Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел. геод. прил. Word.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

1.Предмет електронні геодезичні прилади.

ЕГП – прикладна дисципліна інженерно-технічного напрямку, яка вивчає теорію, будову, методи дослідження приладів та окремих їх вузлів. Основне завдання дисципліни – розширення знань студентів про роботу нових електронних геодезичних приладів.

2.Загальні відомості з геометричної оптики.

Геодезичні прилади включають в себе відносно досконалі оптичні системи, теорії яких базуються на використанні властивостей світла. В основу теорії заложені закони геод. Оптики. Оптика – це наука про світло, в якій прийнято поширення світла як електро-магнітних хвиль. Вивчає яища, які виникають під час перенесення світла, дифракцію. У геометричній оптиці прийнято, що джерело світла є точка, від якої енергія світла поширюється променями в усі боки. Геом. Оптика визначає положення світла в усіх системах, тому вона має важливе значення для розуміння будови, та принципу дії оптичних систем.

3.Закони геометричної оптики.

1)Закон прямолінійності поширення пучків світла в однорідному середовищі.

2)Закон незалежного поширення пучків світла

3)Закон відбиття світла.

4)Закон заломлення світла на межі двох неоднорідних середовищ.

4.Закон незалежного поширення пучків світла.

Закон незалежного поширення пучків світла у геометричній оптиці говорить, що в потоці світла окремі пучки або промені не впливають один на одного і поширюються так якби інших не існувало. Коли 2 пучки мають 1 джерело випромінювання але доходять у різних фазах до точки, їхня незалежність порушується.

5.Закон відбиття світла.

Закон повного відбивання світла: при переході світлового променя з оптично більш густого середовища в оптично менш густе на межі поділу цих середовищ може виникати повне відбивання променя за умови, що значення кута падіння перевищить деяке критичне значення, стале для даних двох середовищ.

6.Закон відбиття світла на межі двох прозорих середовищ.

Закон заломлення світла на межі 2х прозорих середовищ відноситься до тих частин світла, яка проходить з одного середовища в інше. Промінь змінює початковий напрям при переході з одного середовища в інше. При переході з повітря до скла промінь наближається до нормалі у точці падіння променя, а при переході з скла до повітря навпаки – віддаляється. У першому випадку кут і буде більший від кута відбиття в іншому випадку – навпаки. Швидкість зменшиться при переході з середовища з меншою густиною до середовища з більшою.

7.Повне внутрішнє відбиття.

Після переходу з середовища з більшою густиною до середовища з меншою густиною заломлений промінь наближається до поверхні. Якщо збільшити кут падіння настане момент, коли заломлений промінь не вийде до повітряного середовища, а залишиться.

Для різних сортів скла, що мають показник заломлення від 1,04 до 1,09 змінюються кути від 43° до 31°. Якщо кут падіння >і2 – світло відіб’ється від поверхні скла, це явище наз повним внутрішнім відбиттям.

8.Оптичне скло.

Осноний матеріал для оптичних деталей геодезичних приладів слугує не кольорове скло. Від звичайного технічного скла воно відрізняється однорідністю, прозорістю, має одинакові властивості у всіх напрямках, йому притаманні стабільність показників заломлення. У приладобудуванні застосовують 2 основних види скла: КРОН і ФЛІНТ.

КРОН – тверде скло, що містить 60% SiO2, він відносно легкий, має яскравий колір спектра.

ФЛІНТ – м’яке скло, 40% SiO2, темніший колір і менший показник заломлення. Переважно застосовують такі марки оптичного скла: легкі крони, важкі, надважкі, баритові крони, флінти легкі, важкі, надважкі, особливі і важкі баритові флінти.