Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мве.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
450.94 Кб
Скачать

6.Поняття таксономії навчальних цілей. Типи навчальних цілей.

Таксономія навчальних цілей – чітка, впорядкована, ієрархічна класиф. Навч. Цілей, в якій відокремлено різні типи цілей і описано послідовність їх конкретизації.

Процес розробки таксономії цілей навчання може здійснюватися у декілька етапів. На першому етапі визначаються загальні цілі та можливий вплив засвоєного змісту дисципліни на спрямованість особистості студентів. На другому етапі цілі навчання уточнюються в процесі розробки моделі засвоєння бази знань.

Види нач цілей( за підручниками): освітні, виховні, розвивальні.

Б.Блум: когнітивна чи пізнавальна(передбачають запам'ятовування і відтворення вивченого матеріалу, а також розв'язання проблем, у ході яких необхідно переосмислити наявні знання, будувати їх нові об'єднання, структури, створювати нові знання. Цілі цієї групи в основному представлені у навчальних програмах, підручниках та посібниках, у повсякденній шкільній практиці); афективна чи емоційно-ціннісна(цілі формування емоційно-особистісного ставлення до навколишнього світу. Вони виражаються через сприймання, інтерес, нахили, здібності, переживання почуттів, формування відношення, його осмислення і вияв у діяльності); психофокторна включають ті чи інші види моторної (рухливої) маніпулятивної діяльності нервово-м'язової координації. Це навички письма, мовні навички, фізичні та трудові навички).

Кільоткін і Сухобський: пізнавально-лог. Сфери, мотиваційно-ціннісної, практично-дієвої

7. Поняття змісту освіти та характеристика його основних компонентів.

Зміст освіти – один із основних компонентів процесу навчання. Це система наукових знань, умінь, навичок, оволодіння якими забезпечує всебічний розвиток розумових і фізичних здібностей учнів, формуваня їх світогляду, моралі, поведінки, підготовку до праці і життя.

Методологічною основою теорії змісту освіти є діалектика, теорія пізнання (гносеологія), теорія всебічного розвитку особистості, принцип єдності теорії і практики. На сучасному етапі основою для формування змісту освіти є програма “Освіта” (Україна ХХІ ст.). В ній сформульовано основні цілі, завдання і принципи розвитку змісту освіти.

Зміст освіти, структурований за рівнем загальності: 1) змісти освіти-узагальнене уявлення про основні компоненти соц.. досвіду, які мають опанувати учні в процесі освітньої підготовки певного рівня і профілю, виражене у відповідних базових навч. Планах..; 2) зміст навч. Предмета- уявлення про основи будь-яко найки чи д-ті, виражений у відповідних навч.програм., підручника.3) зміст навч.м-лу- конкретні інформаційні відомості, що засвоюються учнями, виражені у підручниках, посібниках тощо.

До основних компонентів змісту освіти належать (за І. Лернером): 1) досвід пізнавальної діяльності, що відображений у знаннях про природу, суспільство, техніку, мислення і способи діяльності; 2) досвід здійснення відомих способів діяльності, які втілюються разом із знаннями в уміння і навички; 3) досвід творчої, пошукової діяльності по вирішенню нових проблем (втілення раніше засвоєних знань в практику); 4) досвід ціннісного ставленння до об’єктів і засобів діяльності людини, її прояву у відношенні до оточуючого світу, до інших людей.