Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Загальна характеристика типу Хордові.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
106.5 Кб
Скачать

Загальна характеристика типу Хордові

Хо́рдові (Chordata) — тип вторинноротих тварин, що включає хребетних тварин, разом з деякою кількістю еволюційно близьких до них безхребетних. Монофілетичність групи доведена за допомогою молекулярних даних. Морфологічні особливості включають наявність на певній стадії життя хорди, порожньої нервової трубки, зябрових щілин, ендостилю та хвоста із м'язами. Хордові включають три підтипи: Покривники (Tunicata) і Головохордові (Cephalochordata) відносяться до нижчих хордових та Черепні (Craniata) є вищими хордовими. До хордових належать і люди.

Характерні риси будови

Опорою всього тіла є внутрішній осьовий скелет, або хорда, що розвивається з ентодерми. Хорда є на ранніх стадіях розвитку (у вищих хордових) або протягом усього життя (у нижчих хордових). У вищих хордових у дорослому стані хорда замінюється на хребет.

Центральна нервова система трубчастого типу, розташована над хордою. Розвивається з ектодерми і у вищих поділяється на головний і спинний мозок. Периферійна нервова система являє собою сукупність нервових закінчень, які відходять від центральної нервової системи.

Під хордою розташовується травна трубка. Вона починається ротом і закінчується задньопрохідним отвором. Передній відділ кишки (глотка) у зародків пронизана зябровими щілинами, які зберігаються протягом життя у нижчих та риб і замінюються у процесі розвитку у вищих на легені.

Центральний орган кровообігу (серце або кровоносна судина, що його замінює) міститься в черевній частині тіла.

Тип Хордові підрозділяється на три підтипи: Безчерепні, Покривники та Черепні, або Хребетні. Незважаючи на велике різноманіття видів, тіло всіх хордових має спільний план будови і складається з голови, тулуба, хвоста і кінцівок. Головною особливістю представників типу є наявність (хоча б на одній зі стадій індивідуального розвитку) хорди - гнучкого, пружного тяжа, що виконує роль осьового скелету. Хорда розташовується над кишечником і формується з ентодерми шляхом відщіплення клітинного тяжа від спинної сторони кишкової трубки. У безчерепних вона існує протягом усього життя, а в черепних (хребетних) витісняється хребтом, який утворюється з мезодерми. З залишків хорди формуються хрящові прокладки між хребцями. Нервова система трубчастого типу в хордових походить з ектодерми, шляхом її вгинання над хордомезодермальним зачатком і відшнуровування товстостінної трубки, що утворилася; її передній кінець розширюється і формує в еволюційно розвинених тварин головний мозок. Представники типу мають зяброві щілини, що пронизують стінки глотки, з'єднуючи її порожнину з зовнішнім середовищем. У водних форм вони існують протягом усього життя і над ними закладаються зябра; у наземних зачатки зябрових щілин присутні тільки на стадії зародка, згодом заростають; у дорослих тварин органами дихання є легені. В розташуванні органів у хордових також є ряд особливостей: серце знаходиться на черевній стороні, під травним трактом, а нервова трубка над ним. Для хордових характерна двобічна симетрія тіла, наявність вторинного рота, метамерії (однак не настільки вираженої, як у безхребетних) і вторинної порожнини тіла - целома.