання, інструктаж і перевірку знань працівників з питань охорони праці і Типового положення про спеціальне навчання, інструктажі та перевірку знань з питань пожежної безпеки на підприємствах, в установах та організаціях України.

3.7. Навчання працівників передбачає інструктаж з питань охорони праці, пожежної безпеки, надання першої допомоги потерпілим від нещасних випадків, вивчення правил поведінки при виникненні аварій на об'єкті.

3.8. Працівники допускаються до самостійної роботи тільки після вступного інструктажу, навчання і перевірки теоретичних знань, первинного інструктажу на робочому місці, стажування і придбання навиків безпечних засобів праці.

3.9. Для перевірки знань працівників з питань охорони праці і пожежної безпеки на об'єкті наказом власника (керівника) створюється комісія, яку очолює його заступник (головний інженер).

3.10. Результати перевірки знань працівників з питань охорони праці оформлюються протоколом. Особам, які при перевірці знань показали задовільні результати, видаються посвідчення. В разі незадовільних результатів працівники повинні пройти повторну перевірку протягом місяця.

3.11. Розслідування та облік нещасних випадків, профзахворювань, подій, що мали місце на об'єктах роздрібної торгівлі, провадиться відповідно до Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, в установах і організаціях.

3.12. Особи, винні в порушенні цих Правил, несуть дисциплінарну, адміністративну, матеріальну, кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.